Är allt en konspiration? đŸ˜±

Om nĂ„n undrar vad jag gör nuförtiden har jag blivit medarbetare i den nya lokaltidningen Stockholmstelegrafen, dĂ€r jag hittills berĂ€ttat om Slakthuset, tunnelbanan och mitt liv som förortsbo. Alla ”reportage” Ă€r faktiskt (hittills) mina. SpĂ€nnande att se hur detta utvecklar sig!

Dessutom har jag lĂ€st nĂ„gra böcker: Bosse Lindquists ”MacchiariniaffĂ€ren – Sanningar o lögner pĂ„ Karolinska” och Kjell Asplunds ”Fuskarna – Om Macchiarinis och andras svek mot vetenskapen”. BĂ„da rekommenderas. Och sĂ„ Kent Wernes ”Allt Ă€r en konspiration – En resa genom underlandet”. (Tack för tipset, Maria!) PĂ„ nĂ€tet (förstĂ„s!) hittar jag ett föredrag av Werne frĂ„n 2021, för mycket har ju hĂ€nt sen boken skrevs 2018: pandemi, Trumps sorti(?), QAnon


Efter att ha lĂ€st de böckerna undrar man ju vad man ska tĂ€nka om mĂ€nskligheten egentligen. Den goda nyheten Ă€r att vi inte plötsligt blivit galna, som man kan tro ibland i dessa Q-tider. Den dĂ„liga Ă€r att vi har varit det hela tiden


Wernes bok kryllar av konspirationsteorier genom tiderna. Förr var mÀnniskor besatta av onda andar, sÄg Ànglar och styrdes av magi, sen kom teknologin in i bilden. Redan 1797 trodde James Tilly Matthews att onda mÀn kontrollerade och plÄgade honom med en maskin som skickade ut strÄlar, gaser och magnetisk vÀtska. De anvÀnde samma vapen mot politiker, för att framkalla revolutioner och krig. Fast Matthews rÀknas förstÄs som det första dokumenterade fallet av paranoid schizofreni. Det gÀller inte alla konspirationsteoretiker.

Exempel frĂ„n senare tid: MĂ„nlandningen var en bluff av USA för att vinna rymdkapplöpningen, elfte september-attackerna var en konspiration, men inte av alQaida som det pĂ„stĂ„s, utan det var Bush den Ă€ldre, som ville invadera Afghanistan och övervaka USAs befolkning – och bakom honom fanns en en Ă€nnu större plan, osv… Q varnar för en mĂ€ktig konspiration av satanistiska pedofiler som Trump driver hemligt krig mot, ”det finns en PLAN”.

Men det verkligt nya Ă€r att det finns sĂ„ mĂ„nga vittnesmĂ„l och att de Ă€r sĂ„ lika varandra. Och det komplicerar det hela: Ett klassiskt kriterium för psykoser Ă€r ju att ”andra mĂ€nniskor inte delar den sjukes verklighet” och att omgivningen betraktar upplevelserna som osannolika. Nu kan man alltsĂ„ pĂ„ hemsidor och sociala medier lĂ€tt hitta en omgivning som delar Ă€ven osannolika upplevelser, och dĂ€r man kan mata varann med ungefĂ€r samma konspirationsteorier och forma en gemensam berĂ€ttelse. Man hamnar i ”en sluten ideologisk ekokammare”, och blir man kvar dĂ€r övertygas man om att det man pratar om Ă€r ”allmĂ€n kunskap” – hos dem som ”VET”, alltsĂ„.

Och det Ă€r lĂ€tt att förstĂ„ att det Ă€r en hĂ€rlig kĂ€nsla – sĂ€rskilt om man egentligen kĂ€nner sig rĂ€dd och maktlös – att vara en av dem som ”vaknat upp”, tillhöra de upplystas skara, enas i ett förakt för alla dem som fortfarande sover – och dessutom har mage att kalla en galen! ”Do your research!” sĂ€ger Qarna, Ă€ven (speciellt?) till experter inom omrĂ„det man talar om.

Det finns förstÄs riktiga konspirationer, alltsÄ brott som begÄs av fler Àn en, exempelvis mordet pÄ Gustav III, Watergate-affÀren, dÀr Nixon avlyssnade demokraternas partihögkvarter och försökte mörka det, Snowdons avslöjande att amerikanska NSA i hemlighet avlyssnade hela jordens befolkning.

