Språkpolisen påverkar MEDIA! 😀 👍

Läser en ledare om debatten mellan presidentkandidaterna Clinton och Trump. Och hajar till. Där står: ”En mer sordinerad presidentvalskampanj har aldrig skådats.” MEH: “Sordinerad”? För säkerhets skull slår jag upp ordet – enkelt gjort nuförtiden, kan jag tipsa skribenten om. 😉 Sen skriver jag en kommentar. Ja, man får ju inte kommentera artiklarna i tidningen numera, men min kommentar är den första på Facebooksidan:

? ”Sordinerad” är väl det sista man kan kalla Trump-Clintondebatten?
(sordinerad = lugn, stilla, nyanserad, måttfull, diskret, nedtonad, lågmäld, dämpad, återhållen)

Någon timme senare går jag in och kollar: inget svar på Facebook, men i artikeln är meningen ändrad till (min fetning): “En smutsigare presidentvalskampanj har aldrig tidigare skådats.”

YESS! Fast endast två av övriga fb-kommentatorer verkade tycka att “sordinerad” var tveksamt – trots att jag redan påpekat det. En språkpolis kan bli lite trött ibland.

Sen tittar jag på den kända hjärnforskaren. Eftersom ämnet intresserar mig tänkte jag träna på att inte reagera så fånigt på att hennes röst är så barnslig och hennes tal så fullt av “absolut”, “alltså”, “vahetere”. Själv pratar jag ju ganska slarvig stockholmska, och hon skriver säkert bättre än hon pratar, tänker jag. Tills jag läser hennes blädderblock: “Konsumption” – med “p”. GRRR! 

Men språkpolisen har gjort sitt för idag och vilar nu. Misstänker att båda orden påverkats av engelskan: “sordid” (smutsig) och “consumption”. Håller vi på att byta språk i smyg – ord för ord? 😧

13 reaktioner på ”Språkpolisen påverkar MEDIA! 😀 👍

  1. Jag var på ett möte härom veckan och tittade på det tidigare protokollet och kunde inte fokusera på vad som stod där eftersom det var så fullt av stavfel. Tittade på tjejen som skrev, under mötet, och funderade hur hur protokollet från det möte jag satt på skulle se ut. Likadant. Inte ens rättat. Störande.

    Gilla

  2. Jag slarvar privat med orden och stavning – skriver fortare än orden kommer ut. Men jag vet att jag stavar som en kratta just för jag skriver för snabbt – så jag kollar och dubbelkollar allt som ska ut till ”andras ögon”. Där vill jag ha rätt. Respekt för ord.

    Gilla

Kommentera

Logga in med någon av dessa metoder för att publicera din kommentar:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.