När man som bäst behöver det – ingen Wi-Fi! 😱 👿

Det är nog lika bra att vi fyrtiotalister är för många för att komma in på nåt äldreboende innan vi redan är döende. För nu ser jag att bara 30 % av landets äldreboenden har Wi-Fi. En del (äldre) säger att det är värre än så. 

Hur har man tänkt man då?  Rättare sagt: Har man tänkt då?

Jag som inför kommande ålderskrämpor tröstat mig med att så länge jag har kvar viss syn på det öga jag mest använder och kan röra några fingrar (helst på höger hand) står jag ändå i kontakt med världen genom min älskade laptop. Det finns väl till och med hjälpmedel för synskadade?

Men nu ser jag att det bara gäller så länge jag kan bo kvar i lägenheten. Inte om jag blir för skruttig för det – och alltså behöver min uppkoppling så mycket mer. ❓  På alla möjliga sätt.

Det är en VÄLDIG skillnad mellan att skajpa och prata i telefon med litet barnbarn, kan jag intyga. Mormor kan följa utvecklingen och barnbarnet känner (förhoppningsvis) igen ansiktet och kan kommunicera redan innan orden kommit.

Dessutom är det gratis, vilket väl måste vara särskilt intressant just för pensionärer. Vilka har större behov av att kunna läsa tidningar gratis, dessutom med valfri teckenstorlek?

Förutom information av olika slag finns oerhörda mängder valfri underhållning på nätet, man kan exempelvis botanisera i SVTs arkiv från ungdomens dar, det gör jag själv. Fast allra mest älskar jag film, som jag nu kan njuta av på nytt sätt: Först ser jag filmen, sen går jag in på imdb.com och läser det jag vill av recensioner, kringfakta, insmugna felaktigheter, bakgrund (är det en sann historia?) etc. Och följer de långa diskussionerna mellan pålästa filmnördar och andra, seriösa och oseriösa. Jag gillar ju filmer med s k twist, och inser inte sällan att jag inte begripit hela storyn.

Varför ska just de på äldreboende undanhållas detta, de som har tid att fördjupa sig? Vara hänvisade till att titta på det som andra vill titta på? Alltså det som jag i allmänhet nogsamt undviker.

Mitt bloggande ger mycket, bland annat nyttig hjärngympa och nya kontakter. Jag har läst artiklar om hur aktivitet på nätet motverkar demens, och känner ju själv av lite nyttig träningsvärk mellan öronen emellanåt. 😉

Förutom det här lustfyllda (och därmed nyttiga!) tillkommer rent praktiska saker jag faktiskt inte begriper hur man klarar sig utan. Hur klarar man ekonomin utan internetbank? Att handla på nätet passar väl perfekt för äldre, i år slapp vi julhandelsträngseln helt. Under denna hosthöst har jag läst mycket på nätet om hur jag kan medicinera, huskurer, när och vart jag ska ringa för hjälp, öppettider. Och vad som egentligen står på bipacksedelns myrskrift, även efter att jag slarvat bort den…  Om jag skulle drabbas av någon kris skulle jag ha ett oerhört stöd i kontakten med människor som är eller har varit i samma situation. Det vet jag, för det har jag haft förut.

Det jag framför allt inte begriper är VARFÖR i allsindar man skulle försöka klara sig utan det.

Det kan väl knappast vara kostnaden? Saknar man tekniskt kunnande i vården? Det måste finnas många anhöriga som gärna hjälper till med sina IT-kunskaper. Och alltflera av de “äldre” själva.

Jag minns bloggaren ”gammelmormorn”, 90+, som fick hjälp av släkting att starta bloggen och sen dess fått många som följer och kommenterar hennes kloka tankar. Här hemma har vi spånat kring “bygdemuseer” på nätet, med digitaliserade gamla brev och foton etc, som nu kan ligga bortglömda på en vind eller kastats eftersom inga efterlevande varit intresserade. Det finns säkert många både gamla och unga som gärna hjälper till, på samma sätt som Wikipedia upprätthålls av ett stort antal entusiaster. En av dem är vår granne på landet som har varit pensionär längre än vi. 🙂

Helt krasst är det faktiskt även en kostnadsbesparing om äldre mår bättre, inte blir dementa eller deprimerade i påtvingad isolering och sysslolöshet. Just nu hörde jag förskräckande siffror på utskriven antidepressiv medicin, som dessutom inte fungerar på de gamla. Utom att de  är känsligare för oönskade biverkningar…

Det här har fått Birgitta Jonsson att starta  Facebookgruppen ”Internet på äldreboenden”.  Där diskuterar man och länkar nyheter i ämnet, medan den kommunala kvarnarna l-å-n-g-s-a-m-t mal vidare.

