Visste ni att vatten kan vara livsfarligt? 😹


Agnes Wold, professor i klinisk bakteriologi vid Sahlgrenska akademin i Göteborg, ogillar mĂ„nga av de saker vi gör för att inte bli sjuka: ”Snarare kan alla pekpinnarna leda till ohĂ€lsa, eftersom mĂ€nniskor som Ă€r kĂ€nsliga för yttre pĂ„tryckningar kan drabbas av Ă„ngest och allvarliga tvĂ„ngssyndrom.”

Ett exempel Àr att det Àr frÀscht, nyttigt och bra att dricka mycket vatten. PÄ köpet fÄr man slÀt och vacker hy samt glÀnsande ögon. WIN-WIN, alltsÄ.

Eller sÄ kan man dö av det.

NĂ€r Wolds dotter började bĂ€ra med sig vattenflaskor tĂ€nkte hon att lĂ€karstudenterna hon förelĂ€ste för Ă€ndĂ„ visste bĂ€ttre. Men sen dök vattenflaskorna upp Ă€ven under de förelĂ€sningarna, och i pausen trĂ€ngdes man kring ”vattenhĂ„let” för att fylla pĂ„. NĂ€r hon sa: ”Ni har ju lĂ€st om hur njurarna fungerar, varför dricker ni sĂ„ mycket vatten?” flackade studenterna med blicken och mumlade nĂ„got om att det kan vĂ€l vara bra att dricka vatten


Det tyckte inte Wold: Vi har ett fantastiskt system som reglerar hur vi har det med vatten och salt i kroppen och det ska man inte hÄlla pÄ att mixtra med.

Eftersom risken för vattenbrist har funnits i alla tider har kroppen utvecklat ett effektivt skydd mot att dricka för lite: TÖRST! Är man törstig glömmer man alla andra behov. DĂ€remot har vi aldrig behövt nĂ„got varningssystem mot att dricka för mycket. Och det Ă€r inget problem – om vi bara dricker nĂ€r vi blir törstiga.

Jag har vĂ€l utgĂ„tt ifrĂ„n att det verkar onödigt att dricka mer Ă€n man kĂ€nner för, men att den enda nackdelen Ă€r att man behöver springa pĂ„ toa oftare. För vatten Ă€r ju inte giftigt, trots att Falstaff Fakir skaldade: ”Vatten Ă€r ett farligt gift, vilket omger Visby stift!”

Men nu fÄr jag veta att man faktiskt kan dö av att dricka för mycket vatten.

LĂ€kartidningen skriver om farliga reaktioner pĂ„ stort vĂ€tskeintag vid sport, och Ă„tminstone fyra fall av nyfödda med vattenförgiftning och kramper. Mammorna hade druckit för mycket vatten under förlossningen – eftersom de pĂ„ mödravĂ„rdscentralen blivit uppmanade att dricka mycket.

Tidningen sammanfattar: Som framgÄr av de citerade artiklarna finns tyvÀrr mÄnga exempel pÄ hyponatremi och dess allvarliga komplikationer i samband med för högt vÀtskeintag. Flera dödsfall har rapporterats. Vid normalt leverne och mÄttlig motion rÀcker det att dricka nÀr man Àr törstig. Det finns inga data som talar för att stora mÀngder vÀtska i nÄgon situation Àr positivt för kroppen, utan snarare kan förorsaka livshotande tillstÄnd, och Àven död.

SpÀdbarnens tillstÄnd var livshotande. Dricker man för mycket vatten blir saltbalansen i kroppen fel. MÀnniskokroppen kan inte göra sig av med hur mycket vatten som helst, och dÄ vattnet blir kvar i kroppen gÄr det ut i cellerna. HjÀrnan svullnar och blodtillförseln stryps.

Rolf Zetterström Àr professor emeritus i pediatri och har forskat bland annat i vad som hÀnder nÀr vi fÄr rubbningar i kroppens vattenomsÀttning. Han förklarar att nÀr kvinnor ska föda sÀtts det in hormoner som hÄller kvar vatten i kroppen.

Grundlig som jag Ă€r söker jag mer information, och hittar Ă€ven lĂ€nk till en pressrelease (frĂ„n 2015) med den orovĂ€ckande titeln: ”Ny undersökning visar: Varannan svensk dricker för lite vatten”.

Men lÀngst ner stÄr:

För mer information, kontakta:
NN, Presskontakt SodaStream Sverige

Och SodaStream rĂ„kar vara ”vĂ€rldens största tillverkare, distributör och marknadsförare av kolsyremaskiner för hemmabruk”…

7 reaktioner pĂ„ ”Visste ni att vatten kan vara livsfarligt? 😹

  1. Jag hörde nÄgon gÄng om ungdomar som dog i USA efter att ha tvingats i stora mÀngder vatten under en nollning. SjÀlv dricker jag uppÄt 3 liter vatten per dag, men det beror bara pÄ att jag Àter en medicin som rubbar saltbalansen. Jag fÄr ta blodprov flera gÄnger om Äret för att kolla att njurarna inte klagar. /Sodastreams största fan

    Gillad av 1 person

Kommentera

Logga in med nÄgon av dessa metoder för att publicera din kommentar:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats anvÀnder Akismet för att minska skrÀppost. LÀr dig om hur din kommentarsdata bearbetas.