Det här med nyheter – det är knepigt, det…

Slölyssnar på radionyheterna – och lystrar till! I alla nyhetssändningar rapporterar man om vad den hittills största undersökningen kring våra framtida pensioner kommit fram till:  

Genomgående är det så att även om man har samma lön när man slutar jobba så har kvinnorna lägre pensioner. Det kan handla om flera hundralappar, kanske till och med tusenlappar i månaden”, säger Kristina Kamp, Pensionsekonom för Min Pension till SVT .

MEH! Det låter ju inte bra! Jag lyssnar på flera sändningar och kollar tidningen: Jo, så sägs det.

Senare, under en längre intervju, frågar reportern äntligen vad det kan bero på. (Bra fråga där!) Svar: “Det kan förstås bero på det man brukar säga, att fler kvinnor än män jobbar deltid och dessutom ofta har lägre lön.”

OKEEJ? Den uppseendeväckande nyheten  är alltså att den som haft lägre lön och periodvis jobbat deltid får lägre pension än den högavlönade som hela livet jobbat heltid. Var det nån som inte visste det?

Självklart känns det orättvist att den som jobbar deltid när barnen är små även får lägre pension än den andra föräldern – särskilt kännbart om man hunnit skilja sig… Och det är så gott som alltid kvinnor som hamnar i den situationen. Kvinnors lägre lön för samma jobb är oacceptabelt. Men det handlade det inte om här.

Själv skulle jag gärna velat veta mera om att vi alla allmänt sett får lägre pension än man tidigare trott. Kanske för att vi lever längre? Det nämnde man i förbifarten i intervjun, men det togs inte med i nyhetssändningarna.

Eftersom jag gått en kvällskurs i journalistiskt skrivande för ett antal år sen är jag ju (självutnämnd) expert på det. 😉  En svår och nyttig övning vi gjorde var att läsa igenom berättande texter och fråga oss: ”Vad är nyheten i detta?” För det är inte nödvändigtvis det berättelsen handlade om. Jag minns exempelvis en text om en person som tappat sitt kreditkort. Men det var inte nyheten (det händer ju många), utan det som hände sen.

Med utgångspunkt från det skulle vi sen skriva det svåraste som finns: En ingress. Ingressen skulle väcka intresse och få läsaren att vilja läsa vidare. Samtidigt fick den  inte innehålla frågor, som skulle besvaras längre ner. Man skulle kunna läsa bara ingressen och veta det viktigaste, som en VD-sammanfattning. Och ändå fastna på kroken (vinklingen) och läsa vidare alldeles frivilligt. (Självklart skulle texten man då läste handla om det som stod i ingressen.) Svårt, men roligt att försöka!

Såna ingresser tror jag inte görs längre. Förr var det bara veckotidningarna, som utlovade smaskiga skandaler på omslaget utan täckning inne i tidningen, exempelvis kändisens “nya stora kärlek”, som visade sig vara – en hund. Där inser nog de flesta att det ingår i konceptet veckotidning, men nu hittar vi samma fenomen i de media som även har till uppgift att förmedla seriösa nyheter. Då blir det ett problem.

I den stora undersökningen om våra pensioner verkar alla journalister ha huggit på samma sak som nyheten som garanterat skulle väcka uppmärksamhet. Det verkar visserligen inte stämma – kvinnor får inte genomgående lägre pension, utan de som tjänat mindre får mindre pension. Det är inte samma sak.

Hur ofta händer sånt här när det gäller viktiga nyheter? Undrar jag med skräck och fasa.

5 reaktioner på ”Det här med nyheter – det är knepigt, det…

 1. Om man sedan tänker på att kvinnor lever längre än män,blir pensionen sammanlagt ändå lägre än mäns?
  Jag förstår att det är ett problem för lite äldre kvinnor när det enda naturliga var att kvinnor var hemma med barnen men idag så har föräldrar ett val. Kommer framtidens kvinnor oxå att få lägre pension? Sånt vill jag veta. Får vi lägre pension för att vi ofta väljer lågavlönade kvinnodominerade arbeten i kommun och landsting eller för att vi just är kvinnor? Om man har (av olika anledningar) arbeten som ger mindre inkomst, ska man då kompenseras som pensionär? Intressanta tankar kring pension nu när jag börjat tänka på min.

  Gilla

  1. Många intressanta frågor, men inga svar. Men medellivslängden måste förstås spela in.
   Själv har jag ju alltid jobbat heltid (utom de 6 månader man då fick per barnfödsel), men det var helt oreflekterat: Helt enkelt en ussel hushållerska, funkar o trivs bättre på jobbet. 😉

   Om båda föräldrarna är överens om att en (delvis) stannar hemma, kan då den andre dela med sig av sin pension? Även om de är skilda? Fast änkorna då? Många frågor blir det…

   Gillad av 1 person

 2. Kvinnor kommer att få lägre pension så länge vi inte har lika mycket lön. Har vi inte lika mycket lön så tjänar ”pappa” bättre och det är bättre ekonomiskt att kvinnan är hemma med barnen, få gör nog stort avkall på sin levnadsstandard. Det kom ett förslag om att dela pension med hemmavarande förälder (kanske oavsett anledning ), vet inte om det är så idag? Hoppeligen, även om det är ett litet steg.

  Gilla

  1. Plötsligt kommer jag att tänka på när min tyska ex-svägerska sökte jobb i makens hemstad, dit de flyttat. Jobbet gick till en mera behövande, eftersom svägerskan hade en man som tjänade bra… Vet inte hur det är idag, varken i Tyskland eller här. Men då var studielån beroende av föräldrarnas tillgångar, även om man var myndig. Så jag var så glad att jag var svensk. 🙂

   Gilla

Kommentera

Logga in med någon av dessa metoder för att publicera din kommentar:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.