Är detta verkligen INTE våldtäkt?

Några märkliga frikännanden, att jämföra med vad som i Assange-fallet betraktas som möjlig våldtäkt.

Jag förstår att det kan vara svårt att döma i våldtäktsmål. Det ligger ju i sakens natur att det är brist på vittnen och att det kan finnas en glidande skala där kvinnan behöver mera tid för att tända. Ord står mot ord. Men när jag läser nedanstående resonemang begriper jag inte hur någon någonsin ska kunna bli fälld för våldtäkt. Ingen ifrågasätter dessa kvinnors berättelser, det finns teknisk bevisning, men enorma ansträngningar görs för att ändå kunna fria.

Nedanstående är alltså exempel på vad som INTE bedömts vara våldtäkt…

SVT: DNA-bevis i våldtäktsmål underkänns

Sammanfattning: En 16-årig flicka anmälde sin fosterpappa för våldtäkt. Mannens sperma hittades i hennes underliv och på mattan vid hennes säng. Mannen säger han tränat erektion i badrummet och torkat av sperman på ett papper som flickan kanske kunnat hitta för att använda sig av sperman.

Hur och varför hon skulle gjort det verkar ingen ha frågat.

Det här är första gången i Sverige som en domstol friar en man som nekar till våldtäkt trots att man hittat hans sperma i kvinnans kropp.

Domen har överklagats till hovrätten.

Aftonbladet: Män idiotförklaras av rättsväsendet

Sammanfattning: En flicka har på en fest sex med en kille hon känner. Två för henne främmande killar ansluter. Hon uppger att det frivilliga sexet övergick i våldtäkt när en av männen hämtade en vinflaska av glas och förde in i hennes underliv, trots att hon gjorde motstånd genom att knipa ihop benen. En av killarna särade på hennes ben och förde flaskan ut och in tills hon började blöda.

Killarna säger att hon var med på allt.

Ett rättsintyg dokumenterar skadorna och ett trovärdigt vittne bekräftar att hon berättat om våldtäkten direkt efteråt.

Tingsrätten menar också att tjejens berättelse är trovärdig och mer sannolik än killarnas.

MEN friar ändå killarna eftersom det finns en visserligen ”mindre rimlig” möjlighet att männen tolkat hennes motstånd som ett uttryck för ”blygsel och inledande tvekan”….

(Anm: Är detta ett exempel på nämndemän som yrvaket försöker förstå den nya tidens seder: ”Det kanske är modernt med flaskor i underlivet nuförtiden.”)

PS: Fallet överklagades till hovrätten och en av männen fälldes för våldtäkt

Dagens Juridik: Hovrätten friar tonåringar för grov våldtäkt – flickans iakttagelser som gjordes i mörkt rum ifrågasätts

Sammanfattning: Sex tonårspojkar dömdes i tingsrätten för våldtäkt av en jämnårig flcka men friades i hovrätten.

Under en lägenhetsfest tog pojkarna av flickans kläder, gömde hennes mobiltelefon och turades om att ha sex med henne i ett stundtals låst rum.

Tingsrätten konstaterade att flickans berättelse var trovärdig och tillförlitlig medan flera av de tilltalade ändrat sina berättelser. Man konstaterade att pojkarna var påträngande, dörren till rummet tidvis låst och vid flera tillfällen var mer än en pojke i rummet. Domstolen ansåg därför att flickan hade befunnit sig i ett hjälplöst tillstånd och dömde pojkarna för grov våldtäkt respektive försök till samma brott.

Även hovrätten ansåg att flickan är trovärdig men ifrågasatte ”hur korrekta iakttagelser hon kunde göra i ett mörkt rum där personer som hon inte kände sedan tidigare”.

Och friar samtliga pojkar helt.

Ytterligare ett fall: 72-åring döms för våldtäkt på sin hustru

Sammanfatning: När den 41-åriga kvinnan ville skiljas hotade den 72-åriga maken att ta livet av sig, men först ville han ha ett sista samlag. När kvinnan sa nej våldtog han  henne. Eftersom parets barn sov i lägenheten vågade hon inte försöka fly, vilket var en av orsakerna till att 72-åringen friades i tingsrätten.

Trots ”ovanligt mycket skador i underlivet ” spekulerade en oenig tingsrätten att kvinnan kanske ”kan ha samtyckt till samlag trots smärtorna eftersom hon tyckte synd om sin make”

Hovrätten dömde till två års fängelse.

En till: Kritiserad våldtäktsdom står fast
(Edit: sidan verkar senare borttagen)

Sammanfattning: De träffades på krogen, gick hem tillsammans för att ha sex. Kvinnan ångrade sig sedan.

Mannen höll för kvinnans mun och näsa, slog henne och höll fast henne samt tvingade henne till oralt och analt samlag, Kvinnan värjde sig, sa gång på gång att hon inte ville och skrek så högt att hon till slut svullnade upp i halsen och inte kunde skrika mer. Efteråt sprang hon halvt påklädd ut ur bostaden, mötte en polispatrull och berättade storgråtande vad som hade hänt.

En oenig hovrätt konstaterar, liksom tingsrätten, att 28-åringen använt visst våld och att ord som ”nej” och ”sluta” förekommit, men anser inte att 28-åringen haft uppsåt…

Målsägandes något osammanhängande och vaga uppgifter skulle kunna förklaras med att hon varit rädd och chockad, menar rätten, men gör dem samtidigt till svagare bevisning.

Och vad säger mannen? Han antog att hon gillade dominanssex… (Ja, även domstolen tyckte det var ”svårförklarligt” hur han kunde tro det…)

Så, alla grabbar: Spela riktigt korkade, så är det fritt fram.

Vill vi verkligen sända det budskapet?


Några debattartiklar:

DN: Friande våldtäktsdomar ökar kraftigt
Andelen friande våldtäktsdomar har ökat kraftigt. Forskare tror att det beror på Högsta domstolens nya skärpta praxis.

SVT: Advokat: Våldtäktsdomar är ett lotteri
En fällande eller friande dom i våldtäktsmål beror helt och hållet på vem som som dömer. Det menar advokaten Elisabeth Massi Fritz.

ETC: Protester mot friande våldtäktsdomar
Man kräver en haverikommission, vars uppgift bland annat skulle vara att utreda vilka beviskrav och rimlighetsbedömningar som krävs i sexbrottsmål.