Helveteshostig, snorig, allmĂ€nt och oresonligt sur och 👿lig!

Hösthostan har slagit till med full kraft, jag inhalerar pulver av olika slag (med lÄngtids- och korttidsverkan) och konsumerar halstabletter i vild förtvivlan. Sömn? Inte mycket.

Sur och vresig orkar jag bara kryssa mellan TV-program, men krockar ideligen med den obligatoriska matlagaren, som verkar Ă„terkomma som en sur uppstötning i vartenda j-la program. Jag Ă€r INTE intresserad, och nu nĂ€r jag Ă€r sjuk borde man ta hĂ€nsyn till mig. Tycker surkĂ€rringen. /😡mutter/

NĂ€r jag försöker kolla Ă„tminstone nyheterna omgĂ€rdas de av matlagninginslag pĂ„ alla sidor – allt för att jag inte ska slippa undan. Grrr. Varvat med information om hur man ska hĂ„lla sig i form genom trĂ€ning och nyttig mat sĂ„ fördjupar man sig vĂ€llustigt  i hur man ska göra riktigt smarriga godisar/bakverk/efterrĂ€tter.

Men det Ă€r sĂ€kert utrĂ€knat sĂ„: Att det ska bli en evighetsmaskin.  /😡muttermutter/.  Och jag har faktiskt expertstöd, för jag rĂ„kar veta att sjĂ€lvaste Magdalena Ribbing ondgjorde sig över idĂ©n att programledare absolut ska stoppa in mat “i gapet” och försöka prata samtidigt. SĂ„ det  sĂ„!

SĂ€kert inte Ribbing, men jag, min suris, LÄNGTAR efter att nĂ„gon enda ska sĂ€ga – inte precis att det smakar jĂ€tteĂ€ckligt, men nĂ„nting annat Ă€n detta eviga “Fantastiskt! jĂ€ttegott! ÅÅÅHHH! och MMM!” Det kunde rĂ€cka med att man inte gillar just den kryddan. Men sĂ„ ska det tydligen inte vara nuförtiden, sa surkĂ€ringen. Detsamma gĂ€ller program dĂ€r  inredare fixat nĂ„gon annans hem (fĂ„nig idĂ©, tycker jag). En enda gĂ„ng var det Ă„tminstone en av deltagarna som INTE WOWade resultatet utan ganska tydligt visade att han inte tyckte att det blivit sĂ€rskilt bra. WOW! tyckte jag.

Och sĂ„ alla dessa jobbiga barnprogram för vuxna! Varför ska programledare/inredare etc vara sĂ„ amerikanskt charmigt lustiga? Oavbrutet! Tacka vet jag “Fem myror Ă€r fler Ă€n fyra elefanter” – det var ett barnprogram Ă€ven för vuxna, det! Tror jag – eller kan det möjligen vara jag som blivit gnĂ€lligare med stigande Ă„lder? (Och tilltagande hosta.)

Dessutom har SVT börjat med reklaminslag! Det kallas visserligen förannonsering, men man puffar för samma program sĂ„ mĂ„nga gĂ„nger att Ă„tminstone jag i förvĂ€g hinner tröttna Ă€ven pĂ„ program jag sett fram emot. Jag betalar faktiskt licens för att slippa annonser Ă„tminstone i nĂ„gon kanal. /😡muttermutter/ (Inom parentes tycker jag dessutom att en del av de riktiga reklamsnuttarna Ă€r roligare att titta pĂ„ Ă€n förannonserna.)