Jag läser i en intervju:

– Hur ska den som hamnat på äldreboende på grund av rörelsesvårigheter betala räkningar? Sköta aktieaffärer? Köpa böcker? Ska man behöva ha god man för att man saknar internet?

– Jag fick en stroke för två år sen och hamnade på intensiven. Men redan första kvällen kunde jag använda höger hand och gå in på Facebook. Den kontakten med mitt vanliga liv och alla uppmuntrande tillrop bidrog mycket till att jag lade manken till och kom tillbaka så fort.

– Det går åt rätt håll men med snigelfart.

Men det finns ett orosmoln vid horisonten. Det är nämligen oklart om fritt Wi-Fi ligger inom ramen för kommunala befogenheter. Eftersom ingen ännu överklagat en kommuns beslut att införa det, har saken inte prövats mot kommunallagen….

Tänk om man kommer fram till att de redan införda måste monteras ner…

Men vi gamla människor är inte försvarslösa – speciellt inte fyrtiotalisterna! Vi valde vår förra lägenhet mycket för att vi där fick bredband, vilket inte var så självklart då som nu. Eller som jag trodde det var nu. Om jag idag skulle välja äldreboende (vilket man alltså kan göra PÅ NÄTET 😉 ) skulle punkt 1 vara Wi-Fi.

Och så finns ju  Facebookgruppen för opinionsbildning!

Fast… de som redan bor på äldreboendet kommer förstås inte åt den. Heller.

Är det så det är tänkt, tro?

14 reaktioner på ”När man som bäst behöver det – ingen Wi-Fi! 😱 👿

 1. Jag försökte under många år att lära ett av exens mamma internet. Hon var då 80 men för henne var det svårt, hon såg lixom inte sammanhanget. Hon gick på en kurs men kom inte därifrån klokare och tillslut sa hon upp sitt internetabonnemang :/
  Synd, för tanten kom från Finland och de gånger jag var där och hjälpte henne så var hon himla glad över att komma åt finska tidningar och liknande.
  Men ibland kanske det bara är för konstigt?

  Gilla

  1. Man (alla?) har väl saker har man för stor respekt för, då stängs huvet av.

   Mig drabbar det om jag försöker fördjupa mig i ekonomiska spörsmål – tvärnit, inget fastnar. För min mamma såg jag hur rullgardinen gick ner när jag försökte lära henne när det ska vara ”a” resp ”an” på engelska. För då var det ”GRAMMATIK” och det trodde hon var alldeles för avancerat för henne.

   Den mänskliga hjärnan, you know… 😉

   Fast om man inte tillhandahåller möjligheterna får väl åldringarna bekräftat att de inte klarar det. Trist.

   Gilla

 2. Många nya äldreboenden har fiber indraget, iallafall i den här kommunen, så det bör funka att ha en internetuppkoppling, även om det är kopparlina så ska det fungera (telefonjack).Det jag tänker är att om du kan använda en dator så är du nog sist i kön för att få en plats på ett boende (åter, iallfall i den här kommunen. Möjligtvis ett typ 55/70+ boende.

  Gilla

  1. Skulle vara intressant att veta vilka som satsar mest, tror inte det ens ingick i jämförelsen mellan olika boenden som man kunde göra på nätet.

   Nä, jag passar nog inte in på äldreboende, även om det fanns plats. Känner mig spontant inte rädd för ensamhet, däremot för att tvingas umgås med människor bara f a de är lika gamla som jag. Så social är jag inte. Vet förstås inte hur det skulle vara utan min man, hittills sitter vi tvåstöringar här o trivs utmärkt. 🙂 Vi har laddat upp med hiss, nära till centrum, låg hyra etc.

   Men om jag var så skruttig att jag kom in på hemmet skulle det för mig vara enorm skillnad att kunna trycka på en knapp f a kolla en bra film, med hörlurar f a höra ordentligt, istället för att parkeras framför det TV-program som råkar vara på. (Med mitt redan nu taskiga minne skulle det inte behövas så många filmer att välja mellan heller. 😉 )

   Gilla

   1. Fast du har ett val, även på ett boende. Den erfarenhet jag har är att det finns inte ett gemensamt wifi utan det får man installera själv. Tv har till exempel min pappa i sin lägenhet, med tillhörande box och dvd, så han kan se vad han vill. Sen finns även en tv i sällskapsrummet. Men visst är det så att om du inte klarar av att installera wifi eller tv så behöver du ha någon som gör det åt dig, sånt gör inte personalen på boendet, så vitt jag vet.

    Gilla

        1. När jag är död är jag ju inte med längre, vill inte vara till besvär, tänkte minneslund. Maken är från landet, van vid jordbegravning o ville begravas med mig. Vi hittade askurnlund som kompromiss, särskilt en, en kulle med naturstenar med bara namn, inga rabatter. Det känns bra.

         Gilla

Kommentera

Logga in med någon av dessa metoder för att publicera din kommentar:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.