”Trust the Plan!” sa QAnon. Det gick så där.

Den 6 januari 2021 var det dags för ytterligare en stor demonstration av Trumpanhängare. Efter eldande tal stormade en del av demonstranterna Kapitolium i ett försök att hindra kongressen att formellt bekräfta Bidens seger i presidentvalet. Fem personer dog, och över hundra skadades. Nyhetskanalen CNBC har gjort en sammanfattning av vad som hände:

Det är lätt att identifiera intränglingarna, eftersom de flitigt filmade sig själva och varandra – tydligen övertygade om att de hade all rätt att vara där: ”Vi är här på presidentens uppdrag!” Över 140 000 tips har kommit in till FBI, 130 personer är hittills åtalade och flera är på gång. Det är en brokig skara, där ”vanliga” demonstranter blandas med symboler och flaggor från våldsamma organisationer.

Oath keepers är en milis av militärer och poliser, som ”försvarar konstitutionen” – även mot den egna regeringen. Mot regeringen är även välbeväpnade Three Percenters, som anser att endast 3% av amerikanerna slogs i 1700-talets frihetskrig. White power är för vit makt, liksom Proud Boys, till vilka Trump skickade hälsningen ”Stand back and stand by” (=Var beredda!) när han ombads fördöma dem – ett budskap de förstås tryckt på sina tröjor.

Armor of God (=Guds krigare) var där, och en grupp bad en bön efter att ha trängt in i senaten och lagt en hotelselapp på vicepresidentens bord. Amerikanska flaggor med en tunn blå linje visade att man stöttade polisen – fast en polis lär ha blivit slagen i huvet med just en sån flagga. Där fanns nordiska inslag: QAnon-shamanen (med målat ansikte, bar överkropp, djurskinn med horn) hade en enorm Tors hammare tatuerad på magen, och bilder på Kraken skymtade förbi – ett nordiskt havsmonster. ”Release the Kraken!” var stridsropet för den av Trumps jurister som han själv tyckte var galen. Och så fanns där förstås QAnon, som har anhängare till och med i kongressen.

QAnon, RootOfAllLight, CC0, via Wikimedia Commons

Historien om QAnon började i oktober 2017. Trump samlade den högsta militära ledningen med hustrur för ett gruppfotografi före en middag och sa till journalisterna: “Maybe it’s the calm before the storm” (=Lugnet före stormen). När man frågade vad han menade flinade han bara och upprepade: ”You’ll find out”.

Det verkar ha inspirerat signaturen ”Clearance Q Patriot” (senare känd som Q) till ett internetinlägg med rubrik: ”Calm before the storm”. Q påstår sig ha tillgång till den allra mest hemligstämplade informationen inom statsapparaten. (”Q”= högsta säkerhetsklassen, ”Anon”= anonym.)

Enligt Q hade han till uppgift att informera allmänheten om att Donald Trump leder en hemlig kamp mot ”Den djupa staten”, ett internationellt nätverk av satanistiska pedofiler, som styrt USA i decennier. Nätverkets medlemmar begår inte bara sexuella övergrepp mot barn utan dricker även deras blod för att förlänga sina liv. Bland dem finns ledare inom det demokratiska partiet, religiösa ledare och personer från film och TV.

Trump är QAnons hjälte/Messias som vid rätt tillfälle kommer att släppa loss Stormen!, låta arrestera alla onda makthavare och arkebusera de värsta. Detta har anhängarna väntat på sen 2017, ivrigt läsande Qs meddelanden, ”drops”, som är kryptiska och måste tolkas av andra för att sen spridas i sociala medier – ungefär som andemedier vidarebefordrar avlidnas budskap till de levande.

I höstas började QAnon även använda sig av parollen ”Save our Children”, som tidigare använts i kampen mot pedofili och handel med barn. Det budskapet lockar förstås betydligt flera, speciellt kvinnor: Vem vill inte rädda våra barn? Så kan QAnon ta sig in där konspirationsteoretiker inte är välkomna, på samma sätt som de militanta Kapitoliumstormarna kunde gömma sig i den stora mängden demonstranter. Åtminstone en av de senare filmades inne på området när han varnade andra för att fortsätta framåt mot Kapitolium: ”Gå härifrån! De där framme vill bara förstöra. De ser inte ut som du och jag.”