De kvinnor som inte Ă€r iförda lustiga barnklĂ€der eller maskeraddrĂ€kter har klĂ€nningar sĂ„ trĂ„nga att jag hĂ„ller andan för att de inte ska spricka (klĂ€nningarna alltsĂ„, inte kvinnorna). Jag tror det Ă€r sĂ„na som förr kallades cocktailklĂ€ningar, men sĂ€ker Ă€r jag inte. Jag var inte med i sĂ„na sammanhang – och tycker inte att TV-rutan Ă€r ett sĂ„nt heller. Och TV-mĂ€nnen verkar ha lĂ„nat lillbrorsans konfirmationskostym, med för korta Ă€rmar och glipa över magen Ă€ven hos de slankaste. En enda knapp kĂ€mpar förtvivlat för att hĂ„lla ihop kavajen, som skrynklar sig av anstrĂ€ngningen. Förr knĂ€ppte man ofta upp kavajen nĂ€r man satte sig, för att ha det lite bekvĂ€mt. SĂ„ verkar ingen göra nu. IstĂ€llet stĂ„r de stora delar av programmet – för att inte kavajen ska spricka? Eller beskjuta nĂ„gon med sin knapp? /😡muttermutter/

Och sĂ„ alla dessa bakgrundsoljud som drĂ€nker allt som sĂ€gs! Ibland Ă€r det reportar, som stĂ„r mitt i det vĂ€rsta ovĂ€sendet för att rapportera frĂ„n möten eller demonstrationer, antagligen för att fĂ„ med atmosfĂ€ren. SjĂ€lv tycker jag att det Ă€r trist om inte det de sĂ€ger Ă€r viktigare Ă€n ovĂ€sendet runtomkring – men det Ă€r ju jag det. Ofta Ă€r det emellertid ljuddesigners som varit framme och fĂ„tt betalt (antar jag) för att lĂ€gga in diverse plingplong bakom/framför texten. Tror man inte  att det Ă€r tillrĂ€ckligt fĂ€ngslande annars? Ibland stĂ€nger jag av ljudet och sĂ€tter pĂ„ textning. Fast det Ă€r ju svĂ„rt pĂ„ radion… Jag har sagt ifrĂ„n, men ingen lyssnar ju pĂ„ en gammal mĂ€nniska nuförtiden. /😡muttermutter/ 

Som tur Ă€r har jag i alla fall fĂ„tt garnet till tröja nummer tvĂ„, sĂ„ att jag kan Ă€gna mig Ă„t nĂ„got som fĂ„r upp  mitt humör. Tills jag tappar en maskj-l som blixtsnabbt hinner fly en bra bit nerĂ„t innan jag nitar den med nĂ„len. Enligt lagen om alltings jĂ€vlighet hĂ€nder det givetvis mitt  en flĂ€tvridning! Och sĂ„ hostar jag.  /😡muttermutter/

Jag vĂ„gar knappt sĂ€ga det högt, men just nu verkar i alla fall hostan lĂ„ngsamt ge med sig – peppar, peppar, ta i trĂ€ (knackar mig i huvet), och alla mina stickningar Ă€r klara. Garnet rĂ€ckte till en liten mössa ocksĂ„. Fördelen med att ovant kĂ€mpa med rundstickor och stickning tvĂ€rsöver Ă€r att det blir vĂ€ldigt lite att sy  ihop – en liten bit under armen eller pĂ„ axeln bara.

Men först har jag spĂ€nt upp den ribbstickade mellan fuktiga dukar, precis som min mamma lĂ€rde mig en gĂ„ng i vĂ€rlden. Fast det stĂ„r inte i dessa moderna stickbeskrivningar. FörstĂ„s! /😡muttermutter/

16 reaktioner pĂ„ ”Helveteshostig, snorig, allmĂ€nt och oresonligt sur och 👿lig!

 1. Hahahahahahaaaa du lever iallafall 😀
  Jag undrar oxĂ„ över dom dĂ€r nya kostymerna – ska dom verkligen se för smĂ„ ut?

  Och jag mÄste erkÀnna att t.o.m jag ledsnat pÄ matlagningsprogram och kollar aldrig lÀngre fast mat Àr mitt stora intresse.