MEN för de riktiga konspirationerna gĂ€ller att man först samlar bevis, sen kommer fram till att det Ă€r en konspiration. Och i ett öppet, demokratiskt samhĂ€lle med fri press brukar konspirationer av olika slag (ofta) avslöjas: Det Ă€r helt enkelt för svĂ„rt att hĂ„lla avancerat hemlighetsmakeri inom en liten grupp – och hĂ€r pratar vi vĂ€rldsomspĂ€nnande konspirationer! Till slut brukar nĂ„gon försĂ€ga sig, eller klanta sig.

SÄnt sker aldrig i konspirationsteoretikernas vÀrld. DÀr Àr konspirationerna givna och de som insett det Àr faktaresistenta: Om det saknas bevis för deras tes, men finns bevis pÄ motsatsen, beror det helt enkelt pÄ den effektiva mörklÀggningen: MÀktiga krafter undanröjer alla bevis och planterar andra, falska. Det Àr alltsÄ i sig ett bevis pÄ hur mÀktig konspirationen Àr.

Enligt Nationalencyklopedin Ă€r en konspirationsteori ”En icke styrkt berĂ€ttelse eller teori som söker förklara en viktig historisk, politisk eller social hĂ€ndelse med en bakomliggande hemlig sammansvĂ€rjning.” Sammanfattningsvis handlar det inte om sanningssökande utan om tro – som i TV-serien ”Arkiv X”: ”I want to believe”.

I want to believe, Johan Kaufmann, (CC BY-SA 4.0) via Wikimedia Commons

NĂ€r man vĂ€l fĂ„tt pĂ„ sig konspirationsglasögonen öppnas stĂ€ndigt nya lager av ÄNNU mera omfattande konspirationer, sĂ„ vĂ€l dolda att bara de ”invigda” kan se dem. Det gĂ€ller bara att minnas att:

Ingenting Àr vad det synes vara,
ingenting hÀnder av en slump,
allt hÀnger samman.

Och det Ă€r inte enstaka galningar som tror pĂ„ det hĂ€r, det mĂ€rks pĂ„ forum dĂ€r anhöriga till Q-troende berĂ€ttar om ”sina Q”.

StjÀrnbilden Draken, reptilernas hemvist, av Johannes Hevelius, (Public domain), via Wikimedia Commons

Och ta David Icke som exempel. Enligt honom styrs jorden av utomjordingar frÄn fjÀrde eller femte dimensionen, som nÀstlade sig in i mÀnskligheten för tusentals Är sen och sen dess har levt i tunnlar under jorden och genom genmanipulation skapat hybrider mellan ödla och mÀnniska.

Flera av vĂ€rldens ledare har ödle-genen, exempelvis Georg Bush (bĂ„da tvĂ„), Henry Kissinger, BeyoncĂ©, drottning Elisabeth II, som har spĂ€rrat in barn i Buckingham Palace kĂ€llare för att livnĂ€ra sig av deras rĂ€dsla. Som en del av den skickliga manipulation vi Ă€r utsatta för uppfattar vi dessa reptiler som mĂ€nniskor – de kan dessutom skifta form, eftersom kroppen inte Ă€r fast. Men ibland lyser deras onda ödleögon igenom och huden skiftar till grönt.

Det lÄter vÀldigt likt 80-talsserien V, dÀr Jorden invaderas just av onda rymdödlor. Och den amerikanska science-fictionserien Matrix ser Icke som en ganska korrekt beskrivning av hur vÀrlden fungerar: Reptilerna har hackat vÄra hjÀrnor (det heter ju reptilhjÀrnan!) genom att plantera ett virus i vÄr DNA och fÄnga oss i ett program som sÀnds pÄ en viss vÄglÀngd frÄn en bas pÄ mÄnen och frÄn Saturnus.

(Vad sĂ€ger det om mig att jag faktiskt gillar att titta pĂ„ sĂ„nt som V, Matrix och Arkiv X? đŸ€”)

Genom internet har vi nu gett ödleviruset total kontroll, och nĂ€sta stora hot Ă€r att ”de” nu kommer att operera in mikrochip i vĂ„ra barn. Det Ă€r alltsĂ„ samma farliga internet som Ă€r förutsĂ€ttningen för att konspirationsteoretikerna sĂ„ effektivt ska kunna sprida sitt budskap. Men rationellt tĂ€nkande Ă€r enligt Icke en lögn, en del av illusionen.

