Hur jag INTE blev lurad av telefonbedragare. 😁

Jag mĂ„ste vara det perfekta brottsoffret: Gammal tant som snabbt blir hispigt nervös i ovĂ€ntade situationer – speciellt om pengar Ă€r inblandade. NĂ€r jag ska betala fakturor vill jag sitta i min soffa med dator, bankdosa, kort och kod, logga in och lĂ€gga in betalningarna lĂ„ngsamt och lugnt. Först efter ihĂ€rdigt motstĂ„nd skaffade jag mobilt bank-ID. ”Det gĂ„r sĂ„ fort och smidigt!” sa man. ”Jag vill inte att det ska gĂ„ snabbt och smidigt nĂ€r jag hanterar pengar, dĂ„ blir jag nervös!” morrade jag.

Ja, ni börjar kanske förstĂ„ hur jag har det med mig. NĂ€r jag lĂ€ser om bedrĂ€gerierna kĂ€nner jag igen reaktionen pĂ„ att nĂ„n kanske försöker sno ens pengar: PANIK! HJÄLP! NĂ€r nĂ„n dĂ„ Ă€r jĂ€ttetrevlig och ”hjĂ€lpsam” inser jag faran.

Vid halvÄtta-tiden pÄ pingstaftons kvÀll blev jag testad. Vi satt pÄ balkongen i kvÀllssolens sken och drack upp resten av middagsvinet.

DÄ ringde mobilen. Dolt nummer, men det har ju mÄnga nuförtiden, exempelvis olika vÄrdinrÀttningar. En kvinna frÄgade:

Är detta (mitt fullstĂ€ndiga namn)? Det Ă€r frĂ„n Elgiganten, vi undrar om du var hĂ€r kl 16 idag och köpte ett antal mobiler för 23 000 kr?

– NĂ€.

– NĂ€, vi tyckte vĂ€l att det verkade konstigt. DĂ€rför misstĂ€nker vi ID-BEDRÄGERI!

Och sĂ„ nĂ€mnde hon ett utlĂ€ndskt klingande mansnamn, utan att jag begrep riktigt hur han kom in i bilden. Brukar bedragaren legitimera sig, han hade ju kapat min ID? EfterĂ„t misstĂ€nker jag att tanken var att skrĂ€mma den gamla tanten ytterligare med att skummisen dessutom var ”utlĂ€nning”.

Hursomhelst fortsatte kvinnan:

Vi kan stoppa leveransen, men tyvÀrr kan vi inte stoppa betalningen. Det mÄste du göra sjÀlv, pÄ din bank.

Det lĂ€t ju logiskt, Ă€ven om jag i efterhand tyckte att OM nu betalningen inte kunde stoppas var det vĂ€l bĂ€ttre att leverera mobilerna – jag kanske hade kunnat sĂ€lja dem?

Sen blev hon vÀldigt hjÀlpsam. (Precis som jag lÀst om i varningarna!):

Men vi har förbindelse med banken och kan hjÀlpa dig att OMEDELBART komma i kontakt med dem.

DÄ plingade det till i mitt huvud, och upp kom REGLER jag lÀrt mig.

 1. AnvÀnd ALDRIG ditt bank-id eller logga in med bankdosa pÄ uppmaning av nÄgon okÀnd.
 2. Om du fÄr mejl eller telefon frÄn okÀnda: Klicka ALDRIG pÄ en lÀnk eller ring ett nummer du inte sjÀlv tagit reda pÄ.
 3. Om nÄgon okÀnd ringer och du blir osÀker, lÀgg pÄ luren eller be att fÄ ringa tillbaka pÄ det nummer du sjÀlv tagit reda pÄ.
 4. Kom ocksÄ ihÄg att din bank aldrig skulle kontakta dig för att be dig om nÄgra koder eller hjÀlp att logga in pÄ ditt konto.

HĂ€r passade ju: ”Kontakta alltid banken pĂ„ eget initiativ och pĂ„ nummer du sjĂ€lv tar reda pĂ„.” SĂ„ jag sa lydigt och tydligt:

DĂ„ kontaktar jag min bank SJÄLV!

Hade jag nÄgon tvekan försvann den vid hennes upprörda reaktion:

NEJ, Lena, det kan du inte göra! Det tar flera TIMMAR att komma fram till banken. Och ditt konto hÄller pÄ att tömmas NU! Men vi kan hjÀlpa dig!

