Hur naturligt är det egentligen med nakna kroppar?

Hörde någon i radio prata om hur naturligt det är att vara nakna, i “naturligt tillstånd”. Minns att i Tyskland fanns (finns?) något som kallades FKK  eller “Freikörperkultur“ – som väl närmast  motsvarar naturism.

Här pratar vi alltså inte nakenbad, utan att man är naken i alla möjliga sammanhang – ”en livsstil i harmoni med naturen” som “utmärks av praktiserandet av gemensam nakenhet och har till ändamål att uppmuntra självkänsla, respekt för andra och för omgivningen”. Alla kan då “acceptera både sig själv och andra, med alla skavanker och avvikelser från de ideal som kulturen för tillfället anger.” Bild från Wikipedia.

Det låter ju oerhört sympatiskt. Men…

När jag funderar på hur naturligt det vore för mig känner jag mig pinsamt fyrkantig, med tankar som: ”Då måste ju cykelsadeln skava ÄNNU värre?”, “Lägger man nåt under när man sätter sig i soffan?” och  “Hur gör karlarna (och de kringstående) om de ser en tjusig tjej?” Jag begriper ju att tanken är att nakenheten INTE ska vara sexuellt laddat, men de naturliga reaktionerna (och … utsöndringarna…)  går väl inte att bara stänga av? Vill vi ens det?

Men att bada utan utan baddräkt då? Det är ju faktiskt väldigt mycket skönare, inte blir man avkyld heller. Som innekatt är jag inte ofta på badstranden, men plötsligt minns jag att det  på 60- och 70-talet fanns BH-lösa bikinis, s k “ikinis”. På nätet verkar ordet numera betyda något annat,  men både maken och jag minns detta, och slutligen hittar jag EN bloggbild på varianten med hängslen i kors mellan brösten. Var hängslena till för att man skulle känna sig mera “klädd”? (Hon ser ju lite blyg ut.) Eller för att man inte bara skulle skippa bikini-BHn, det hade ju inte givit nån merförsäljning… 😦

Det har jag inga problem med – fast helst utan hängslen som ger vita ränder i eventuell solbränna. Däremot kändes  det INTE naturligt när jag på vår minimala lokala badstrand (där man inte kan undvika att komma varann ganska nära) åt ena hållet såg en man på huk, dinglandes med allt han hade (och det var mycket!), och åt det andra en helnaken, mycket stor, kvinna som vältrade sig i strandskvalpet medan små nakna pojkar klättrade på hennes kropp. Det var inte så att jag blev chockerad eller ilsk. Men naturligt kändes det INTE.

Kanske om man tog av sig baddräkten när man gick i vattnet? Och sen satte på trosorna när man håller till på filten. För nakna bröst kan väl inte vara något problemt – inte för mig i alla fall. Det är könsorgan som kan bete sig på olika sätt och känns lite – ja onaturligt.

Ett annat minne dyker upp: På sextiotalet  fanns nakenbad på Eriksdalsbadet (var det väl? försöker som vanligt kolla på nätet, men hittar inget). Vi småtjejer (med baddräkt!) handlade i kiosken utanför åt de nakna tanterna. Och smygkikade nyfiket på all nakenhet. För det var inte naturligt då heller för oss småtjejer, och när jag nu minns hur nakenbadarna faktiskt poserade undrar jag hur det var för dem…

Men det kanske bara är jag, gamla människan? Här behövs grundlig research.

Och jag bläddrar  – trots all flipprande reklam – tålmodigt igenom 18 bilder av kvällstidningens artikel(?) om “Kändisarna som näckat på Instagram och Twitter” plus 19 bilder i den ambitiösa uppföljningen “Svenska kändisarna som näckat på Instagram”.

Guess what? Inga könsorgan av något slag så långt ögat når. 🙂 En kille verkar tycka att det är lite fegt, för han försöker kompensera genom att räcka ut tungan… Men näää… OK, svenskarna är liite djärvare, med en och annan manlig rumpa, ofta i motljus. En svensk joggar naken – men (håll i er nu!) klämmer in organet mellan benen… hur naturlig kan man bli? Och en kille har bikini… alltså utmanande MYCKET kläder.

En del manliga bröstvårtor syns, men endast ETT par kvinnliga, och de ingår i  kampanjen “Free the nipple”. Den andra representanten för samma kampanj har konstiga aliens istället för bröstvårtor – stackarn! Och hon arbetar ändå, står det, “för att kvinnor ska få gå nakna på överkroppen där män får det.”

Hon som avslöjas göra “det mesta utan kläder”(!) står alltså I DUSCHEN! Det brukar väl ändå de flesta göra utan kläder? Fast utan fullt så mycket skymmande lödder o extremiteter i underliga vinklar…

Sammanfattningsvis: Naturligt är det sista det är.