  Gilla

 2. Visst ”snackar” om TV frĂ„n start… jag tĂ€nkte dĂ„ rekommendera dig radions P1. Sedan var det radion du lyssnar pĂ„…. tror dock inte det Ă€r P1 – dĂ€rför rekommenderar jag P1 i alla fall! Det Ă€r grejer det, tycker undertecknad. 🙂

  Ja du, hosta och dj-skap Ă€r inget att ha… har du blivit helt fri frĂ„n bĂ€ltrossmĂ€rtan? Mycket skit verkar vilja slĂ„ sig ned i din kropp. Du kanske Ă€r inbjudande för de? Du fĂ„r starta en egen ”metoo-kampanj” mot basiluskerna. Kanske det hjĂ€lper… Ă„tminstone tillfĂ€lligt.

  Gillad av 1 person

  1. P1 Ă€r faktiskt det jag lyssnar pĂ„ – och gillar! Men Ă€ven dĂ€r har de ibland det hĂ€r irriterande bakgrundsplonket. (Kanske har det minskat sen jag sa till? 😉 )

   Jag har fortfarande lite ömhet o klĂ„da efter bĂ€ltrosen. En hudlĂ€kare rekommenderade mig faktiskt nyligen att anmĂ€la – inte för felbehandling utan icke-behandling… I allmĂ€nhet Ă€r jag rent oförtjĂ€nt frisk, men ”början till astma” har lĂ€nge dykt upp ibland. Nu verkar jag (förhoppningsvis!) ha tĂ€mjt den redan efter ngn vecka med planerad medicinering.

   Gillad av 1 person

   1. BĂ€ltros Ă€r lĂ€tt att stoppa, eller i vart fall göra den lindrig, om den behandlas snabbt. VĂ€lkĂ€nt sedan sĂ€kert 20 Ă„r i alla fall, kanske lĂ€ngre, minns inte, jag vill inte ta i 🙂

    Gilla

     1. Det lĂ„ter helt otroligt i mina öron! Men,… men… mycket ska man höra innan öronen trillar av, som man sa ungdomsĂ„ren! ApropĂ„ det, öronen mĂ„ste sitta hĂ„rt, för jag tycker jag hört mycket konstigt under min livstid… 🙂

      Gilla

      1. Ännu mera otroligt för mig som haft förtroende för honom i mĂ„nga Ă„r.
       NÀr jag frÄgade om jag borde vaccinera mig sa han: Det finns inget vaccin. Joho! sa jag. OK, men det hjÀlper bara i en del av fallen. DÄ Àr det medicin som gÀller? sa jag. Den hjÀlper inte heller mycket, sa han.
       Han visste alltsÄ att det fanns lindring, men inte för mig. Eller? MÀrklig upplevelse.

       Gillad av 1 person

 3. Jag Àr sÄ glad att jag inte missade detta superinlÀgg! Du har lyckats pricka in ALLA mina trippelmuttersaker, trodde jag var ensam om att bli galen pÄ alla jÀvla matprogram, sabla musik i bakgrunden nÀr folk ska prata, jag hör inte ett dugg, kavajerna ser banne mig inte kloka ut, precis som du beskrev dem, ser ut som han i Jönssonligan var klÀdd, du vet, SVT reklam vilket skit. SÄ dÀr ja, lÀste nyss att folk som svÀr ofta Àr intelligentare Àn andra sÄ jag sparade inte pÄ krutet hahaha! Nu delar du en gul lök och lÀgger den pÄ ett fat som du stÀller pÄ nattduksbordet, min hosta frÄn hell försvann pÄ en natt. SÄnt tror jag inte pÄ men vet inte hur jag ska förklara resultatet. KryaPÄDig! Kram

  Gilla

  1. Har jag lyckats startat en folkstorm? Vi Ă€r ju flera stycken, sĂ„ nu Ă€ndras nog snart allt. 🙂 Kom ihĂ„g var ni lĂ€ste det först.
   Det verkar (peppar peppar) som om jag bitit huvet av hostan med inhalationspulvren: 1,5 vecka istĂ€llet för 8! NĂ€sta gĂ„ng kan jag testa med lök – en natt verkar ju lagom lĂ€nge.

   Gillad av 1 person

Kommentera

Logga in med nÄgon av dessa metoder för att publicera din kommentar:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats anvÀnder Akismet för att minska skrÀppost. LÀr dig om hur din kommentarsdata bearbetas.