QAnon: Nu berättar avhoppare om hur de hamnade i kaninhålet – och hur de tog sig därifrån.

FÖRST LITE OM QANON: Det började 2017 med signaturen Qs inlägg om att Donald Trump leder en hemlig kamp mot ett internationellt nätverk av satanistiska pedofiler, som styrt USA i decennier och inte bara begår sexuella övergrepp mot barn utan även dricker deras blod. När tiden är inne kommer Trump att släppa loss STORMEN – ge en krigsorder om att arrestera onda makthavare och offentligt avrätta de värsta, exempelvis Hillary Clinton och Tom Hanks.

Jag har skrivit om Q bland annat här: ”Trust the Plan!” sa QAnon. Det gick så där.

Q har inte skrivit något på länge, men teorin lever och frodas. I november 2021 väntade hundratals anhängare (förgäves) på att John F Kennedy Jr, som dog 1999, skulle dyka upp igen i Dallas, på den plats där hans far presidenten sköts 1963. En del trodde att både far och son skulle återuppstå och många bar tröjor med texten “Trump-Kennedy 2024”, eftersom JKF Jr skulle bli Trumps vicepresident när han återinstallerades. Det hjälpte inte ens att Q själv svarat på frågan om JKF Jr lever med ett tydligt ”Nej”.

Q-teorin lever sitt eget liv.

Den stora frågan är ju: Hur kan man tro på sånt?
Sedan det blev klart att QAnon var en drivande kraft i stormningen av Kapitolium den 6 januari, har Anastasiia Carrier intervjuat före detta QAnon-troende som berättat om hur de drogs in i Q-världen och hur de kom ut. Här följer sammanfattningar av de två första.

MEGAN VAR HÄNGIVEN SANDERS-ANHÄNGARE, social aktivist och feminist, Trump såg hon som en Hitler-liknande rasistisk sexist. I juni skärpte Californien pandemi-restriktionerna och alla skulle hålla sig hemma så mycket som möjligt. Det var svårt för Megan, som är mycket social och dessutom just blivit sambo och försökte anpassa sig till det nya livet. Nu blev det omöjligt att ibland ta en paus och resa bort några dagar. Hennes nyblivne sambo ”Dave” blev också deprimerad och retlig av isoleringen, och: ”Ju argare han blev, desto mera instängd kände jag mig i huset.”

Efter en bråkig dag var Megan så uppstressad att hon inte kunde sova, så hon började titta på en You-tube-serie som en vän tipsat henne om. I tio delar berättades historien om ”Kabalen” – den hemliga satanistiska pedofilringen och Trumps hemliga kamp mot den. Dessutom sa man att pandemin var ett påhitt för att kontrollera mänskligheten.

Jag sov inte på hela natten, utan hittade istället dussintals med artiklar och videos som bekräftade detta. När morgonen kom var jag troende.

”När jag började stödja Bernie Sanders tyckte jag att det verkade som om media, miljardärer och demokraternas etablissemang konspirerade för att hindra honom från att bli president. Det var nog en viktig förutsättning för att jag skulle acceptera QAnons enkla förklaring. Videon gratulerade mig för att jag förstod hur det låg till och tröstade mig med att Trump och andra redan jobbade på att lösa det.” (Trust the Plan!)

Till en början var det underbart att tro på Q, men snart började det kännas oroligt att leva i denna mörka värld, kontrollerad av kabalen.

När Megans sambo märkte vad som hänt blev han rädd att hon blivit mentalsjuk. Ju mer han försökte övertala henne, desto mer sökte hon stöd hos sina nya Qvänner. Till slut bestämde han sig för att försöka på annat sätt. Han lovade att en gång i veckan lyssna på hennes Qanon-info – på ett villkor, som Megan motvilligt gick med på: Ingen av dem skulle försöka övertala den andra, utan båda skulle lyssna till varandra med inställningen att man KAN ha fel, fast man är övertygad. När Megan blev rädd för tvångsvaccinering lovade Dave att de skulle flytta om det infördes, men inte förrän de hade säkra bevis på att det verkligen var så. Megan trodde på att Covid var ett virus, fast inte så farligt som man påstod. Därför gick hon med på att bära munskydd inomhus, låta bli att kramas och hålla avstånd.

Efter ungefär fem månader började hon tvivla: JFK Jr dök aldrig upp, Obama och Hillary Clinton varken arresterades eller avrättades, och det ingick definitivt inte i Planen att Trump skulle förlora valet. Dessutom tyckte hon inte att han borde ha försvarat våldsamheterna vid Kapitolium den 6 januari. Hon blev heller inte lika Q-påverkad efter att Dave övertalat henne att inte tillbringa så mycket tid med att läsa om konspirationerna, eftersom hon bara blev orolig utan att kunna göra något åt saken. Dave hade också övertygat henne om att det var bättre att inte skriva om Q på Facebook, och när hon ändå några gånger inte kunnat låta bli märkte hon att hon förlorade nära vänner.

En vecka efter 6 januari var hon ute ur kaninhålet. Under den här tiden hade Dave tvingats sluta sitt jobb för att ta hand om henne och han är fortfarande orolig, särskilt när han ser henne med mobilen. Men deras relation har blivit bättre: ”Vi respekterar varandra och har börjat skämta om politiken och livet i allmänhet på ett sätt vi inte gjorde förut. Att övervinna utmaningarna och lära sig att skratta åt dem har fört oss närmare varann.”

