TÄNK om mamma vetat… đŸ˜±

Jag var en skötsam skolflicka. NĂ€r jag var tolv flyttade vi till Farsta och dĂ€r fick jag inga riktiga kompisar – var liksom mitt emellan liten och stor. En tid var jag med och lekte i nybyggen och brĂ€dhögar nĂ€ra det som smĂ„ningom skulle bli Farsta Centrum. Kojor i höga brĂ€dstaplar har sina faror, Ă€ven om jag inte kĂ€nner till nĂ„gon olycka, och nĂ€r vi sprang uppför trappan i det blivande höghuset minns jag att man fick tvĂ€rnita nĂ€r trappan tog slut – utan skyddsrĂ€cke… Inte helt ofarligt, alltsĂ„.

NÀr jag var 14 blev det lite farligt pÄ annat sÀtt.

PÄ skolresa till Bremen Äterfick jag kontakt med tidigare kompisar, lite Àldre Àn jag, och sen hÀngde jag med dem (och Ànnu Àldre killar!) ut och dansade nÄgra Är. Fast bara pÄ lördagarna, för jag var fortfarande lagom skötsam.

(PĂ„ bilden frĂ„n Bremen iförd bardotrutig klĂ€nning och mohairkofta – bĂ„da elegant ljuslila och handgjorda av mamma och mig.)

Mamma var Ă€ndĂ„ orolig ibland, och nu som vuxen, kan jag förstĂ„ henne. DĂ„ blev jag ordentligt irriterad pĂ„ att min kusin (som var vuxen och gift) hade talat om för mamma att det förekom att killarna drack sprit(!) pĂ„ ”skivor”. För mig var det sjĂ€lvklart att killarna ofta(st?) var fulla, lika sjĂ€lvklart som att tjejerna aldrig var det. Utom en eller annan urspĂ„rad individ, som inte fick vara med oss andra. (Jag rodnar nĂ€r jag lĂ€ser tonĂ„rens dagbok.)

Förutom pÄ skivor gick vi pÄ exempelvis BjörknÀspaviljongen, Nalen, La Visite, Zanzibar, Skansen, Gröna Lund, och nÄn skum klubb i Gamla Stan med ett madrassrum. En del av det var faktiskt samma stÀllen som mamma en gÄng gÄtt till. (Mamma kanske visste mer Àn hon lÄtsades om, och det var dÀrför hon var orolig?)

Men oftast gick hela gĂ€nget till ”Stugan” – eller Ă„kte, rĂ€ttare sagt. Som vanligt nĂ€r jag fĂ„tt bilskjuts hade jag inte en aning om var jag var, utom att nĂ€r vi nĂ„gon gĂ„ng tog bussen var det frĂ„n Gullmarsplan. I efterhand har jag försökt forska lite, frĂ„gade pĂ„ nĂ„gon blogg, men fick inget svar. Och nĂ€r jag nĂ€sta gĂ„ng googlade hittade jag bara min egen frĂ„ga, fortfarande utan svar…

NĂ€r jag letar efter ”Stugan” i gamla tidningsartiklar hittar jag oftast TV-programmet Storstugan med Harry Brandelius. GrĂ€ver vidare i minnet: Möjligen hette dansstĂ€llet egentligen ”Söderpaviljongen”? Letar vidare: Kan det ha varit vid en skjutbana??

Sen hittar jag en kort notis om ett mord! Och att polisen vill ha kontakt med ev vittnen. Nu blir det riktigt spÀnnande!

I september 1965 hade DN en annons om ”min” Stugan:

Den 2 december 1945 föddes ett nöjestempel nĂ„gonstans i skogarna ute i Stuvsta. Ditt vallfĂ€rdades tusentals dansanta ungdomar. Fram till 1954 var namnet STORSTUGAN, dĂ€refter SÖDERPAVILJONGEN. Idag har höghusen vuxit upp i grannskapet, men inne i stugan finns fortfarande den hemtrevliga atmosfĂ€ren framför den öppna spisen kvar och

I AFTON
inleds den 20 sÀsongen och namnet STORSTUGAN kommer tillbaka. Samma regim som de första 9 Ären.
Vi ses ikvÀll! DUBBELNISSE.

Den hĂ€r platsen var det! Fast fortfarande hittar jag ingen adress, och i annonsen stĂ„r bara att det gĂ„r bussar frĂ„n bl a Medborgarplatsen. Om man har egen bil kan man följa nĂ„gon av bussarna första gĂ„ngen. (Var lĂ€get hemligt? ”nĂ„gonstans i skogarna”?)

Hur det gick med Dubbelnisses nystart vet jag inte, för sen hittar jag ingen mer annons undertecknad av honom.

DÀremot hittar jag  i DN 1985 ett helt uppslag om mordet pÄ 24-Äriga taxichauffören Berit Lundquist, som Àgt rum den 29 september 1960, och alltsÄ strax skulle preskriberas:

”Panikslagen springer mördaren 25 meter ljuskĂ€glan frĂ„n den svarta Mercedesen innan han viker av frĂ„n vĂ€gen. Drygt 300 meter lĂ€ngre bort försvinner alla spĂ„r av mannen och övergĂ„r i en mordgĂ„ta som aldrig tycks fĂ„ sin lösning.”...

”Plötsligt strĂ€cker sig mannen i baksĂ€tet fram genom den halvt frĂ„nskjutna mellanrutan och riktar en pistolmynning mot hennes huvud och skjuter.”

I artikeln finns Àven en liten karta, som jag inte riktigt kan placera pÄ en nutida, men: DÀr finns ju en skjutbana!

Detta var det första taximordet i Stockholm, och det första mordet pĂ„ en kvinnlig taxichaufför i hela Europa. Och mordplatsen lĂ„g alltsĂ„ ”nĂ„gra hundra meter bortanför den vĂ€lkĂ€nda Söderpaviljongen dĂ€r det varit dans tidigare pĂ„ kvĂ€llen.”

Det finns t o m ett Youtubeklipp:

Motivet var oklart – taxikassan lĂ„g kvar i bilen. DĂ„det engagerade hela svenska folket och en stor belöning utfĂ€stes för tips som kunde fĂ€lla gĂ€rningsmannen.

Efter 4 500 förhör, Ätta anhÄllanden och sex falska bekÀnnelser förblev gÄtan olöst.

Och i Storstugan/Stugan/Söderpaviljongen dansade man obekymrat vidare, jag frĂ„n 1962 – utan att ha en aning vad som nyligen hĂ€nt i grannskapet.

I DNs lilla annons frÄn 1964 heter stÀllet Söderpaviljongen igen. Och:

”Stans vackraste flickor dansar pĂ„ Söderpaviljongen”.

SÄ det sÄ!

4 reaktioner pĂ„ ”TÄNK om mamma vetat… đŸ˜±

  1. Jag tÀnker att mammor ofta vÀljer att inte veta. Jag har gjort det sjÀlv, gör det till viss mÄn fortfarande, och vet att min mamma ofta valde att inte lÄtsas om det jag höll pÄ med, iallafall sen jag blev lite Àldre.

    Gilla

Kommentera

Logga in med nÄgon av dessa metoder för att publicera din kommentar:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats anvÀnder Akismet för att minska skrÀppost. LÀr dig om hur din kommentarsdata bearbetas.