Berlin 1960-90: Geisterbahnhöfe m m

Jag har alltid fascinerats av miljöer som plötsligt övergivits och lämnats att förfalla, orörda: gamla hus, byar, industrifastigheter, mentalsjukhus, … Vilka människor fanns där? Hur gick det till när de försvann och vad hände sen? Något liknande kände jag för Västberlins Geisterbahnhöfe.

Från det kalla krigets dagar minns jag att vi åkte S-bahn förbi stängda stationer, som hamnat på östsidan när muren uppfördes. Tågen från Västberlin åkte fortfarande förbi, men stannade aldrig. Genom fönstret såg man de spöklikt upplysta perrongerna och ibland skymten av en gränsvakt, som skulle se till att ingen rymde den vägen (fast det hände visst ändå). Västberlinarna kallade dem Geisterbahnhöfe (spökstationer). Sådana stationer fanns på tre centrala U- och S-bahnlinjer.

Nu hittar jag alltmera information på nätet. Tydligen var inte bara uppgångarna i öst igenmurade utan även nödutgångarna. Tur man inte visste det när man åkte där… Efter murens fall och alldeles innan spökstationerna skulle börja rustas upp togs diverse filmer, som senare lagts in på Youtube (varav en ovan).

”Gedenkstätte Berliner Mauer” samlar information om delningen och muren, både i verkligheten och på nätet. Webbplatsen finns även på engelska och franska.

Där hittar man information om spökstationerna och länk till en informationsfilm på Youtube (otextad tyska):

Men här finns mycket annat. Särskilt intressant tycker jag det är att man (innan det är för sent?) samlar in minnen från dem som var med, i både bild och ord. Berlinare lägger in egna foton från murens fall och berättar om sina personliga minnen – livet med muren, flyktförsök, opposition.

En f d busunge, uppvuxen alldeles vid muren, berättar om hur han och hans kompisar tjänade lite pengar på att sälja de fynd de gjorde när de lekte i ruinerna. Mamman kontrollerade vad han släpat hem, en gång fick hon beslagta både en pistol och en handgranat. Och vid upproret den 17 juni 1953 när ryska stridsvagnar stod i Berlin hjälpte en rysk soldat den nyfikne nioåringen att klättra upp i en vagn för att få en närmare titt…

Gedenkstätte Berliner Mauer finns inte bara på nätet utan även i verkligheten, i centrala Berlin.

Man kan åka dit med S-bahn till station Nordbahnhof  (f d Stettiner Bahnhof), som både är en fungerande station och en utställning om spökstationerna. Där visas även de många flyktförsök som gjordes i tunnlarna, och som man försökte förhindra med underjordiska gränsskydd.