Coronatider: Hur ska man egentligen använda munskydd? Om man nu gör det.

Riskgrupparna i den här familjen håller avstånd, åker egen bil och beställer mat och medicin online, så vi behöver inga munskydd. På landet kunde vi inte få maten hemlevererad, däremot (numera) beställa på nätet och hämta i boxar utanför butiken. Det kommer att bli enklare för oss gamlingar att bo där framöver. 🙂

Men om man använder munskydd är det väl bra att veta vad man ska tänka på. Folkhälsomyndigheten hänvisar till WHOs informationsfilmer, som ständigt uppdateras och finns här (länk).

Jag lägger in en av filmerna nedan, med tydliga bilder av hur man ska göra (åtminstone nu, i början av augusti 2020).

När jag ser och läser om hur människor hanterar sina masker i verkligheten blir jag lite – förbryllad. Och eftersom instruktionerna är på engelska drar jag mitt lilla strå till stacken av växande corona-kunnande med en enkel översättning/sammanfattning under videon.

Mitt försök till sammanfattning av WHOs instruktioner i august 2020:


Med ansiktsmask kan du ge omgivningen ett visst skydd mot att bli smittad av dig vid de tillfällen det är omöjligt att hålla avstånd. Masken måste användas korrekt och alltid kombineras med andra åtgärder: Håll avstånd, tvätta händerna, undvik att röra ansiktet, stanna hemma om möjligt, hosta och nys i näsduk eller armveck.

En ansiktsmask bör ha tre lager: ett yttre vattenbeständigt, ett inre vattenabsorberande och ett mellanlager som tjänstgör som filter.

Ta aldrig i själva masken, bara i öglorna vid öronen. Så här hanterar du masken:

Sätt på masken:

 1. Tvätta händerna noggrant
  – med handsprit (20-30 sekunder) eller med tvål och vatten (40-60 sekunder).
 2. Plocka upp masken i öglorna och kontrollera att den inte är skadad eller smutsig.
 3. Sätt på masken och placera den så att den täcker näsa, mun och haka. Se till att den inte glappar någonstans.

Bär masken:

 1. För att undvika smitta: Rör aldrig masken medan den är på.
 2. Om du ändå råkar vidröra den, tvätta genast händerna noggrant
  – med handsprit (20-30 sekunder) eller med tvål och vatten (40-60 sekunder).

Ta av masken:

 1. Tvätta först händerna noggrant
  – med handsprit (20-30 sekunder) eller med tvål och vatten (40-60 sekunder).
 2. Böj dig lätt framåt för att kunna avlägsna masken utan att röra vid den.
 3. Ta bort öglorna från öronen och ta försiktigt av masken, utan att röra vid den.
 4. Tvätta händerna noggrant
  – med handsprit (20-30 sekunder) eller med tvål och vatten (40-60 sekunder).

Om din mask fortfarande är ren och du behöver använda den igen:

 1. Håll masken i öglorna och stoppa ner den i en ren återförslutbar plastpåse.
 2. Plocka upp den ur påsen genom att hålla i öglorna, inte i masken.
 3. Kontrollera noggrant att den är ren och torr innan du sätter på den igen.
 4. Sätt på den enligt instruktionen ovan.

KOM IHÅG:

Använd bara egen mask, dela inte med någon.
Ta av masken så fort den blivit våt eller smutsig.
Om masken inte kastas efter varje användning: Tvätta den varje dag med tvål och vatten vid hög temperatur.

OBSERVERA att en mask inte skyddar från COVID-19, man måste även hålla avstånd och tvätta händerna ofta och noggrant.


Hur man nu ska kunna kombinera dessa rutiner ex vis med restaurangbesök begriper inte jag. Men det behöver jag ju inte heller, för jag gör inte sånt i coronatider.

5 reaktioner på ”Coronatider: Hur ska man egentligen använda munskydd? Om man nu gör det.

 1. Skönt att se någon på nätet i Sverige som faktiskt förstår själva konceptet med munskydd! Intressant blogg, min make ör din kusin, jag ska läsa mer av dina skriverier, vore kul med kontakt. Hälsningar Mi

  Gilla

  1. Åtminstone kan jag läsa innantill 🙂 – o tänkte göra en insats genom att översätta WHOs instruktioner. (Fast de verkar utgå från att skydden är tvättbara, o de ”för vanligt folk” verkar mest vara engångs?) Själva håller vi avståndet, o har nu köpt ett gäng engångs- från Apoteket, om utifall att…

   Började blogga f a behålla de fåtaliga minnen jag har innan de försvinner med mig, sen dess har jag som du kanske sett ex vis läst (o skrivit) mer om mormor Alida, som jag inte visste mkt om. Hälsa kusinen!

   Gilla

   1. Min man (Stefan, son till Ingemar) använder engångsskydd, jag använder tvättbara, av mjukt jersey-tyg. Där vi bor (Golanhöjderna) är munskydd obligatoriskt och med här i landet ca 300 döda, jömfört med Sveriges väl nu 6000 på ungefär samma befolkningsmängd, har det givit resultat. Naturligtvis ska man fortsätta använda dem, särskilt om nu antalet smittade är på nedåtgående som det sägs för att trenden ska hålla i sig, inte avfärda munskydden nytta som Tegnell gör nu. Han har inte haft många rätt hittills. Det är ju också så att det inte är sig själv man skyddar i första hand om man bär munskydd – utan dem du möter, ifall man själv skulle bära på viruset. Det verkar som att majoriteten i Sverige inte förstår det – inte Tegnell heller. Så det är själviskt (och okunnigt) att avstå – och vi ser ju hur detta har drabbat de äldre och svagaste i samhället. Personligen skyller jag detta på Tegnell och hans inkompetens. Ofattbart att han sitter kvar, men talande. Hur myndigheter kan dupera ett helt folk på detta sätt är imponerande. Samtidigt kallas meningsmotståndarna alarmister och domedagsprofeter – vilket nyss var OK då klimatet var den stora frågan och världen skulle gå under.

    Gilla

    1. När jag ser hur munskydden hanteras inser jag att information, det är svårt det… Det var därför jag gjorde min lilla översättning. (Fast att man skyddar andra, inte sig själv har jag hört både Tegnell och andra förklara många gånger.)

     Vi är ju båda riskgruppare (min man ännu mer än jag), håller oss alltså isolerade och följer noggrant utvecklingen. Efter vad jag ser beter sig det nya viruset inte förutsägbart och facit lär vi väl inte ha förrän det här är över – om det nånsin går över… Ju äldre jag blir, desto mindre tvärsäker blir jag dessutom.
     Så vi kan nog enas om att vi ser väldigt olika på Tegnell mm, vilket ju inte är nåt konstigt.

     Gilla

Kommentera

Logga in med någon av dessa metoder för att publicera din kommentar:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.