Man vill ju gärna leva tills man dör.  

Mina tankar fortsätter att kretsa kring – mina tankar. Eller hjärnan, då. Fast jag har  svårt att begripa att tankarna finns inne i och är helt beroende av en klump materia – hjärnan. Det känns ju mera som om de flyger fritt (ibland nog så fritt…).

Som Bodil Malmsten skriver om “alla liv som inte blev levda”:

den största resan går från tinning till tinning

Och då känns det extra  trist om materieklumpen skulle bestämma sig för att koppla ner mot slutet av livet. Man vill ju gärna leva tills man dör, om jag säger så. Och nu kommer hoppfulla nyheter – för oss gamla och för er som tänkt bli det. 🙂

Mycket beror på vad vi förväntar oss av åldrandet, skriver den amerikanske psykiatrikern Gene D Cohen i sin bok “Den mogna människan”. För hjärnan är långt mer flexibel och anpassningsbar än man tidigare trott.

Bara den tanken tycker jag är o-deprimerande. Framför allt känns det upplyftande att man kan göra något, inte är maktlöst utlämnad.

Cohen skriver bland annat om en studie som jämför hur tre grupper utförde en rad minnesaktiviteter: unga vuxna, lågpresterande äldre och högpresterande äldre. Det visade sig att de lågpresterande äldre använde ungefär samma nätverk som de yngre, men på ett ineffektivare sätt. De högpresterande äldre, däremot, använde båda hjärnhalvorna, för att uppväga en ålderrelaterad försämring.

Hjärnan upphör aldrig att utvecklas, utan fortsätter att nybilda hjärnceller och fungerar allt flexiblare genom ett intimare samarbete mellan hjärnhalvorna.

Äldre och smartare, alltså! ”Det är inte utan att man blir sugen på att bli gammal när man läser den här boken”, skriver en recensent.

Tidigare trodde forskarna att hjärnceller inte kunde återbildas, men i dag vet man att det sker nybildning av hjärnceller hela livet. Speciellt i hjärnor som används och är aktiva.

Trist vore det ju annars, med tanke på att jag läser på forskning.se att människan EGENTLIGEN är designad att köras hårt i max 30 år, sen är det dags för nästa generation…  (“Jag går mot döden vart jag går” fick plötsligt en helt ny aktualitet… 😦  )

Men nu känner jag riktigt hur min hjärna blir uppiggad av att lära sig om sig själv. 🙂

För i “Veteranen” säger Rolf Ekman, professor emeritus i neurokemi : “Så blir din hjärna bättre.” Du kan bli smartare med åren. När prestigen inte längre blockerar blir äldre mer kreativa än yngre. Allt vi kan och minns lagras i form av kopplingar/synapser mellan hjärncellerna. För att hjärnan ska fungera bra behöver synapserna koppla med varandra.

Lär vi oss inget nytt utan bara går i gamla hjulspår släcks synapserna ner och till slut blir det mörkt. Det som är spännande och roligt förstärker däremot nätverket av kopplingar. Att lära sig ett nytt språk eller söka information på internet är exempel på vad som håller hjärnan i trim, säger Rolf Ekman.

Alltså: Ju mer vi använder hjärnan desto bättre fungerar den. Det blir fler kopplingar/synapser som samspelar. Och nya synapser i en gammal hjärna visar på samma plasticitet som en ung hjärna. Pigga synapser är viktigt.

Slutklämmen i artikelns faktaruta:

Lär dig internet – då utvecklas hjärnan mycket snabbt.

Tänk när alla dessa bloggare åldras! Vilken skillnad mot tidigare generationer, som fick käpp i femtioårspresent…

Och just när jag skriver det här hittar jag en som kom före mig (på flera sätt): 83-årige Stig Bergstrand beskriver i en intervju 2014 bloggandet som motion för hjärnan och ett bra komplement till den fysiska träningen.

När jag läser igenom vad jag skrivit inser jag att jag kan låta som värsta nyfrälsta optimistkonsulten. Fast jag menar bara att det är bra att veta att inte det enda som återstår efter pensioneringen är att sätta sig ner och invänta utslocknandet.

Och personligen föredrar jag pessimistkonsulten Ronny Eriksson:

6 reaktioner på ”Man vill ju gärna leva tills man dör.  

  1. Ja visst är det hoppfullt. Vi kan lära oss nya saker. Känna oss livslevande. Du har ännu krafter att gripa tag i allt som lockar. Själv är jag numera bara så TACKSAM över att känna mig normal. Kunna tänka. Har flera stycken vänner som gått in i demensen. Det gör ont i en.
    Du lyssnar kanske, som jag, på En bok en författare på Kundskapskanalen. Där inhämtar man mycket. Läser just nu en bok de tipsade om där – boken heter Projekt-perfekt, tre förf. alla verksamma vid psykologiska. inst.vid Gbg.s univ. Hr blivit anklagad för att vara utseendefixerad.
    Boken visar att det är vi mer eller mindre alla.

    Gilla

    1. Bra om du inte tyckte det blev för hurtfriskt… 😉 Det är just demensen som känns värst,
      då försvinner ju själva personen. Därför känns det bra att den inte verkar oundviklig.

      Tack för tipset! Läste om boken nu, låter intressant. Funderar ju över hur mkt intryck
      särskilt unga människor tar av all ”perfektion”, inkl div märkliga skönhetsoperationer.
      Våra närmaste verkar inte göra det, tackolov.

      Gilla

  2. Hjärngymnastik är en underskattad motionsform. Jag älskar att aktivera hjärnan. Det är bara att kolla på hundar – får dom inte ständig stimulans blir dom trötta, osällskapliga och ligger bara och fiser…

    Gilla

    1. Nånstans läste jag att man bara behöver ”dras igång” mer på äldre dar. (Jämför barn…)
      Därför talar jag här om vad man har att vinna… och räddar världen. Som vanligt. 🙂

      Gilla

  3. Min man skrattar åt att jag alltid ska googla allt som dyker upp som jag inte har koll på – nu ska jag säga att jag bara tränar synapserna 😉 Fast han tycker också det är kul. Inte minst kan även en ”gamling” gilla att spela på datorn! Till slut lurade jag på honom en smartphone, och det är han väldigt nöjd med nu. Men gamla hederliga korsord sitter inte heller fel.

    Har man sedan dessutom privilegiet att emellanåt umgås med människor man tycker om är det inte så tokigt. Kan vara lite svårt att styra helt efter egen vilja, familj och vänner blir också äldre och kanske faller bort, men eventuellt kan man skaffa sig ”bonus-människor” att dela sina tankar med, jag känner att nu när nätet finns är möjligheterna lite större.

    Gilla

    1. Visst är det bra när man vill det man borde? 🙂

      Jag är ju oxå inne på tanken att kunna ha kontakt på olika sätt, ”bonusvänner” ex vis? särskilt om man skulle börja bli skruttig. Själv är jag ju bonusmormor. 🙂 O det är inte det sämsta…

      Gilla

Kommentera

Logga in med någon av dessa metoder för att publicera din kommentar:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.