QAnon-anhängarna verkar förstås kunna se ut lite hur som helst. I P1s Konflikt berättade en småbarnsmamma att hon sett sin far och bror bland upprorsmakarna den 6 januari. Nu ville hon inte ha kontakt med dem, men bombarderas av sin mammas meddelanden om att pedofilerna nu hotar hennes barn, och att de som stormade Kapitolium i själva verket var utklädda vänsteraktivister – trots att hon kunde se sin egen man och son bland dem. QAnon-shamanen själv var mycket upprörd över att en del Trumpfans påstod att det var vänsteraktivister som anföll: ”De är alldeles för fega för sånt!”

En kvinna hade skickat en länk om QAnon till en kompis för att ha något att skratta åt. Men vännen blev snabbt så ”frälst” att hon läste QAnon-teori både dag och natt – och ju mer man söker, desto mer hittar man ju: Det gäller att inte låta sig luras av algoritmerna! Hon kunde inte sova förrän Trump sov, sa hon, övertygad om att ledaren arbetade dag och natt för att frälsa världen. Till slut körde hon ut på vägarna och jagade bilar hon trodde innehöll pedofiler, men krockade innan hon hunnit döda någon.

”TRUST THE PLAN” stod det på en QAnon-tröja. Efter valförlusten verkar Qs ”drops” ha avtagit och upphört – men många troende fortsätter att jobba hårt för att få QAnons PLAN att stämma med verkligheten.

När Trump och hans hustru insjuknat i Covid-19 twittrade han: “Tonight, @FLOTUS and I tested positive for COVID-19. We will begin our quarantine and recovery process immediately. We will get through this TOGETHER!” Enligt QAnons tolkning betyder ”TOGETHER” (med versaler!) “to get her” (= fixa henne – dvs Hillary Clinton, Trumps huvudfiende sen förra valet). Och när Trump isolerades var det för att hålla honom borta från den ”djupa statens” onda konspiratörer, så att den efterlängtade Stormen! kunde starta.

I en värld med en PLAN finns förstås ingen plats för ett oförutsägbart virus. Alltså är pandemin påhittad, för att dölja att en hemlig elit försöker ta över världen och skapa en totalitär världsregering. Det är en sammansvärjning av världens banker, regeringar och medier som vill förbjuda privat egendom och förslava oss med hjälp av vaccinationer, där chips inplanteras under huden. Med det budskapet fick man även med sig en del vaccinationsoroliga mammor.

Trump blev ju bara lindrigt sjuk, vilket ansågs stärka idén att det hela blåsts upp. Om han blivit allvarligt sjuk skulle det ha berott på en koordinerad bioattack, och kunnat ge anledning till våldsamheter bland anhängarna. När Trump stängdes av från Twitter var det ytterligare ett tecken på att slutet (dvs Stormen!) var nära.

Den 3 november var det val – och det vet vi ju hur det gick.
Men Trump hade redan i förväg varnat för valfusk (åtminstone om han skulle förlora). Och efter valet har en minskande skara jurister och andra framfört många anklagelser om fusk. Enligt Wikipedia har (21 januari) över 60 stämningar inlämnats, varav alla utom en direkt underkänts av domstolarna på grund av brist på bevis. Det enda domslut som först gav Trump rätt gällde några få röster och avvisades i högre instans.

Det hindrade inte Trump att fortsätta hävda att han egentligen vunnit, och många instämde med sin president: ”Stop the Steal!” Till slut verkar Trump ha övertygat även sig själv om att valresultatet skulle kunna upphävas den 6 januari, vid kongressens formella certifiering. Han twittrade ivrigt om den stora demonstrationen: ”Be there! And be wild!”

Omedelbart före marschen var det dags för tal. Först eldades massorna upp. Donald Trump Jr hotade med hembesök hos motståndare: “These guys better fight for Trump. Because if they’re not, guess what? I’m going to be in your backyard in a couple of months!” och hans bror Eric uppmanade: ”And we need to march on the Capitol today. And we need to stand up for this country.” Trumps trogne advokat Giuliani ville avgöra valfusket genom ”Trial by combat!” (Rättegång genom strid).