Fler minnen: En scen ur gamla “Någonstans i Sverige” visar gubbarna i bastun, fullständigt naturligt, varken döljande eller demonstrerande några speciella kroppsdelar. De verkar inte ens dra in magen eller räta på ryggen, de sitter bara där och snackar, och ser ut som de gör. Fast det var ju bara gubbar, förstås.

Och jag minns med viss nostalgi gamla Madickenfilmer med nakna småtjejer hoppande i sängen, i den oskuldsfulla tiden när vi trodde att pedofiler var några få “fula gubbar” som lurade i buskarna vid lekplatsen, lätt igenkännliga just på att de var så – fula…  Nu vet vi ju att det inte var så ens då, och utgångspunkten för att ta itu med ett problem är att känna till det.  Men ändå känns det lite – vemodigt.

8 reaktioner på ”Hur naturligt är det egentligen med nakna kroppar?

 1. Finns en bit nakenstrand här i staden. Den brukar sällan vara särskilt fullsatt, och de flesta ser lite äldre ut (kanske till förtret för turister som hoppats på blonda svenska bombnedslag 😉 )

  Man måste kanske säga att det är mer moralistiskt nu än på 60-70-talet i filmer och så? Och samtidigt sexualiserat. I en del gamla filmer ser man nakna människor och det är inte så mycket mer med det, som exemplet du drog med gubbarna i bastun. Nu tycker jag att om någon syns naken så är det automatiskt en sexscen, ja det är så jag har uppfattat det iallafall.

  Själv trivs jag väl bäst i ett mellanläge, att kuta omkring naken skulle kännas märkligt, men det blir konstigt när folk tror att skymten av en bröstvårta är en självklar inbjudan till en orgie.

  Gilla

  1. Nä, det är just ”glappen” jag inte begriper. Dels (halv)naket vart man ser – dels jättebarnsliga jättefniss över allt naket, eller som här, ”nästan-naket”. Konstigt.

   Amning likadant: Hysteriska utbrott för en skymtad bröstvårta – eller krav på rätten att få fläka ut allt man har så offentligt som möjligt. Jag ammade min dotter (på 70-talet) även när släkten var på besök, eftersom jag ville vara med o träffa dem, Men inte på stimmig restaurang, eftersom jag ville att det skulle vara en rofylld stund. Helt odramatiskt.

   Ibland känner jag mig faktiskt liiite ”detvarbättreförr-gammal”. Även om det är sällan. 🙂

   Gilla

  2. ja milda makter, jag hörde också i något program om detta. Nakenheten. Det naturliga.
   Själv hopplöst gammeldags hämmad vis á vis kroppens skavanker. Men osmakligt i mina ögon hur jag än anstränger mig att tänka. Allt väl sammanfattat i ditt skriveri. Träffade en naken karl vid en strand, antagligen vid gränsen till nakenbadet. Hade fullt sjå att hålla ögonen stint i ansiktet på karlen, så han inte skulle tro att jag glodde.

   Gilla

 2. Stora frågor. Som inte kan förminskas tror jag. Men OM man ska koka ner det så tycker jag det är OK med nakenbad då allt är på lika villkor, de nakna kropparna INTE är sexobjekt. Tyvärr har jag svårt att tro, vi kommer att nå dit inom rimlig tid. Däremot tror jag att ett kompisgäng mycket väl under kvällstid, i all blygsel, klär av sig i sommarkvällsmörkret och bada/simmar tillsammans, och det är helt OK.
  Men först krävs PÅ LIK VILLKOR och dit har vi långt kvar.
  Kram

  Gilla

  1. Ja, det är just (mitt mantra. märker jag): Vad känns bra för mig? Och det är ju väldigt olika, inser jag. Jag förstår ex vis att det är naturligt för många att bada ”blandad” bastu. Det är det inte för mig. Som i o för sig inte bastat många ggr i mitt liv – för varmt. 😉

   Gillad av 1 person

 3. Jag har försökt, och försöker än visa mig naken hemma. Med två döttrar i denna tidsålder känns det angeläget att åtminstone försöka visa att alla slags kroppar finns, och att det är ok att vara som man är. Det är lite synd att vi inte är mer bekväma i nakenhet.

  Gilla

  1. Hemma sprang vi nog omkring utan kläder i morronbrådskan, och mellan badrum och sovrum, utan att reflektera närmare över det, tror jag. Det var förstås på 70- och 80-talet.

   Det tog naturligen slut när barnen blev större o började låsa om sig på toan o så. 😉

   Gilla

Kommentera

Logga in med någon av dessa metoder för att publicera din kommentar:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.