Del 3: Laser i ögat đŸ‘€â€Œ

Åter i Stockholm var det dags för Ă„terbesök pĂ„ St Eriks. DĂ€r var inte mĂ„nga patienter – och inga lĂ€kare. SmĂ„ningom fick vi veta att flera blivit sjuka, och det kan jag ha förstĂ„else för, speciellt i semestertider.

En medpatient tyckte att de Ă„tminstone borde kunna göra en uppskattning av hur lĂ„ng tid det skulle ta. SjĂ€lv var jag nöjd med att veta vad förseningen berodde pĂ„ och att jag skulle bli undersökt till sist – hellre ordentligt Ă€n snabbt. För det kan vĂ€l vara svĂ„rt att veta hur lĂ„ng tid de olika patienterna skulle ta, tĂ€nkte jag.

Jag fick ovÀntat rÀtt.

NĂ€r det blev min tur bad den stressade lĂ€karen om ursĂ€kt för förseningen – flera var sjuka, sĂ„ hon tvingades springa emellan. Men undersökningen stressade hon inte med. Precis som tidigare i Mölndal tvekade Ă€ven denna lĂ€kare: Fanns nĂ„got hĂ„l pĂ„ nĂ€thinnan eller inte? Nu hade ju Ă„tminstone en del blod försvunnit, sĂ„ sikten borde vara bĂ€ttre.

Ytterligare en lĂ€kare tillkallades och trodde efter noggrann undersökning att det inte var nĂ„got hĂ„l. ÄndĂ„ var ”min” doktor tveksam, granskade igen och sa (ursĂ€ktande?) att hon Ă€ven ville kolla med en kirurg. Men nĂ€r kirurgen kom hade hon egentligen redan bestĂ€mt sig, och de enades om att det Ă€ndĂ„ var ett litet hĂ„l pĂ„ nĂ€thinnan, som borde laserbehandlas. Annars finns risk att man – snabbt! – kan bli blind.

Och laserbehandlar gör man tydligen direkt nuförtiden. HÀpp!

NĂ€r jag Ă€nteligen var klar och kom ut i vĂ€ntrummet igen satt patienten efter mig dĂ€r, hon som var otĂ„lig redan innan. Hon sĂ„g INTE glad ut. Tror jag, för dĂ„ sĂ„g jag sĂ€mre Ă€n nĂ„nsin – svĂ„rt blĂ€ndad efter alla undersökningar och laserstrĂ„lar.

SÄ nu Àr jag laserbehandlad. Synen mÀrker jag ingen skillnad pÄ: Genom hÄl i de farande dimslöjorna ser jag att lÀsa Àven utan förstoringsglas och extrabelysning. Men hÄlen virvlar runt och bÄda ögonen blir vÀldigt trötta, sÄ lite lÀttirriterad Àr jag nog, för att inte sÀga argsint. Och vÀldigt osocial.

Om ni möter nĂ„n sammanbiten tant med stirrande ögon och virrande blick – förskrĂ€ckes dock ej! Om det Ă€r jag Ă€r jag inte lika farlig som jag ser ut.

ÅterstĂ„r att se vad de sĂ€ger vid Ă„terbesöket – FREDAGEN DEN 13! (Why? đŸ˜„)

Dagen innan ska maken pĂ„ Ă„terbesök pĂ„ en annan ögonmottagning – förra gĂ„ngen upptĂ€cktes att han kanske behöver laserbehandling för att punktera ögat och minska trycket. PĂ„ den ena av oss anvĂ€nds alltsĂ„ laser för att laga hĂ„l, pĂ„ den andra för att ta hĂ„l. Är det sĂ„nt man kallar universalverktyg?

I min journal pÄ VÄrdguiden har jag kollat vad jag egentligen lider av. SÄ hÀr heter det:

 • H333 Retinala hĂ„l utan avlossning
 • H438B Glaskroppsavlossning
 • H431 Glaskroppsblödning

NĂ€r jag som vanligt söker mer information pĂ„ nĂ€tet hittar jag pĂ„ ”laserbehandling” bara skönhetsbehandlingar 😩 Men med rĂ€tt diagnos hamnar jag direkt pĂ„ St Eriks utmĂ€rkta lilla broschyr om retinal ruptur = hĂ„l pĂ„ nĂ€thinnan.