Det hĂ€r med rymdödlorna lĂ„ter vĂ€l Ă€ndĂ„ som nĂ„got inte sĂ„ mĂ„nga kan tro pĂ„? Jo, det verkar sĂ„: David Icke har i 25 Ă„r undersökt vem och vad som egentligen styr vĂ€rlden – i hundratals vĂ€lbesökta, upp till 8 timmar lĂ„nga förelĂ€sningar, pĂ„ DVD, i ett tjugotal storsĂ€ljande böcker och inför miljoner Youtube-tittare.

Werne besökte premiĂ€ren av Ickes ”World Wide Wake Up Tour”, dĂ€r fler Ă€n 2000 Ă„skĂ„dare betalt 500 kr för en tolv timmar lĂ„ng Power Point-presentation, och talade med nĂ„gra av dem.

För en tvĂ„barnsmamma började det nĂ€r hennes mamma mĂ„dde vĂ€ldigt dĂ„ligt av cellgifterna hon fick för sin bröstcancer. DĂ„ lĂ€ste kvinnan att det egentligen finns bot mot cancer, men det döljs av lĂ€kemedelsbolagen, som tjĂ€nar mer pengar pĂ„ cellgifter. Nu intresserar hon sig frĂ€mst för ”klimatbluffen – för egentligen Ă€r allt det dĂ€r med global uppvĂ€rmning en lögn, nĂ„got FN hittat pĂ„. En del tycker jag Ă€r knĂ€pp, men nu blir vi fler och fler som vaknar, hoppas bara att det inte Ă€r för sent.”

En annan kvinna Ă€r rĂ€dd för all ondska som finns, sĂ€rskilt med tanke pĂ„ sina barn. Hon gör vad hon kan för att skydda dem: bland annat vĂ€grar hon att vaccinera dem, lĂ„ter dem visserligen gĂ„ i skolan, men pushar dem inte att plugga, ger dem inga mobiler. Hon började med att lĂ€sa pĂ„ om djurrĂ€ttsfrĂ„gor, fortsatte med naturlĂ€kemedel och mat utan tillsatser, och hĂ„ller fortfarande inte med om allt, exempelvis att ALLA institutioner alltid Ă€r korrupta. Men hon kĂ€nner sig alltmera otrygg i London – och ”med det kontantlösa samhĂ€llet Ă€r vi alla i fĂ€llan, med mikrochip i handleden!”

Och vad tĂ€nker hon om ödlorna? ”Det verkar rimligt. Ja, jag tror att det stĂ€mmer.” En lĂ€rare svarar pĂ„ samma frĂ„ga: ”Även om det var lite svĂ„rt att ta in i början köper jag det nu. Det finns sĂ„ mĂ„nga belĂ€gg, sĂ„ varför inte.”

MĂ€nniskor dras till konspirationsteorier för att försöka hantera osĂ€kerhet, Ă„ngest och rĂ€dsla. Men teorierna Ă€r samtidigt skrĂ€mmande: Enligt dem Ă€r ju vĂ€rlden full av mĂ€ktiga och ondskefulla konspirationer – och det kan ju inte kĂ€nnas sĂ€rskilt tryggt.

Psykologen Robert Brotherton hĂ€vdar att vi alla egentligen Ă€r ”födda till konspirationsteoretiker”, eftersom hjĂ€rnan oavbrutet tolkar verkligheten, söker efter mönster, samband, kopplingar – Ă€ven dĂ€r inga sĂ„na finns, utan bara slump, misstag, evolution. Vi vill ocksĂ„ ha en balans mellan orsak och verkan, en stor och viktig hĂ€ndelse kan inte ha en obetydlig orsak: Palme och Kennedy kan inte ha dödats av nĂ„gon vem-som-helst, dĂ€r mĂ„ste finnas en konspiration.

Vi har ocksĂ„ en stark lĂ€ngtan efter att det ska finnas en mening med det som sker – och med livet. Om dĂ„liga saker hĂ€nder mĂ„ste det vara nĂ„gons FEL. En avgörande förutsĂ€ttning för konspirationstĂ€nkandet Ă€r det som kallas konfirmeringsbias: att vi alltid litar mest pĂ„ det som stĂ€mmer med det vi redan tror oss veta, och tolkar ny information sĂ„ att den passar in i vĂ„r vĂ€rldsbild.

Statsvetaren Michael Barkum menar att mÀnniskor lÀngtar efter ett sammanhang, en meningsfull berÀttelse. Och konspirationsteorierna omvandlar komplicerade hÀndelser till legender om gott och ont, tro och otro. Fast samtidigt komplicerar de ofta skeendet till en komplicerad historia med lager pÄ lager av allt mÀktigare och alltmera illvilliga konspiratörer.

