När USAs republikaner försöker gå åt två håll samtidigt 😵

Jag trodde att ”Trump-tiden” skulle ta slut när han förlorade valet, och att man sen skulle få lite insideinfo om hur det gick till i Vita huset. Men så här mycket inside-info? Och tror verkligen fler än Trump att han aldrig förlorade valet?

Även i USAs kongress finns anhängare till QAnon – de som säger att Donald Trump leder en hemlig kamp mot ett internationellt nätverk av satanistiska pedofiler, som styrt USA i decennier.

Den kanske mest hängivna av dem, Marjorie Taylor Greene, har även gillat ett Facebookförslag om att ”sätta en kula i huvudet” på talmannen Nancy Pelosi och ifrågasatt om skolskjutningarna verkligen ägt rum. David Hogg är en överlevare från skjutningen i Parkland, där 17 personer dog och 15 skadades. Honom har Greene kallat ”lille Hitler” och själv filmat hur hon följer efter honom på gatan och anklagar honom för att få betalt för att ”spela sin roll”. Här finns flera av Greenes många konspirationsteorier. Ändå ville republikanerna inte ens avlägsna henne från utbildnings(!)- och budgetkommittén. Men det gjorde demokraterna.

I riksrättsåtalet kommer Trump antagligen att frias, även om en del republikaner röstar för ett fällande. De flesta av dem verkar dock ha lugnat ner sig en månad efter att Kapitoleum stormades av Trumpanhängare och fem personer dog. Nu vill de försöka lappa ihop sitt parti och gå vidare

Lätt är det inte, kongressens minoritetsledare Kevin McCarthy (som Trump kallat ”min Kevin”) verkar exempelvis nära att vricka ryggraden när han först har sagt ”det finns ingen plats för QAnon i partiet” och sen ”jag vet inte ens vad QAnon är”. Det låter ju lite förvirrat, men vad gör man när 30 procent av de republikanska väljarna verkar vara positivt inställda till QAnon, och de allra flesta republikaner håller med Trump om att valet var stulet…

Mer förvirring uppstod när ”kuddkillen” dök upp – Mike Lindell, VD för ”MyPillow” och hängiven Trump-anhängare. Både han och företaget har blivit avstängda från Twitter för att ha spritt konspirationsteorier, och den avstängningen ville konservativa Newsmax intervjua honom om.

Mike Lindell, Gage Skidmore from Surprise, AZ, United States of America, (CC BY-SA 2.0), via Wikimedia Commons

Det gick inte så bra: Nyhetsankaret Bob Sellers lyckades inte avbryta Lindells svada om hur röstningsmaskinerna orsakat valfusk. Efter att förgäves ha försökt överrösta Lindell med en försäkran om att Newsmax, liksom domstolarna, accepterar valresultatet som”legal and final” och bett producenten att bryta sändningen, gick programvärden till slut ur bild, mitt under sändning. (Fast senare samma dag var Lindell tillbaka på Newsmax igen och tyckte de var ”great”. Igen.)

Man kan förstå rädslan för att även Newsmax skulle åka på en stämning av röstningsmaskinsföretagen: Smartmatic har stämt Fox News, tre av dess medarbetare samt Trumps jurister Rudy Giuliani och Sidney Powell på 2,7 miljarder dollar för förtal, och Dominion har stämt Giuliani och Powell på 1,3 miljarder samt varnat bland annat Lindell att en process är på G. Lindell svarade att han välkomnar en stämning eftersom han har ”100 procent bevis” för röstfusket och snart skulle komma med ett stort avslöjande.

Och fredagen den 5 kom Lindells tvåtimmars dokumentär ”Absolute Proof”, den som slutligen skulle bevisa det stora valfusket. Det var den han försökt göra reklam för i Newsmax, och han har beskrivit den som ett ”mirakel” som skulle ena hela Amerika som ”en nation under Gud”. Om det misslyckades var landet på väg mot apokalypsen.

Hittills verkar det inte ha fungerat något vidare. YouTube tog efter några timmar bort videon med förklaringen:“This video has been removed for violating YouTube’s Community Guidelines.” Facebook har (åtminstone till en början) låtit den ligga kvar, men försedd med varningen att oberoende faktakontroll har bedömt den som osann.

Men den Trump-trognaste nyhetskanalen OAN (One America News Network) sände dokumentären – som en betald annons och efter att ha läst upp en rekordlång brasklapp, antagligen för att försöka undgå stämning från rösträkningsföretagen:

Mr Lindell har köpt sändningstid för detta program. Han är ensam upphovsman till det och bär ensam hela ansvaret för dess innehåll… Programmet är inte en del av OANs rapportering… I synnerhet stöder OAN inga av programmets uttalanden eller åsikter om US Dominion Inc. (och relaterade enheter); Smartmatic USA Corp.; Brian Kemp; Brad Raffensperger, eller Gabriel Sterling.

Trots sitt tydliga avståndstagande gjorde OAN sen reklam på Twitter för ”annons-dokumentären”: ”Ökande bevis på valfusk avslöjar att presidentvalet stulits från det amerikanska folket. Följ Mike Lindells exklusive rapport: Titta på ”Absolute Proof” på lördag och söndag. Endast på OAN!” Twitter tog bort möjligheten att svara, retweeta eller gilla inlägget och märkte det: ”This claim of election fraud is disputed, and this Tweet can’t be replied to, Retweeted, or liked due to a risk of violence.”

