Det här med unga tjejers utseende

Fixar med annat och har teven på i bakgrunden. Den visar en repris av “Vårt bröllop”, som presenteras som “Bröllopspar berättar om hur de träffades, om förberedelserna inför festen och om själva bröllopshögtiden.” (Fast: “bröllopspar”? Förr hette det “brudpar”? )

Jag tycker det brukar vara lite trevligt att titta på. Till skillnad från programmet man just gjort reklam för med orden “Är du modig nog att gifta dig med nån du inte känner?” “Modig”… är inte ordet jag skulle använda för det. Lättsam som jag annars är – relationer tar jag på allvar. Och då menar jag inte bara i äktenskapsform. Speciellt irriterad blir jag över att en präst är med i programmet. Tydligen ställer jag högre krav på en sån, ateist som jag är. (Intressant!)

Snart skulle jag stöta på en annan präst…

I “Vårt bröllop” får jag höra “vanliga” människors oändligt varierande livsberättelse, hur de träffades, hur livet varit sen dess och hur de nu förbereder och tänker inför bröllopet. Sånt man kan känna igen – och sånt man inte kan känna igen. De stora bröllop de flesta ungdomar verkar ha nuförtiden har ju också visst underhållningsvärde för mig – kul att titta på, men inget för mig.

Kanske just därför känns det lite rörande att se bruden i sitt böljande chiffongmoln ta ett redigt grepp om dekolletaget och energiskt dra upp det. Eller de ovant uppsnofsade gästerna kliva in i kyrkan i elegant utstyrsel men med samma vaggande gångstil som en nyss avkliven lastbilschaufför. (Försökte skriva att deltagarna var “uppstrisslade”, men det ordet verkar inte finnas – har jag uppfunnit det?)

Lite synd tycker jag det är att den unga bruden verkar så utseendefixerad. Vad som är orsak och verkan vet jag inte, för hon jobbar med konstgjorda naglar och ögonfransförlängningar. Det känns ändå lite trist att hon, medan hon sminkas för sin stora dag, med stenansikte rabblar upp alla sina “skönhetsfel”: bl a (omärkbar) dubbelhaka och “ansiktsfett” – som varken jag eller hennes assisterande kompis vet vad det är.

Men jag tänker: Det går förhoppningsvis över med stigande ålder och mognad. Annars ligger man risigt till när tyngdkraften börjar märkas på kroppen och ansiktet tydligt visar att man haft många känslor i sitt liv… 😉

Prästen, en äldre man med sympatiskt sätt, håller under vigseln ett personligt tal till brudparet. Jag lyssnar inte så noga förrän han berättar att brudgummen i sitt förberedande samtal till prästen bland annat nämnt att bruden ju också har ett så vackert utseende. Och tillagt: “Men det ska vi inte ta med här.” (Klok ung kille, tycker jag).

Men prästen tycker annorlunda och fortsätter sitt tal: “Jo, det ska vi. Det är viktigt för oss män att vår livspartner har ett attraktivt utseende. Och inte bara nu, utan även under kommande år.” Jag hajar till: “Nu hade han lite otur när han tänkte, men han rättar väl till det. Det kan ju inte bli värre”. Men det kan det. Han vänder sig sen direkt till bruden och ser henne in i ögonen: “Så se nu till att du förblir lika attraktiv tiotals år framöver!”

Den utseendefixerade bruden småler försiktigt när hon får sin självbild bekräftad – så mycket det går med tanke på allt sminket.

Och det kommer en stor sorgsenhet över mig.

Och ilska: Vad är detta?

Innebär det att det är OK att byta upp sig, för “oss män”, om den s k livskamraten inte längre håller måttet, det kanske räcker med morronutseendet före sminkning o tandborstning. Och tänk om hon skulle få diarré med kräkningar och pruttanfall – så oattraktivt! För att inte tala allvar: Sjukdomar och kriser som under årens lopp kan förändra både ut- och insidan. Då man behöver en livskamrat.

“Livskamrat” – my foot!

Jag har alltid tänkt att jag inte lever i samma verklighet som dem som hävdar att kvinnan bör vara tjock och hårig, eftersom varje försök till försköning innebär att man viker sig för patriarkatet och försöker bli knullbar.

Men nu vete fan… Och präst är han också! Fräste ateisten.

👿

5 reaktioner på ”Det här med unga tjejers utseende

 1. Det finner jag också vara en anmärkningsvärt yttrande. Om man vänder på det, hur hade det låtit med ”kära brudgum, se nu till att ansa hipsterskägget varje dag annars kanske din brud tröttnar”? Eller mer traditionellt maskulint: ”som äkta make får du se till att dra in X tusen i månaden, kvinnor tappar intresset annars” – präst eller inte, är man satt att tala i högtidliga sammanhang bör man åtminstone kunna föra sig med viss värdighet. Även om jag själv rakar benen så tycker jag inte riktigt om när man lägger större vikt vid ytan än innehållet.

  Gilla

  1. Som jag ser det ingår utseendet i ens självbild. Själv slingar jag mig (eftersom min självbild fortfarande är blond ;), målar ögonfransarna o naglar, rakar (ibland benen) och bryr mig om hur jag klär mig, för att det är trevligt att känna sig lite snygg.

   Alltså för min egen skull.

   Problematiskt tycker jag det blir när det är för att duga för någon annan som man känner sig tvungen att se ut på ett visst sätt. Ex vis för att hålla kvar mannen. I de nära relationer jag haft har man fått se varann i alla möjliga olika tillstånd. För mig ligger det en stor trygghet i det.

   När jag ser den här bilden i media blir jag lite orolig för de unga tjejerna.

   Gillad av 1 person

   1. Jag är rejält fåfäng. När jag känner för det. Men samtidigt skulle det inte falla mig in att gå upp en halvtimme tidigare för att min man skulle slippa se mig osminkad. Nä, tänk om man skulle behöva gå omkring här hemma och spela en roll varje dag – och jag vill sannerligen inte heller att min man skulle känna sig tvungen att ha skjorta och slips till hemmamiddagen. Det verkar som det inte bara är de unga tjejerna som har det tufft, även trycket på killarna blir värre, de ska ha muskler men vara smala, som killarna i dokusåporna på tv, ett symptom på detta kanske är att ätstörningarna bland killar ökar sägs det.
    http://www.svd.se/nyheter/inrikes/fler-man-soker-stod-for-atstorningar_3354724.svd
    http://www.atstorning.se/patient-anhorig-3/patientinformation-2/3677-2/

    Det känns som att ungdomarna blir grundlurade… för det finns ju så många vackra människor som gått grymma öden till mötes, och ”fula” människor som levt länge och lyckligt.

    Gillad av 2 personer

 2. Och vem bestämmer vad som är snyggt?
  Själv är jag mer mån om att män jag träffar äter bra mat så att ståndet inte viker sig – vilket inte har med åldern att göra som många tror utan är ett tecken på kärlförträningar. Sa inte prästen något om det då? Det om något kan ju vara en anledning att byta partner.

  Gillad av 1 person

  1. Nä, det missade han visst, tur att du har koll 🙂

   Vad jag känner mig snygg i bestämmer MOI! (som miss Piggy sa). Det gäller för dig också, misstänker jag. Sen gör det väl inget om nån annan också inser hur vacker jag är…

   Gillad av 2 personer

Kommentera

Logga in med någon av dessa metoder för att publicera din kommentar:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.