Under coronapandemin har vi sett en konspirationsboom: Detta mĂ„ste vara nĂ„gons FEL, inte pandemi utan ”plandemi” – biologiskt vapen? vaccinindustrin? 5G? Vacciner Ă€r livsfarliga och har övervakningschip, och Q hĂ€vdar nu att de vaccinerade smittar andra med sitt gift, tills de sjĂ€lva dukar under för det – oklart efter hur lĂ„ng tid. Man Ă€r aldrig riktigt trygg.

Konspirationsteorierna har dessutom blivit politiskt sprĂ€ngstoff, inte minst efter stormningen av Kapitoleum i januari, som underblĂ„stes av Trumps pĂ„stĂ„enden att valet ”stulits” av onda makter. Allsköns högerextremister deltog, men Q-rörelsen var en sammanhĂ„llande kraft.

Det kan ha börjat pĂ„ 2011 Ă„rs middag med Vita husets ackrediterade reportrar, nĂ€r Obama inför 2 600 gĂ€ster hĂ€cklade ”alla”, inklusive sin hustru. Och sĂ„ Trump, som ju ihĂ€rdigt spritt ryktet att Obama inte var född i Amerika (och alltsĂ„ inte kunde bli president). PĂ„ stora skĂ€rmar visade Obama sin födelseattest och lovade att visa Ă€ven sin födelsevideo – och sĂ„ kom en scen frĂ„n Lejonkungen med den nyfödde lejonungen Simba. ”Å nej, tillbaka pĂ„ ruta ett” kommenterade Obama under publikens jubel. Sen fortsatte han med att sĂ€ga hur glad Trump var att nu fĂ„ lĂ€gga ”födelsefrĂ„gan” till handlingarna, och Ă€ntligen kunna Ă€gna sig Ă„t frĂ„gor som verkligen betyder nĂ„got. Som: ”Fejkade vi mĂ„nlandningen?”

Publiken jublade, men priset blev möjligen högt. Åtminstone enligt The New Yorkers Adam Gopnik fyllde den kvĂ€llen Trump med hĂ€mndbegĂ€r och bidrog till beslutet att satsa pĂ„ Vita huset – med hjĂ€lp av konspirationsteorier. Han hade ju mĂ€rkt hur lĂ€tt det var att fĂ„ mĂ€nniskor att tro pĂ„ ryktet om Obamas födelseort. Konspirationsteoretikerna blev hans trogna vĂ€ljarbas.

NĂ€r utvecklingen verkar lĂ€skig kan det kĂ€nnas lugnande att betĂ€nka att enligt konspirationsteoretikerna har mĂ€ktiga onda krafter i hundratals Ă„r kĂ€mpat för att fĂ„ makten – utan att det blivit nĂ„t mĂ€rkbart resultat.

Fast – det Ă€r klart: TĂ€nk om vi lever i Matrix – en simulerad verklighet skapad av maskiner, som odlar mĂ€nniskor som grödor
?

DĂ„ har vi ju ingen ANING om hur vĂ€rlden ser ut – EGENTLIGEN.

4 reaktioner pĂ„ ”Är allt en konspiration? đŸ˜±

 1. Allt Àr en konspiration och vi fattar inte det. En artikel (lÀgger den lÀngst ner) igÄr gjorde iaf en del konspirationshattar nöjda för jag hittar den lÀnkade pÄ flera av deras sidor.
  I Sverige idag Àr jag mest rÀdd för Anders Sydborg och att han lyckas fÄ med sig sÄ mÄnga i hans konspirationsgrupper (flera) pÄ fb.
  https://www.aftonbladet.se/nyheter/kolumnister/a/dlEogB/tank-om-knappgokarna-far-ratt?fbclid=IwAR0RLV3BguHjAEnm9ewSSxkMvjNAIVf50vJ2IQ4Gdya9blhP_oc7QV5rZBM

  Gilla

   1. SÄg ngn video dÀr han gjorde mÀtningar i er förort. Det dÀr Àr en lika farliga mÀnniska som Kristi brud och typ Hitler. Idag fÄr dom lÀtt sprida sin dynga i sociala medier

    Gilla

Kommentera

Logga in med nÄgon av dessa metoder för att publicera din kommentar:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats anvÀnder Akismet för att minska skrÀppost. LÀr dig om hur din kommentarsdata bearbetas.