Så var det på den tiden! Men många av oss överlevde.  😁

Vår bokhylla börjar (precis som vi själva) bli lite till åren och verkar behöva lite stöd. Till att börja med tänkte vi tömma den – och hittade genast en åtta centimeter tjock bok som visade sig innehålla 1927 års Svenska Journalen i inbundet skick. (Varför äger vi den? Troligen från nån loppis.) Jag började bläddra. På den vägen är det…

När vi köpte hus 1980 fick vi en bok om trädgårdsskötsel från sextiotalet. Jösses vad man skulle spruta “för säkerhets skull” – åtminstone om man ville slippa dåligt samvete och vanrykte för sin misskötta trädgård.

Nu läser jag om 1927 års entusiasm över vetenskapligt beprövade metoder.

Under bilden av annonsens gallskrikande spädbarn och gigantiska, hotfulla mördarfluga står det bland annat:

FLUGOR DÖDA!
”6.000.000 bakterier finnas på varje fluga, enligt vad vetenskapen lär oss. Försvara Er med FLIT!”

”Ett vetenskapligt insektspreparat.
FLIT har efter ingående försök framställts under medverkan av fackmän, såväl entomologer som kemister. Det är absolut ofarligt för människor och husdjur. FLIT har ersatt tidigare använda medel, ty det dödar alla insekter – och gör det snabbt.
Skaffa Eder en FLIT-spruta – och använd den idag. Saluhålles överallt.”

Jag vet inte vad FLIT-sprutan innehöll på 20-talet, men från 40-talet var det i alla fall DDT. Jag har inga egna minnen av den, men det har andra:

“Vi bodde i Lappland när jag var liten och vi använde flitsprutan ganska flitigt. Minns bara att vi kalla det för flit men idag vet vi att det var DDT!!!

På somrarna låg min bror och jag i ett rum på vinden och varje kväll kom pappa upp med flitsprutan för att ta död på ev marodörer som kunde störa nattsömnen. Vi tyckte att det luktade gott så vi bad pappa att ge oss en extra dusch och det fick vi, varje kväll.

Gud kanske vet vad för skador vi fick av det men jag har inte märkt något, ännu.”

På Tradera finns fortfarande en “flitspruta Diabol mot mal” från femtiotalet, för endast 50 spänn – kanske med lite innehåll kvar? Men jag avstår från köp denna gång.

Istället bläddrar jag vidare, och hittar nästa vetenskapliga triumf:

Nyckeln till hälsa
”Nedanst. bild visar styrkan av den radiumstrålning en Schéels Radiumduk utvecklar. Nyckeln är nämligen fotograferad i mörkrum genom bestrålning uteslutande från en Schéels Radiumduk.”

En anlitad, dock i annonsen anonym, läkare uttalar sig översvallande, och sen kommer mera info:

”Schéels Radium-dukar innefatta i sig de sista förbättringarne i fråga om denna läkemedelsform, och dess radiumhalt är efter noggranna vetenskapliga undersökningar fastställd så, att dess verkan å den sjuka kroppsdelen blir den effektivast möjliga.”

Om det beror på att Schéels Radium-dukar är så bra, eller att de tvärtom behöver mördande reklam för att kunna säljas vet jag förstås inte, men de har flera stora annonser införda. Snart kommer nästa:

Där inget annat hjälpt har Schéels Radium-duk gjort det!
Ur texten: ”I broschyren finns intaget ett upplysande och vederhäftigt utlåtande av en framstående svensk läkare, vilken behandlat 100-tals fall med Schéels Radium-duk. Han förklarar denna vara den fördelaktigaste form, som hittills erbjudits för behandling av reumatiska sjukdomar. ”

Inte heller här framträder den framstående läkaren med namn i annonsen. Däremot står det i nästa stycke:

”Materialet i dukarne håller 0,25 mg Radium pr kg och kontrolleras av Fil. D:r Naima Sahlbom.”

Så en doktor finns i alla fall med, även om det blev en filosofie istället för medicine. Man kan ju inte få allt här i världen.

Den goda nyheten är i alla fall:

”Radioaktiviteten är bestående och kan duken därför användas tills den blir fullständigt utsliten utan att förlora sin effektivitet.”

Men det fanns konkurrenter. Under rubriken “Nyhet för damvärlden” kan man läsa om hur besvärliga menstruationsstörningar kan förhindras eller åtminstone lindras med radiumduken ”Radiwill”. Obervera dock:

”Tillse noga, att Ni erhåller äkta original ”Radiwoll”, då mindervärdiga efterapningar förekomma i marknaden.”

De mindervärdiga efterapningarna – är det månne Schéels Radium-duk? Fast i Radiwoll-annonsen skryter man varken med vetenskaplighet eller doktorer (inte ens filosofie). Kan det vara så att man antog att sånt gick över damernas horisont?

Avsändaren var här helt prosaiskt ”Fredrikssons Kem. Tekn. Fabrik” i Flen. Hur imponerande låter det, jämfört med entomologer och doktorer?

Men allt det här kanske fungerade jättebra. Själv var jag minsann på 80-talet i Bad Hofgasteins Kurzentrum, där min mamma på rekommendation av en tysk läkare genomgick en kurbehandling med bland annat radonhaltiga bad. ”Termalbad” hette det, men nu undrar jag om jag inte ibland sagt ”terminal” (som i ändstation). 😲 Vi friska badade i en naturligt uppvärmd bassäng med vår lilla dotter, som tyckte det var särskilt kul med bubblorna. Ända tills personalen antydde att vi borde vara lite sparsamma med att utsätta ett så litet barn för dem. Vad innehöll de, månne? Än har vi i alla fall inget märkt, som flitspruteanvändaren skrev.

Slutligen kan jag inte låta bli att ta med tandkrämsannonsen med den högstämda texten. Observera att ALLA svenskar ser ut exakt som Gustav Vasa, och att “svensk” genomgående skrivs med stort S. Själv kan jag varken leva upp till det ena eller det andra.

Varer Svenske!
Svensk Tandcrème åt Svenska Folket!

Den Svenska smaken tolererar endast den Svenska tandcrèmetypen
VADEMECUM.

Min dotter kommenterade spontant: “Så man ska vara svensk genom att använda en tandkräm med latinskt namn?”

Livet är fullt av frågor.

Och bokhyllan fortsätter vi med en annan dag.

2 reaktioner på ”Så var det på den tiden! Men många av oss överlevde.  😁

    1. Vi ska köpa fler tidningar, det är jätteroligt. Särskilt annonserna faktiskt. Den här är ju religiös, så jag har nu läst ett antal uppbyggliga noveller… 😉 Ouppnåeliga ideal kan jag bara säga.

      Gillad av 1 person

Kommentera

Logga in med någon av dessa metoder för att publicera din kommentar:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.