Alltid bra att i lugn och ro kunna kolla och förstÄ vad jag egentligen fÄtt veta vid besöken. För det har jag, trots stress.

Sahlgrenskas information var nÄgot mindre instruktiv:

Sahlgrenskas patientinformation

15 reaktioner pĂ„ ”Del 3: Laser i ögat đŸ‘€â€Œ

 1. KÀnner igen mig i dina erfarenheter. VÄrden Àr bra med kompetenta lÀkare men administrationen behöver de bli bÀttre pÄ. Jag har sjÀlv frÄgat efter uppskattning av vÀntetid men ej fÄtt svar. Jag och andra hade velat gÄ och köpa kaffe men personalen avrÄdde. Med facit i hand, sex timmars vÀnta, sÄ hade det vÀl kunnat ge en hint om att vi skulle hinna köpa en mugg kaffe. Det tycker jag Àr rimligt.

  Gilla

  1. Sex timmar blir ju lite skillnad. HÀr var vi tre patienter som fick vÀnta nÄn timme direkt pÄ morronen, nÀr de försökte ersÀtta flera sjuka. NÀr jag sen ist f en koll fick fyra undersökningar o en laserbehandling förlÀngdes förstÄs vÀntetiden ovÀntat. I Mölndal fick jag vÀnta lÀnge pÄ den konsulterade kirurgen, dÄ erbjöd lÀkaren mig att gÄ o fika, eftersom de hade mitt telefonnummer.

   Gillad av 1 person

   1. Jag brukar alltid tÀnka att det Àr nÄgon som Àr sjukare som fÄr gÄ före. Numera VET jag att det stÀmmer! God bÀttring klassisk!

    Gilla

 2. ÄndĂ„ skönt att höra mitt i olyckan att du blev ordentligt kollad och behandlad. Nu hĂ„lls det tummarna hĂ€r!
  En gĂ„ng nĂ€r jag var med min man pĂ„ akuten och det drog ut pĂ„ tiden fick vi en meny frĂ„n den lokala pizzerian av sköterskorna, och snart stövlade det in ett pizzabud till oss med en capricciosa. UtmĂ€rkt idĂ©. 🙂

  Gilla

  1. Allt tumhÄllande uppskattas! O det kÀnns faktiskt tryggt att veta att det svaga ögat trots allt funkar. Jag har alltid varit rÀdd/trott att det inte skulle orka jobba ensamt en hel dag.
   Pizza-idĂ©n mĂ„ste vara sĂ„nt som kallas födgeni, vilken stĂ€mningshöjare. 🙂

   Gilla

 3. Bra att du delar Sahlgrenskas info sÄ att ingen missar den. Det kanske Àr ett tecken pÄ att behöva laserbehandling om man inte ser infon? Ett slaggs test?
  HÄller tummarna för att laserfixandet löser alla problem.

  Gilla

  1. Min man tittade faktiskt pĂ„ mig och sa: ”Ser du inte texten och bilderna? Du mĂ„ste ha fel pĂ„ synen.” HĂ€r ere rĂ„tt men hjĂ€rtligt! 😜

   Gilla

 4. Jo hafsiga undersökningar Ă€r vĂ€l inte sĂ„ mycket att hurra för. Nog vill man ha det ordentligt gjort nĂ€r man Ă€r dĂ€r och vĂ€ntat lĂ€nge. Vad skulle besöket och tidsĂ„tgĂ„ngen annars vara bra för!? Ögonen Ă€r viktiga, jag har fel pĂ„ gula flĂ€cken och ser sĂ€mre och sĂ€mre. NĂ„gra blir helt blinda, de flesta inte, men oftast fĂ„r de vĂ€ldigt begrĂ€nsat synfĂ€lt om jag förstĂ„tt det rĂ€tt. OK, tĂ€nker jag…. det gĂ„r att leva med nedsatt syn, men jag vill hinna uppleva (se) mycket innan jag fĂ„r sĂ„ begrĂ€nsad syn. Hörseln Ă€r ocksĂ„ nedsatt hos mig, men inte alarmerande. Det vore svĂ„rare att bli av med den, bli döv Ă€n blind, tror inte jag kommer att hamna dĂ€r, som tur Ă€r.

