Jag tycker att JAG är naiv, men… Om rimliga förväntningar.

För ett antal år sen köpte jag skor med rundad sula. Det följde med en CD med instruktion om hur man skulle gå(!). Då blev jag lite “Kan själv!”  så jag lyssnade aldrig på den, men på kartongen läser jag nu:

Tone-ups, Designed to

 • Promote weight loss
 • Tone muscles
 • Improve posture

Jag undrar om man inte enligt reklamen skulle kunna bli längre också, och möjligen få större bröst. (Precis som primalskriksterapi på sin tid, minns jag plötsligt. 😉 ) Trodde jag att jag skulle få muskler och gå ner i vikt genom att ta på mig ett par skor? Inte ett ögonblick.

Men jag gillade formen och de är så jättesköna att jag skaffade ett par varmfodrade vinterkängor och ett par ballerinaskor med samma sorts sula. Vilket var tur, för nu verkar de inte finnas längre. Tillverkaren har tvingats göra återbetalningar till sina kunder (åtminstone i USA) på grund av vilseledande reklam, bland annat löften om viktminskning. Själv tycker jag nog att om man tror på sånt kanske man borde ha nån med sig när man handlar…

En kund med fotproblem skriver i ett forum att hon resonerar som jag:

“Honestly, Skechers…can I have the originals back? I didn’t care that they didn’t get me into shape, I cared that they were super comfortable and the best shoes I ever owned.”

Det finns många exempel på det här med förväntningar.

Programmakarna för ”Gift vid första ögonkastet” idkade nyligen självrannsakan eftersom ALLA par i programmet  skilts så att säga vid andra ögonkastet. Möjligen hade man lovat mer än man kunde hålla i annonserna, där de medverkande erbjöds sin ”perfekta match”? Det kan man ju hålla med om. Fast jag undrar vem som skulle kunnat servera mig en “perfekt match” när jag inte ens själv visste hur den skulle se ut. Förrän den plötsligt dök upp. 🙂

Det är naturligtvis vars och ens ensak om eller när man känner att man vill ha barn. Men man måste inse att det inte är självklart att man kan få några. Och att chansen minskar om man väntar länge. Jag blir lite bekymrad när jag hör resonemanget: “Det får läkarna fixa. Sen.”

Nyligen tittade jag på ett program, där kirurger erbjöd hjälp till patienter som var missnöjda med de plastikoperationer de genomgått:

”Vår uppgift är att hjälpa alla. Antingen med en operation eller bara med goda råd och med att ge dem hopp om en bättre framtid.”

Det jag tyckte var intressant var att följa kirurgernas resonemang kring om man bör göra en ny operation eller inte. Vad kan man rimligen förvänta sig av en skönhetsoperation? En del resultat kan se mindre lyckade ut utan att något fel begåtts, helt enkelt för att det är svårt att få det bra. Jag blev exempelvis förvånad över hur svårt det tydligen är att med gott resultat ta bort överflödig hud efter en stor viktnedgång. Det låter ju relativt enkelt, för en lekman.

I programmet frågar sig läkarna: “Kan vi göra patienten nöjd genom att göra om operationen?” Och det beror ju inte bara på det troliga resultatet. Det kan exempelvis ligga andra problem bakom, som man “skyller på” operationsresultatet: “Om bara mina bröst vore perfekta, då…” Förväntningarna kan ha varit för stora före den första operationen – och då gäller det nog även för nästa. Vilka risker finns, vad talar för och emot en ny operation? Det är viktigt att veta att det inte finns några evighetsimpantat och att man inte kan garantera att smärtan försvinner, den kan till och med förvärras om man vid operationen inte hittar orsaken.

När läkarna fattat sitt beslut förklarar de för patienten hur de tänker. Precis som jag tycker att en bra läkare alltid ska göra.

Det är inte bara hos läkaren det handlar om att göra välinformerade val. Och det är man själv som måste informera sig, och välja. För det är bara man själv som får leva med konsekvenserna.

4 reaktioner på ”Jag tycker att JAG är naiv, men… Om rimliga förväntningar.

 1. Jag har ju intresserad sett några program och häpnat över människor förväntningar. Jag kan se på mina egna (rätt så blygsamma 225 ml) som jag la in 2005 att gravitationen tagit ut sin rätt på dem, precis som det hade blivit med normala egna bröst. Borde jag göra om dom? Inte! Det är naturligt att onaturliga bröst ändrar form med åren. En del av kvinnorna som kommit in har bröst som åldrats precis som mina och dom törs inte visa sig utan kläder. Då sitter det nog inte i brösten utan högra upp och det är svårt att åtgärda med kirurgi.

  Gilla

  1. Undrar lite om seriösa plastikkirurgen åtm FÖRSÖKER ge realistiska förväntningar inför operationen? (Sen hör man ju det man vill höra, men har de ens fått chansen?… 😦 )

   Gilla

Kommentera

Logga in med någon av dessa metoder för att publicera din kommentar:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.