Har OAN ändå, med hjälp av inledningen, lyckats friskriva sig från ansvar?
En av Dominions advokater säger: ”Bra försök av OAN, men det befriar dem definitivt inte från ansvar. OAN står på vår lista, särskilt efter det här spektaklet, och Lindell själv kommer nog också att höra av oss. Vi varnade dem skriftligen för att de skulle sprida falska fakta och förtal om de sände programmet, och de bortsåg från varningen och sände det ändå, trots att andra vägrat att göra det. Ett solklart fall.”

Vad innehåller då dokumentären?
Faktagranskande Politifact visar några exempel och sammanfattar: Mike Lindells dokumentär är ett hopkok av felaktiga påståenden som redan avslöjats vid faktakontroller samt tillbakavisats av statliga och lokala tjänstemän, domstolar och federala myndigheter. Alla omräkningar och granskningar har inte kunnat hitta minsta bevis på systematiskt fusk, och federala CICA (Cybersecurity and Infrastructure Security Agency) har kallat valet ”det säkraste i amerikansk historia”.

Bland de gamla anklagelser Lindell nu upprepar är att rösträkningsmaskinerna använts för att andra länder (bland annat Kina) skulle stjäla valet, samt att det var så många som röstade på Trump att maskinernas algoritmer gick sönder, och då stängde man av ett tag, avbröt räkningen och fifflade till röstantalet.

I verkligheten har alla delstater kontrollerat röstningen (en del flera gånger), och inte en enda av de över 60 stämningar som lämnats in till domstol av Trump & Co har visat något fusk som skulle ha kunnat påverka valutgången. Inte heller justitiedepartementet har hittat bevis på något sådant.

Och rösträkningen avbröts aldrig, däremot tog den längre tid än vanligt eftersom så många på grund av pandemin poströstade. Innan poströsterna hade räknats såg Trump ut att leda stort, sen visade sig de flesta poströsterna vara på Biden – inte så konstigt, eftersom Trump hade uppmanat sina anhängare att INTE poströsta.

Fortsättning verkar följa… Dagen efter att dokumentären visats berättade Lindell att han haft ”en uppenbarelse”: ”Om Dominion och Smartmatic inte går med på ett möte (om dokumentären och dess anklagelser) kommer jag att stämma dem för förtal. Till att börja med.”

Trots att det bara är början av februari vill en del utnämna Lindells dokumentär till årets roligaste. Men andra på Facebook verkar tro på ”bevisen”. Och frågan är:

Hur gör man i en demokrati om väljarna sväljer sånt här? Speciellt om det är landets folkvalde ledare som står bakom påståendena?

För att bemöta uppgifterna måste man ju upprepa dem – och därmed hjälpa till att sprida dem… Moment 22. Och när seriösa faktagranskare och domstolar redogör för vad de kommit fram till blir budskapet alltid mera komplicerat än exempelvis Lindells enkla: ”Det kom in så många miljoner röster för Trump att apparaternas algoritmer gick sönder! Då stängde de av och började fiffla.”

Blir kommande generationer bättre på att ifrågasätta och källgranska påståenden, även om de kommer från såna de sympatiserar med – kanske rentav röstat på? Frågor, frågor…

UPPDATERING:
Riksrättegången mot Trump inleddes med en film om hur Kapitoleum stormades – och vad Trump samtidigt sa/twittrade. Missa inte den:

UPPDATERING efter riksrätten:
Mitch McConnell är ändå slingrandets mästare. I tur och ordning lyckades han:

 • som majoritetsledare hindra riksrätten från att börja innan Trump hunnit avgå,
 • före riksrätten kritisera Trump för att ha provocerat mobben med sina lögner,
 • i riksrätten rösta för att frikänna Trump, eftersom han ju hunnit avgå
  (se pkt 1),
 • därefter hålla tal: ”Det råder ingen tvekan om att Trump praktiskt och moraliskt är ansvarig för att ha provocerat fram händelserna.”
 • och tycka att Trump borde ställas inför federal domstol för sitt brott.
  (Då slipper ju McConnell ta ställning…)

4 reaktioner på ”När USAs republikaner försöker gå åt två håll samtidigt 😵

 1. Nej, jag tror inte att kommande generationer blir bättre på att källgranska eftersom man först måste bestämma vilka källor som är seriösa och om det kommer att alltid att råda delade meningar

  Gilla

  1. Trist, det var mitt hopp. 😦 Särskilt när jag upptäckt att en del av dem som också är 70+ inte verkar inställda på att snabbkolla uppgifter. Det man förr läste var ju tryckt o kollat…

   Gilla

   1. Frågan är nog mer vem man ska tro på? Det finns ju experter inom områden som har en helt motsatt syn på fakta gentemot andra så hur ska vanliga människor veta vilka som är trovärdiga eller inte?

    Gilla

    1. Det är just det kluriga. Fast i en del fall verkar experterna inte riktigt likvärdiga, ex USA-valets utgång: Vad är mest trovärdigt? Förlorarens påståenden eller röstkontrollanter/domstolar/myndigheter/tjänstemän…? O för ett antal år sen fick jag en varning fvb, som lät konstig, googlade snabbt o hittade ett antal ”Detta är det senaste exemplet på vandringssägen… etc”.

     Gilla

Kommentera

Logga in med någon av dessa metoder för att publicera din kommentar:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.