  Hoppas dina ögonproblem stabiliserar sig. Vilken typ av glaukom har du?

  Gilla

  1. Mitt andra öga Ă€r ju sen tidigare mest ”till prydnad” – Ă€ven om det nu orkade mer Ă€n förvĂ€ntat. Och om jag inte kunde lĂ€sa o skriva blev livet ganska tomt, kĂ€nner jag. 😩 Men före blödningen hade jag inga andra ögonproblem Ă€n att det starka Ă€r nĂ€rsynt o det svaga lĂ„ngsynt. (Min man dĂ€remot har glaukom.)

   Hörde hos frissan(!) att en annan kund fÄr sprutor i ögat . För problem med gula flÀcken, om jag fattade rÀtt. FÄr du det ocksÄ?

   Gillad av 1 person

   1. Det finns tvÄ olika sorters, torra och vÄta. Den ena gÄr att behandla med injektioner. Vad optikern sa var att mitt inte kan behandlas. Jag har tÀnkt jag ska be att fÄ mer information nÀsta gÄng. Jag opererades för grÄ starr för nÄgra Är sedan men tyckte inte jag sÄg sÄ himla mycket bÀttre efterÄt. DÄ fick jag veta via optikern att jag har fel pÄ gula flÀcken. Tycker det var dÄligt att inte ögonlÀkaren informerade om det!

    Gilla

     1. Jag fick remis till ögonklinik nĂ€r jag skulle prova ut glasögon senast. Första ögonlĂ€karen sa att jag hade gĂ„ starr och att det behövde opereras. Fanns tre olika metoder, den ena tror jag man fick bekosta sjĂ€lv om jag minns rĂ€tt. Vid samtalet sĂ„ fick jag veta att jag skulle se sĂ„ bra efter operationen, skulle inte ens behöva glasögon. Vilken lycka! Det sĂ„g jag fram emot, har haft glasögon sedan 20-25-Ă„rsĂ„ldern. Sedan minns jag inte riktigt hur det gick till för hux flux fick jag i alla fall veta att jag inte skulle kunna fĂ„ den operationen, jag skulle Ă€ven i fortsĂ€ttningen behöva glasögon. Jag ”protesterade”, jag sĂ„g fram emot att slippa osv…. Jag till o med ringde dit sedan en gĂ„ng för jag ville ha en förklaring varför olika ögonlĂ€kare gav sĂ„ olika besked. Efter mycket om och men fick jag till svar att jag hade inte ”ett sĂ„dant fel” att det skulle bli bra.

      Det var beskt att bita i, men jag fick acceptera. DÄ, om inte tidigare, borde jag förstÄs fÄtt information, men inte ett ord om att synen inte skulle bli sÄ himla bra som de flesta grÄ starr-opererade berÀttar om!

      NĂ€r jag sĂ„ provade ut nya glasögon efter operationen sĂ„ berĂ€ttade optikern att jag har fel pĂ„ gula flĂ€cken, men det har du vĂ€l fĂ„tt information om!!! Nej, inte ett ord om det – det förklarade ocksĂ„ att jag inte sĂ„g sĂ„ bra som förvĂ€ntat! DĂ„lig information – trots att det hĂ€nde pĂ„ en vĂ€ldigt lovprisad privat ögonklinik i staÂŽn. Den rekommenderades mig för att det var kortast kö dit! Jojo, det förstĂ„r jag i efterhand 🙂

      Gilla

Kommentera

Logga in med nÄgon av dessa metoder för att publicera din kommentar:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats anvÀnder Akismet för att minska skrÀppost. LÀr dig om hur din kommentarsdata bearbetas.