Våra robotvänner 2.0: Uppkopplad! :) 😁

Lite snopet blev det allt när jag började skryta om vår robotdammsugare för sonen (som inte kände till den, eftersom han inte läser min blogg.) Så fort han fick en syl i vädret talade han om att han själv var inne på sin andra robot… När han nu hälsade på oss på landet visade han rapporterna från den lille städhjälpen där hemma, som träget skötte dammsugandet även utan övervakning. För sonen har givetvis en Wi-Fi-aktiverad variant, men samma märke som vi: Neato. (Det verkar som om vi kollat samma testresultat.)

Barnbarnet uppskattade det förra robotdammsugarklippet. So, this is for you: 🐻

Vi fick se den fina ritningen över sonens lägenhet. När Neato stolt avrapporterade städningen hade han märkt ut var han inte kommit åt att dammsuga – hans artiga sätt att säga: “Plocka undan bättre nästa gång!”. Och sonen erkände omedelbart att han inte flyttat undan stolarna, men ställde sig tvekande till att det verkade som om Neato även velat komma ut genom  fönstret(?). Det är visserligen tak utanför, men där hade han inte tänkt få dammsuget. ??

Vi stod vid Älvsborgs fästning när nödropet kom: “Kom och hjälp mig, jag har fastnat!” Jag frågade vad man gör då. “Ja, det är bara att kasta sig på båten/tåget/flyget hem,” sa sonen allvarligt. För det fanns mycket att göra. Vid det här meddelandet förväntas man först försöka lösa problemet själv – i åtta steg. Om det inte går ska man klicka på chat-ikonen för att få hjälp eller gå till kundtjänsts kontaktsida för ännu fler alternativ.

Jag är fortfarande barnsligt fascinerad av det här samspelet människa – dator och kollar vidare på nätet. Väljer den mest avancerade modellen – kostar ju inget extra så länge man inte köper den. Med den kan man schemalägga städningen eller köra igång den på avstånd. Det går även att styra Neato manuellt, fast bara om man är närvarande och kollar så att den inte ramlar nerför trappor, skadar väggar eller kör in i den öppna spisen. För när roboten inte får styra själv tar den inget ansvar för hur det ska gå.

Det verkar ännu mer krävande med uppkopplad robot än med vår mera primitiva. Man måste inte bara förbereda sitt hem, utan skapa och verifiera konto, och ställa in roboten. Sen bör man testa olika platser för laddaren, för att se var Neato trivs bäst. Och noga följa de första körningarna: Kanske har man ändå inte förberett sitt hem tillräckligt noga?

För att inte tappa sugen får man ett uppmuntrande tillrop, med smiley och allt:

Hjälp din robot och din robot kommer att hjälpa dig! 🙂

Ju mer jag läser, desto mänskligare känns den. När roboten vaknar mornar den sig: först tänds lamporna, efter en stund startar LCD-skärmen. Och sen bär det av till jobbet. Den är social och hyfsat språkkunnig: “Neato Chatbot” pratar engelska och förenklad kinesiska, läser jag. Fast man måste formulera sig rätt, det räcker inte bara med ett vårdat språk. Den l-å-n-g-a instruktionen är dock så tydlig att även människor borde förstå. Exempel: “Say: “Ok Google, talk to Neato Robot”.

Plötsligt dyker Alexa upp. Varifrån kom hon(?) och vem är hon? Har de insett att en enkel människa inte klarar detta? Fast det verkar mer som en omväg: till Alexa kan man säga exempelvis: “Alexa, be Neato att ta en paus.” Är det inte enklare att göra det direkt, undrar jag fåkunniga. När jag läser den långa listan med möjliga kommandon minns jag plötsligt hur  tandhygienisten försökte dressera sin apparat att förstå vad hon sa om mina tänders hygieniska status. Vid nästa besök antecknade hon själv istället.

Jag vet inte om det har med Alexa att göra, men sen hittar jag ett stycke om “Pairing Mode”. “Pairing Mode”? Är det bara jag eller? Nä, det betyder faktiskt parningsläge! Blått ljus betyder i alla fall att parningen gick bra. Om det däremot lyser rött, blir det till att problemsöka: rengöra borsten, rensa från skräp, kolla om något fastnat i borste eller hjul. Ligger något i vägen? Hur ser stötdämparna ut? Är dammbehållaren tom och ordentligt isatt?

För att spara batteri måste man komma ihåg att stänga av genom att i flera steg ta sig till “Force stop”. Inte verkar man bli lämnad ifred heller, åtminstone inte i iOS: även om man  är utloggad får man Neatos meddelanden.

Jag börjar fundera hur arbetsbesparande den uppkopplade är, egentligen.

Fast jag verkar heller inte ingå i målgruppen. Neato jobbar nog mest i rymliga hem med exklusiv inredning. “Om du inte  hittar roboten i ditt hem, tryck på appens robot-ikon och välj “FIND ME”. Då piper den i fem sekunder så att man kan springa runt och leta. Sen får man trycka igen. (Robot-kurragömma!) Med appen kan man ställa in dammsugningen så att roboten inte kommer alltför nära ens värdefulla möblemang. Det blir inte lika rent, men har man dyrbar inredning så har man.

Neato förväntar sig även kvalificerade användare/assistenter. Man kan även använda sin “Apple Watch” eller “Android Wear smart watch”, läser jag imponerat. Förutom uppkopplandet och samma felmeddelanden som den icke-uppkopplade varianten tillkommer ett antal extra meddelanden på grund av problem med wifi/usb/lösenord/router/software update. DET känner vi igen!

Nä, vi håller nog fast vid våran Hilding, det här känns lite för krävande.

Men det satte fantasin i rörelse. Tänk om man kunde kombinera den med en övervakningskamera? Inbrottstjuvar kanske fattar misstankar om de förföljs av en robot, även om den dammsuger, men man kunde ju få koll på att allt är bra där hemma? Se hur gammelmormor mår medan hon får städat? 🤔

5 reaktioner på ”Våra robotvänner 2.0: Uppkopplad! :) 😁

  1. Känns ganska lugnt att ha en gammal modell som inte pratar med mig eftersom mitt hem inte är gjort för robotar. Passar bättre för Rut.

    Gilla

  2. Jag har en äldre modell tack och lov vill jag nog säga efter din rapport. Den får jobba när jag är hemma och fastnar den lyfter jag den lös igen, som sagt en äldre modell men funkar väldigt bra. Pairing Mode antar jag är när den står fast och liksom försöker hoppa över vad det nu är. 🙂
    Det är då vi samarbetar, jag lyfter bort den.

    Gilla

Kommentera

Logga in med någon av dessa metoder för att publicera din kommentar:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.