Det lÀt logiskt att det skulle ta timmar att fÄ kontakt pÄ banken, speciellt som det var pingstaftonskvÀll, men det kunde ju inte hjÀlpas. SÄ jag upprepade med högre röst:

JAG KONTAKTAR MIN BANK SJÄLV!

Sen la jag pĂ„ och kollade (oinloggad!) pĂ„ bankens hemsida under ”SĂ€kerhet” hur man skulle göra:

 • Följ aldrig lĂ€nkar till banken som du fĂ„tt via mejl eller Sms.
 • Skriv sjĂ€lv in webbadressen i adressfĂ€ltet.
 • Var uppmĂ€rksam pĂ„ om inloggningssidan ser annorlunda ut och logga inte in om nĂ„got ser konstigt ut.
 • Om du misstĂ€nker att du har fĂ„tt ett falskt mejl med banken som avsĂ€ndare, sĂ„ kallad phishing, vidarebefordra mejlet i sin helhet till oss.

och slutligen:

 • Om du blivit utsatt för bedrĂ€geri behöver du ta kontakt med oss omedelbart pĂ„ vĂ„rt direktnummer. Du behöver Ă€ven upprĂ€tta en polisanmĂ€lan.

Jag ringde genast direktnumret. Och fick till min oerhörda förvĂ„ning svar efter nĂ„gra signaler! Första frĂ„gan var om jag lĂ€mnat ut nĂ„gon uppgift, och eftersom jag inte hade det var det troligen ingen fara. Men jag borde Ă€ndĂ„ polisanmĂ€la och meddela banken diarienumret pĂ„ anmĂ€lan: ”Ju fler som anmĂ€ler, desto bĂ€ttre.”

SĂ„ sen var det alltsĂ„ dags att ringa polisens beryktade 114 14. Jag hade just lĂ€st om vĂ€ntetider pĂ„ uppĂ„t tvĂ„ timmar, men jag behövde ”bara” vĂ€nta 30 minuter i telefonkön. Och nu var vĂ€ntan inte nervös, jag hade ju redan pratat med banken.

HÀr blev jag grundligt förhörd: kunde jag beskriva rösten, vad hade man sagt, etc. De sa ocksÄ att eftersom jag inte lÀmnat ut nÄgra uppgifter hade troligen inget hÀnt, och sÄ blev jag tillfrÄgad om jag hade skadestÄndskrav eller ville ha kontakt med brottsofferjouren (Nej tack pÄ bÄda frÄgorna). Diarienumret fick jag per SMS och nÄgra dar senare kom min polisanmÀlan per post, med besked om nedlÀggning (förstÄs).

Sen ringde jag banken för att lÀmna diarienumret. Det gick lika smidigt som förra gÄngen, men den jag nu pratade med tyckte inte att de behövde veta diarienumret om inget hÀnt pÄ kontot.

Eftersom jag hade lÀrt mig att inte logga in medan jag hade nÄgon okÀnd i telefonen, hade jag för sÀkerhets skull inte velat logga in pÄ banken ens i anslutning till det skumma samtalet. Men under det andra samtalet med banken gjorde jag det, och allt var som vanligt.

Fortfarande begrep jag inte om/hur nÄgon verkligen kan komma Ät mina pengar bara för att jag loggar in pÄ datorn medan vi har telefonkontakt. SÄ senare frÄgade jag min IT-kunnige son.

Hans förklaring var att problemet uppstĂ„r om nĂ„gon försöker logga in samtidigt som jag: Vilken loginsession Ă€r det i sĂ„ fall jag godkĂ€nner? Det Ă€r dĂ€rför man ska undvika att logga in med bankid pĂ„ uppmaning av nĂ„gon annan. Det lĂ„ter logiskt för mig – och blir alltsĂ„ enklare att minnas.

Om jag senare upptÀcker att nÄgot hÀnde pÄ kontot vid den tidpunkten, ska jag kontakta banken och hÀnvisa till polisanmÀlan. Förhoppningsvis innebÀr det att jag dÄ skulle kunna fÄ tillbaks mina pengar.


UPPDATERING: SĂ„g just pĂ„ TV hur samtalet skulle ha fortsatt. Ett offer berĂ€ttade att hon efter exakt samma inledning blev kopplad till en vĂ€ldigt trevlig man ”pĂ„ banken”, som sa: ”HĂ€mta din bankdosa sĂ„ ska jag hjĂ€lpa dig att spĂ€rra den.” NĂ€r samtalet var över var bĂ„da hennes konton tömda, och hon trodde inte att hon skulle kunna fĂ„ tillbaka nĂ„got.

