Stopp i leken! đŸ€š

SĂ„ sa min dotter ibland nĂ€r hon var liten. NĂ€r hennes fyraĂ„rige son nyss hĂ€lsade pĂ„ oss busade han och min man gĂ€rna. BĂ„da hade roligt, men ibland kunde det bli lite för “lĂ€skigt” en stund – och fyraĂ„ringens lekkamrat hade lite svĂ„rt att uppfatta subtila signaler mitt i leken, med spökskynke över huvudet. 😉 SĂ„ jag tipsade barnbarnet att sĂ€ga “Stopp!” och hĂ„lla upp handen nĂ€r han ville ha en paus. Senare sĂ„g hans mamma honom göra samma sak mot en kompis pĂ„ dagis.

Nu lĂ€ser jag att en (annan) förskola sedan i vĂ„ras lĂ€r barnen att sĂ€ga ”Stopp, min kropp!” om nĂ„gon slĂ„r eller tar pĂ„ privata omrĂ„den. Samma namn har RĂ€dda barnens handbok om hur vi kan prata med barnen om vad man fĂ„r och inte fĂ„r göra mot eller med andras kroppar. Och tredjeklassare har gjort en video:

Och det Ă€r vĂ€l dĂ€r nĂ„nstans man mĂ„ste börja för att Ă€ndra den allmĂ€nna instĂ€llningen som Ă„tminstone de flesta blivit medvetna om nu efter #metoo. Det vore ju synd om det skulle stanna vid det gamla reflexmĂ€ssiga bespottandet av nĂ„gra vid skampĂ„lar fjĂ€ttrade, nĂ€r det kan bli nĂ„got betydligt mera spĂ€nnande: En förĂ€ndring av de attityder som hittills varit sjĂ€lvklara, och som inte bara kan vara inkörsporten till rena olagligheter utan Ă€ven klĂ€mmer in oss i trĂ„nga könsroller – alla, inte bara kvinnorna.

Jag lÀser om nÄgra psykologer, som vill öka förstÄelsen för varför sexuella övergrepp begÄs, som ett led i att faktiskt kunna förebygga dem. De arbetar med unga som gjort sig skyldiga till allt frÄn krÀnkande ord till fullbordade vÄldtÀkter, och ser att dessa ofta Är dÄliga pÄ att uppfatta och tolerera sina egna kÀnslor. Och hur ska man dÄ kunna förstÄ andras? Det finns inga typiska förövare, men det finns faktorer som kan spela in, exempelvis att man bevittnat vÄld, försummats som barn eller tidigt utsatts för vuxen sexualitet.

Om man tÀnker efter inser man att samtyckes-sex stÀller stora krav: Man ska kunna bedöma om samtycke finns, vara villig att respektera den andre och kunna hejda sig sjÀlv, Àven nÀr den andre Àndrar sig under resans gÄng. Om man har svÄrt att avlÀsa signaler eller feltolkar situationer utifrÄn egna önskemÄl riskerar man att gÄ över andras grÀnser.

Den goda nyheten Àr att samtyckesbedömningar kan trÀnas och skulle kunna ingÄ i skolundervisningen.

De flesta av oss vuxna har ju inte spökskynken över huvudet och vi förvĂ€ntas i alla andra sammanhang kunna lĂ€sa signaler och veta hur vi ska uppföra oss och vad vi ska lĂ„ta bli, Ă€ven om det inte Ă€r olagligt. Borta pĂ„ fin middag snyter vi oss INTE i bordsduken – i alla fall aldrig mer Ă€n en gĂ„ng, för vi lĂ€r knappast bli bjudna igen efter det.

Jag hittar nÄgra enkla tips pÄ hur mÀn kan agera till vardags, utan att behöva vara nÄgra superhjÀltar. För att exempelvis motverka sexistisk jargong Àr förstÄs steg ett att inte sjÀlv bidra till den, eller flina med. Steg tvÄ Àr att reagera pÄ andra:

För att slippa vara den som skapar ”dĂ„lig stĂ€mning” nĂ€r en alfahanne tar plats med ett sexistiskt skĂ€mt pĂ„ exempelvis en arbetsplats eller i ett omklĂ€dningsrum kan man ta hjĂ€lp av kollegan eller kompisen bredvid:  ”Jag tycker inte att det dĂ€r var sĂ€rskilt roligt. Vad tycker du?” Förmodligen Ă€r det fler som inte heller uppskattar den sexistiska humorn, kanske ingen? Och Ă€r man tvĂ„ eller flera som reagerar slipper man att stĂ„ dĂ€r ensam.

Enkla tips: Reflektera över dig sjÀlv och uppmuntra andra mÀn att prata om sina kÀnslor och erfarenheter. Lyssna, lÀs & titta.

Med sĂ„na hĂ€r tips nĂ„r man förstĂ„s aldrig dem som inte har NÅGONTING att lĂ€ra. Men dem missar man Ă„ andra sidan alltid. För att inte tala om vad de missar.

Det lĂ„ter sorgligt tycker jag – att inte ha nĂ„gonting att lĂ€ra, oavsett vilket omrĂ„de det gĂ€ller. Jag hoppas verkligen att jag aldrig ska kĂ€nna sĂ„. Och det verkar som om jag skulle slippa, för under mina första 71 Ă„r har det snarare gĂ„tt Ă„t andra hĂ„llet. Som ung var jag mycket mer tvĂ€rsĂ€ker Ă€n idag.

SÄ man KAN lÀra sig. Om man vill.

7 reaktioner pĂ„ ”Stopp i leken! đŸ€š

 1. De trĂ€nar samma stopp-teknik pĂ„ barnbarnets förskola, och hemma ocksĂ„, jĂ€ttebra! Jag tror det kan hjĂ€lpa till med att förankra detta tĂ€nkande tidigt. Som barnbarnet sĂ€ger nĂ€r nĂ„got Ă€r lite svĂ„rt: ”jag mĂ„ste faktiskt öva”

  Gilla

 2. Jag tror det har snappats upp av de flesta förskolor numer, att lĂ€ra barnen sĂ€ga ”stopp min kropp”.

  Har lĂ€st nĂ„gra deckare nu pĂ„ senare tid, och dĂ€r finns det sexistisk jargong. Jag har nog alltid reagerat pĂ„ det, men nu i metoo-kampanjen sĂ„ tycker jag det Ă€r Ă€n mer onödigt.Undrar om det Ă€r vanligt att ”vanliga” mĂ€n tuffar till sig pĂ„ det sĂ€ttet i sĂ€llskap med andra mĂ€n!? Dags att sluta med det kanske…

  Gilla

 3. Jag har förstÄtt att barn som lÀrt sig integritet frÄn start inte löper lika stor risk att utsÀttas för övergrepp eller att utsÀtta andra för övergrepp. Det Àr dÀrför det hÀr mÄste in i lÀroplanen, ingÄ i förskolan, bvc ska prata om det. Alla. DÄ tror jag pÄ riktigt att man kan uppnÄ förÀndring.

  Gilla

Kommentera

Logga in med nÄgon av dessa metoder för att publicera din kommentar:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats anvÀnder Akismet för att minska skrÀppost. LÀr dig om hur din kommentarsdata bearbetas.