Megan sammanfattar: ”Innan jag blev radikal höger var jag radikal vänster. Jag litar fortfarande inte så mycket på regeringen, oavsett partifärg, och pratar sällan politik. Och det var viktigt för mitt tillfrisknande att jag nästan helt lämnade sociala medier.

Nu är jag mer öppen för åsikter från olika håll och jag är mera nyfiken och medkännande. Det är OK att inte sitta inne med alla svar. Jag ser på hela den här upplevelsen som en form av död och återfödelse.”

”N” BOR I AUSTRALIEN men har länge intresserat sig för amerikansk politik och kände sig nedstämd när Bernie Sanders 2016 inte blev demokraternas presidentkandidat. Året efter kollade han olika konspirationsteorier på nätet när Q dök upp:

Jag var mycket missnöjd efter Trumps första år som president och ville gärna tro på budskapet att rättvisa skulle skipas, bara jag litade på Planen. Att världen faktiskt inte var så galen som den verkade och det fanns bra killar där ute som kämpade för det goda.

”Så gick två år. Vändningen kom den 13 juni 2019, när jag tittade på en video som visade alla gånger Trump använt frasen ”tippy top”. Enligt Q var detta Trumps signal till QAnons att allt gick enligt Planen. Men videon visade att Trump hade sagt så många gånger, långt innan han ens blev presidentkandidat.

Plötsligt gick det upp för mig: Allt var en lögn. Det kändes som om jag begått ett våldsbrott. Särskilt svårt hade jag att förlåta mig själv för att jag kunde bli entusiastisk över våld, det hade QAnon visat mig.” I ett år levde jag i ständig skräck för att bli avslöjad, och jag varken läste eller pratade om amerikansk politik.

Men direkt efter sin insikt hade N i ett inlägg talat om hur fel han haft: ”You guys were right”. Han avslutade med: ”Q lurade inte mig, jag lurade mig själv” och fick många uppmuntrande kommentarer. Det var där en journalist hittade honom och frågade om han ville berätta sin historia.

”Alla jag frågade sa att jag skulle låta bli. Men till slut ställde jag upp, eftersom jag tyckte att människor behövde veta mera, särskilt de som var nära att falla för lögnen. Jag kände mig också tryggare att tala ut eftersom jag bor i Australien. Jag visste ju att följarna kunde vara våldsamma, och någon la mycket riktigt senare ut min adress ut på nätet tillsammans med ett foto av mitt hus.

Alltflera ville intervjua mig och jag märkte att intervjuerna hjälpte mig att bli av med min skam. Jag känner mig fortfarande skyldig för att ha trott på detta – speciellt att jag övertygade min far, som fortfarande tror på Q. Men jag är inte längre rädd eller skamsen, utan vill försöka hjälpa särskilt dem i riskzonen.”

Förutom att ge intervjuer är N nu senior moderator på QAnonCasualties, ett stödforum för Q-anhöriga. Han har alltså fortfarande insyn i rörelsen.

”Q-anhängare kontaktar mig ganska ofta. De vill konfrontera eller håna mig, men jag vet hur jag ska prata med dem, eftersom jag varit en av dem: Jag förnedrar dem inte, men låter dem heller inte komma undan med tjafs och falska resonemang. Närstående kan man försöka fråga om det är viktigare för dem att ha rätt än att ha en relation med en.”

N sammanfattar: ”Jag gick från Bernie-supporter till Trump-supporter, för att sen bli politiskt hemlös, med misstro mot både högern och vänstern. Genom mina kontakter med media, som oftast lutar åt vänster, har jag kunnat se hur noggrant jag granskades innan min historia ansågs trovärdig. Men jag känner mig fortfarande arg och sviken av högern. De har många bra idéer, men övergav dem alla för att stå bakom Trump. Vad gick fel?

Jag håller inte med dem som säger att QAnon-rörelsen minskar, utan tror tvärtom att den växer och förändras. Efter att ha överlevt både Qs försvinnande och Trumps valförlust (som aldrig skulle kunna inträffa) verkar rörelsen ha blivit mer decentraliserad, med ett ständigt växande antal olika trosuppfattningar, förenade av en gemensam misstro mot institutioner och en gör-det-själv-inställning till konspirationsteorier.

Den har mycket gemensamt med domedagskulter, och sådana brukar bli våldsamma. Så jag blev inte förvånad när Kapitolium stormades den 6 januari. Jag tror att det kommer mera, när anhängarna tröttnar på att vänta på Stormen kommer de själva försöka få krigslagar införda.

Min dröm nu är att andra fd QAnon followers skulle kunna avlösa mig, så att jag kan återgå till mitt vanliga liv.”

Till sist ett tips till den som vill kunna svara på frågor från vaccin-tveksamma: Här finns en Folkhälsoguide att ladda ner.

3 reaktioner på ”QAnon: Nu berättar avhoppare om hur de hamnade i kaninhålet – och hur de tog sig därifrån.

 1. Det krävs nästan att man inte arbetar heltid för att ha tid att titta på den (hjärntvättande) avsnitten på youtube. De är flera timmar långa.
  Trust the plan!
  Jag försökte förklara för min fb-vän att de personer hon sagt var arresterar fortfarande la ut bilder i sociala medier men det var ju för att de hade fotboja som inte syntes såklart!

  Gilla

  1. Det bästa är förstås att använda nätterna för youtubekoll – utan sömn är man ju mer mottaglig. 😜
   En annan teori om de arresterade är att de är kloner, bovarna är både arresterade och avrättade. Och det kommer allt fler teorier, precis som ”N” säger ovan.

   Gillad av 1 person

Kommentera

Logga in med någon av dessa metoder för att publicera din kommentar:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.