Sen talade presidenten själv, som under dagen haft ett långt möte där vicepresident Pence försökt förklara att konstitutionen inte tillät honom att göra det Trump ville.

I talet upprepade Trump en del av de anklagelser som avvisats i domstolarna, och avslutade:

Om Mike Pence gör det rätta vinner vi valet. Vi ska skydda vårt land och vår konstitution. Delstaterna vill göra om röstningen, Pence behöver bara skicka tillbaka rösterna så blir vi president och ni blir ett lyckligt folk. Vi slåss utav helvete. Och om ni inte slåss utav helvete kommer ni inte längre att ha något land. Nu går vi till Kapitolium. Jag kommer att vara med er.

Åhörarna verkade tro på sin president, de gick till Kapitolium, där många av dem slogs, fem personer dog, hundratals skadades och ännu flera nu åtalas. Trump själv åkte till Vita Huset och följde det hela på TV, enligt uppgift med stor entusiasm.

Och hur det sen gick vet vi ju.
Så fort lokalerna var säkrade återupptogs ceremonin, och några av de republikaner som tänkt ifrågasätta en del valresultat ändrade sig.

Efter den 6 januari försvann Trump in i Vita Huset och beskrivs som argsint och tjurande. Hans medarbetare försökte få honom att tänka på sitt eftermäle och berätta om allt bra han uträttat, men han fortsatte hävda att han vunnit valet och skälla på alla som inte höll med, omgiven av människor som sa vad han ville höra.

Anhängarna fortsatte att trosvisst tolka händelserna – även om Q verkar ha tystnat. När Trump till slut meddelade att en ”ny administration” skulle tillträda, utan att nämna någon ny president, kommenterade någon förhoppningsfullt: ”Det är förstås Trump som har anställt nya administratörer.”

Den 19 januari visades ett bandat avskedstal av Trump framför guldkantade flaggor. Fortfarande nämnde han inte Bidens namn eller erkände sig besegrad, och en anhängare skrev hoppfullt: ”Guldfransar betyder krigslagar” (vilket alltså skulle inleda den efterlängtade STORMEN!).

Den 20 januari var ”Inauguration Day” och kl 12.00 skulle den nye presidenten svära eden. En del i QAnon hade i veckor förberett sig för den landsomfattande mörkläggning de trodde skulle komma när Trump införde krigslagar och satte igång massarresteringar.

”Gud hjälpe oss, vi är mer än redo. Om inget händer kommer jag aldrig mer att tro på någonting,” skrev en anhängare när ceremonin började. En annan gladde sig redan: ”Eftersom det INTE ingår i planen att Biden ska sväras in kommer allt att hända innan dess: Biden och många närvarande politiker kommer att arresteras i direktsändning. Jag hade trott det skulle ske i hemlighet, men Trump är ju en showman. Medan arresteringarna pågår kommer han att stiga fram och tacka Amerika för återvalet. Amerika förenas i sen i ett stort firande!”

Man kan förstå många följde ceremonierna med spänt intresse.

Och det vet vi ju hur det gick.
När Biden svurit eden kom en försynt kommentar: ”Svors han inte in lite för tidigt?”

Sen kraschade QAnons anslagstavla ”Great Awakening” av alla reaktioner när man inser att Trump inte längre har makten, och inte har fängslat någon.

Vi blev lovade arresteringar, avslöjanden, militärstyre, hemligstämplade dokument – var är det?????

Amerikanska tidningar har kollat QAnons skiftande reaktioner.

”Trump träder bara tillbaka för att nuvarande regering snart kommer att ersättas av en helt ny sorts republik, ledd av Trump. Det är därför han aldrig sa Bidens namn eller ”conceded” (gav upp). Ni måste förstå att han är ett geni. Detta var alltid en del av PLANEN.”

Kanske Trump bara tillät Biden att ”till synes” bli president, så att han själv skulle kunna styra bakom kulisserna? ”Allt som händer nästkommande fyra år står i själva verket president Trump bakom.”

En annan sörjer: ”Det fanns ingen plan, det är över och allt är obegripligt.”
Men moderatorn avvisar alla ”negativa meddelanden” och en del funderar på om Biden kanske varit en del av QAnon hela tiden.