Eftersom regel 1 ovan var att aldrig logga in pĂ„ nĂ„gon okĂ€nds uppmaning sĂ„ verkar inte just den hĂ€r bedrĂ€gerimetoden funka pĂ„ mig. Men det kommer ju stĂ€ndigt nya…


PĂ„ en del andra sĂ€tt Ă€r jag faktiskt inte det idealiska brottsoffret. VĂ€ldigt positiva erbjudanden tackar jag automatiskt nej till, sĂ„nt tror jag inte pĂ„. Och nĂ€r nĂ„gon okĂ€nd ringer och Ă€r JÄTTETREVLIG utgĂ„r jag ifrĂ„n att det Ă€r nĂ„t skumt – troligen en sĂ€ljare. NĂ„gon gĂ„ng har det hĂ€nt att jag bryskt avvisat nĂ„gon som jag faktiskt ville ha kontakt med, fast jag inte omedelbart kĂ€nde igen rösten. Men oftast har jag rĂ€tt.

NĂ€r jag Ă€ndĂ„ höll pĂ„ med sĂ€kerhetsfrĂ„gor tĂ€nkte jag Ă€ven spĂ€rra obehörig adressĂ€ndring, för att ”minska risken att nĂ„gon anvĂ€nder mina personuppgifter för bedrĂ€gerier och id-kapning”. Men det hade jag redan gjort. För Ă„ratal sen.

Jag kanske inte Àr riktigt sÄ dum som jag ser ut?

11 reaktioner pĂ„ ”Hur jag INTE blev lurad av telefonbedragare. 😁

 1. Skönt att höra att du var pĂ„ din vakt! Det Ă€r sĂ„ sorgligt att höra nĂ„gon som drabbats att berĂ€tta. En vanlig kommentar Ă€r ”Hur kunde jag vara sĂ„ dum?!?” De som ringer upp Ă€r sĂ„ skickliga och manipulativa, sĂ„ det Ă€r föstĂ„eligt att det hĂ€nder.

  Gilla

  1. Jag har ocksĂ„ lĂ€st om betydligt mera övertygande bedragare Ă€n dem jag rĂ„kade ut för. SĂ€rskilt ömkligt nĂ€r de ger sig pĂ„ de riktigt gamla o skruttiga. Kan vara bra att ha fĂ„tt ett genrep innan dess…

   Gilla

  1. LÄter som en bra idé. En gubbe sa att han inte kunde logga in, eftersom han var inte hemma. NÀr bedragaren sa att han pÄ GPSen sÄg att han var hemma, Àndrade han till att dosan var inlÄst i ett kassaskÄp. Jag fick inte riktigt klart för mig om han fattade vad som försiggick, men försöket misslyckades iaf.

   Gillad av 1 person

 2. NĂ„gon oklar individ ville komma och titta pĂ„ vĂ„r lĂ€genhet för att ”göra en vĂ€rdering”. Vi som bor i en hyresrĂ€tt, haha. Tack och lov Ă€r min man trots Ă€ldre Ă„rgĂ„ng med pĂ„ noterna, och nĂ€r nĂ„gon annan ringde och försökte med nĂ„got, minns inte nu vad, gav han henne en REJÄL utskĂ€llning om hennes usla moral som försökte lura stackars oskyldiga, innan han lade pĂ„. HjĂ€lper vĂ€l knappast men kĂ€nns bra.

  Gilla

   1. Minsann ringde det en glappkÀft precis nu. Min man svarade och var sedan knÀpptyst. GlappkÀften höll igÄng i en minut innan han gav upp. Nu kommer det ofta upp en varning pÄ mobildisplayen att samtalet kan vara ett bedrÀgeri, men ibland svarar min man ÀndÄ bara för att jÀklas lite med dem. Djupt sorgligt dock att mÀnniskor blir lurade, lÀste sÄ sent som idag i lokaltidningen om ett fall som pÄminde om ditt, nÄgon som sade sig vara frÄn Kronofogden och att nÄgon köpt mobiler i en Àldre mans namn. Vidriga typer.

    Gilla

Kommentera

Logga in med nÄgon av dessa metoder för att publicera din kommentar:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats anvÀnder Akismet för att minska skrÀppost. LÀr dig om hur din kommentarsdata bearbetas.