För att slippa presidentinvigningen flög Trump på morgonen den 20 till en militärbas för en egen liten ceremoni, innan han åkte vidare till Florida, med avskedsorden:

“Goodbye. We love you. We will be back in some form!”
Precis som den återuppståndne Jesus, tyckte några från QAnon.

Fast en del verkar ha gett upp. Bland de extremistgrupper som nu vänder ryggen åt Trump finns Oath Keepers, Three Percenters och America First, vars ledare kallar Trump ”mycket svag och slapp” och ”inte samma snubbe som kandiderade 2015”. Ledningen för Proud Boys har skrivit att ”Trump kommer bli ihågkommen som ett totalt fiasko” och ”den nya administrationen är åtminstone ärlig med sina avsikter”.

Radikaliserade medlemmar känner sig förrådda. En meddelade sina 100 000 följare: ”Vi satsade allt. Nu får vi hålla modet uppe och gå tillbaka till våra liv så gott vi kan.” En annan skrev att hela familjen nu skrattar åt honom: ”Hur kul är det?” Och nynazister ser sin chans att värva desillusionerade QAnon-sympatisörer.

För Trump väntar ett antal rättegångar och ytterligare ett riksrättsåtal, denna gång för ”anstiftan till uppror” , vilket måste vara en ovanlig anklagelse mot en sittande president. Intressant nog är senatorerna både domstol och offer – åtminstone de som var där när Kapitolium stormades.

16 reaktioner på ””Trust the Plan!” sa QAnon. Det gick så där.

  1. På förekommen anledning (en väns antivaccin-inlägg på Facebook) funderar jag så smått på varför de som har åsikter som inte går ihop med de gängse accepterade ständigt högljutt hävdar att de därför blir censurerade, tystade, när det i mina ögon ser ut som att världen aldrig förr har varit så vidöppet tillmötesgående med att tillhandahålla kanaler där du kan sprida dina idéer. Inte nog med att det finns en del varianter på populära sociala media (Twitter och FB är inte de enda som existerar), det finns diverse ”alternativa” sorter, och sedan letar sig t.ex. debattartiklar som kritiserar regeringen och FoHM de facto ganska ofta in i mainstream media (enligt vad jag själv sett). Om man är lite gammaldags kan man annars låta publicera sin egen pappersbok lätt som en plätt. Är det så enkelt som att om andra inte helt håller med om det man säger så *känner* man sig ohörd, hur stor spridning man än faktiskt har fått? Jaja. (Någon FB-debatt ger jag mig inte in på.)

    Gilla

    1. Ja, om inte alla håller med är man tystad. Ett roligt exempel: Senator Hawley (som den 6 januari visade demonstranterna höjd näve och stödde Trumps protester mot valresultatet t o m EFTER stormningen) beklagar sig nu över att han blivit ”muzzled”. Det gör han som omslagspojke på New York Post! Han sitter även i senaten och har en bok på G… men tystad är han, precis som Lisa Kudrow i Death to 2020 – fast det var faktiskt tänkt som en SATIR… Ibland överträffar verkligheten dikten…

      Gillad av 1 person

    2. Preciis. Finns grupper absolut fulla av dem överallt. Tystade, censurerade gäller vid motargument eller när man påpekar brott mot regler – grupp, arbetsplats, organisation, förening, fack etc. Då är det censuuur! Telegram har de flesta hittat till i stället för den som lades ner. Rysk sajt – de passar så bra ihop. Och Ryssland får en himla massa information till vilka de ska skicka valpropaganda inför valet och destabilisera Sverige med påverkanskampanjer. Voine, voine!

      Gilla

  2. Hej Lena. Skitkul att höras. SKA ringa dig. Lagt upp mitt uppgörelsedokument på min webbsida – https://ww.imocoaching.se – ”Hälsofascism / sekterism / pandemi vs infodemi
    Min uppgörelse som hälsomänniska om Covid & konspirationsteorier” i pdf nedladdningsbart samtidigt som DN-artikeln kom ut i måndags (som du såg)

    Gilla

  3. Och Q: Into the Storm 6*1 timmes avsnitt har jag sett på HBO, inkl vem som troligen är/var Q. Hen har ju inte samma tillgång till brödfaten längre.

    Gilla

Lämna en kommentar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.