Nu har jag försökt FÖRSTÅ igen! Det gick väl så där…

Eftersom jag spontant är notoriskt trogen i alla mina relationer (och trivs väldigt bra med det) blir jag förstås nyfiken på Ann Heberleins artikel ”Otrohet gör att mina väninnor trivs med livet” med ingressen:

”Kvinnor är inte bara otrogna oftare än män, de blir gladare efteråt också, visar en studie. Ann Heberlein, som tidigare själv satt otroheten i system, tror sig veta varför.”

Heberlein skriver mycket om hur hjärnan påverkas av noradrenalin och dopamin som orsakar ett förälskelsens rus, och hänvisar (förstås) till kända namn som Beauvoir och Sartre som ansåg det direkt omoraliskt att kräva sexuell exklusivitet av den andre.

Hon kommer fram till att kvinnors nöjdhet med sin otrohet beror på två saker: bekräftelse och hormoner.

Jag inser förstås att alla kan vara otrogna. Det jag INTE begriper är hur man efteråt kan njuta av sin otrohet utan att känna att man svikit sin partner. För här handlar det om ”otrohet”, inte öppna relationer, där man kommit överens om att det är fritt fram. Då försvinner väl själva spänningsmomentet med det otillåtna, pirret. Efter vad jag förstår.

För säkerhets skull slår jag upp begreppet otrohet. RFSU skriver i kapitlet om sex och relationer:Otrohet betyder att man bryter mot de regler som man satt upp i ett förhållande. Vad otrohet är kan variera från person till person, så det är viktigt att man kommunicerar om var gränsen går för en själv.

Ja, så tänker jag också.

Medan jag försöker formulera mina tankar skriver Emma Engdahl, professor i sociologi ett svar:

För den som vill ha både trygghet och spänning i en och samma relation eller med en och samma person gäller det att locka fram en växelverkan mellan trygghetssökande och äventyrslystnad. Saknar vi tålamodet och uppfinningsrikedomen för att klara av det – om vi i stället väljer att svika och bedra någon som vi påstår att vi älskar – då har vi inte bara gett upp tanken om kärlek som en pågående förhandling om hur vi vill leva tillsammans, utan också tanken om den större utopin, nämligen demokratin.

Och det resonemanget förstår jag. (OK, jag har aldrig tänkt på det som ett hot mot demokratin, men man måste kanske ta i för att bli sedd i spalterna nuförtiden.)

Och sedd blev hon, för Heberlein svarade (ilsket?): ”Engdahl skambelägger den sexuellt utlevande kvinnan.”
Och så ramlar hon av någon anledning in på bland annat sagoläsande transvestiter, PRIDE och manliga lucior(!). Och summerar:

”Själv betraktar jag äktenskapet som en form av samlevnad, öppen för förhandling.”

?? Fast – det är ju det hon INTE gör! Om man förhandlar och kommer överens är det väl ingen otrohet? Och utgångspunkten var ju att det väninnorna mådde så bra av var det upphetsande i att vara otrogna – inte att omförhandlat gamla avtal?

Heberleins svar gör mig ännu mer konfunderad, och när jag sen läser vad Engdahl svarar förstår jag varför:

Inte ett enda argument som Heberlein tar upp i sin replik har med min text att göra. Jag skriver om sveket som otrohet innebär, oavsett könstillhörighet. Jag skriver om vikten av att värna om frivilliga överenskommelser. Hon skriver om kvinnors sexuella frigörelse.
Min uppfattning är att kvinnans sexuella frigörelse i första hand handlar om hennes rätt till sexuell njutning och samtycke.

Och där hänger jag med. Jag kan till och med tycka att det här med att man håller (eller omförhandlar) överenskommelsen i relationen är en form av just samtycke. Partnern kanske också vill – eller är öppen för att – ändra den ursprungliga överenskommelsen. Men det får ju aldrig den veta som bakom ryggen på den andra smyger ut till spännande upphetsande otroheter… Lite trist, kan jag tycka.

Heberlein är teologie doktor i etik, som enligt SO-rummet handlar om
”våra argument för vår moral, t.ex. varför det är omoraliskt att vara otrogen mot sin partner. Etiken handlar alltså om hur vi tänker och resonerar kring moral.”

Borde inte en doktor i det ämnet kunna argumentera på ett sätt som även såna som jag begriper, åtminstone om vi anstränger oss? Och för mig verkar det som om hon inte riktigt vet vad vi andra menar med otrohet? Men det måste hon ju rimligen? Varför skriver hon då som hon gör? Frågor, frågor…

Fast det är klart, många klick blev det nog. Jag läste ju själv, flera gånger…

Så här tänker jag – i all enkelhet: Vad som gäller i en relation bestämmer parterna – inte bara en av dem. (Under förutsättningen att ingen skadas, förstås.)

För mig är kärnan lojalitet, tillit och närhet. Jag vill inte ha någon öppen relation, och om min partner vore otrogen skulle min tillit skakas. Jag skulle behöva prata igenom det. Om det visade sig att han ville iväg och hetsa upp sig på annat håll då och då – ja, då fick han se sig om efter en annan relation. Eller då kanske det enklaste är att inte ha nån alls?

Nu på gamla dar känns det i alla fall bättre än nånsin att ha en go relation med mycket närhet och tillit. För oss. Andra kan förstås vilja ha det på helt annat sätt.

PS: Om jag inte skriver här så ofta beror det inte på att jag skriver mindre. Men just nu handlar det mest om Stockholm(arna)s historia, och då blir det StockholmsMix.

12 reaktioner på ”Nu har jag försökt FÖRSTÅ igen! Det gick väl så där…

 1. Hmm. ”Ann Heberlein, som tidigare själv satt otroheten i system” – om det nu är så kul att vara otrogen, varför slutade hon? Knepigt det här. Jag är kanske inte rätt person att uttala mig, har inte varit otrogen på 25 år och inte ens då tyckte jag att det var ett oproblematiskt nöje. Men för mig är det som du beskriver en fråga om vad som överenskommits i förhållandet. Att såra någon, särskilt någon väldigt närstående, ska man inte göra lättvindigt. Kanske ett gammaldags sätt att se, men jag börjar ju bli riktigt gammal så det må vara hänt. 😉

  Gillad av 1 person

 2. Det är fantastiskt så enkelt att det inte går att förstå om man själv inte varit där. Jag tyckte som du tills jag en dag valde en annan väg.

  Gilla

  1. Det jag försökte förklara är att jag förstår att tom jag själv skulle kunna vara otrogen. Det jag INTE begriper är hur man kan må jättebra efteråt, utan minsta samvetskval över att man svikit sin närmaste. (Apropå moral och etik, som H är doktor i).

   Gillad av 1 person

   1. Kanske en överlevnadstaktik att neka (dåligt samvete t.ex)? Kanske blir det övermäktigt att medge att man gör fel, lättare att i stället tycka det är okej? En vild gissning, svårt att veta hur en del tänker. Nu är jag inte lika beläst i just den ”doktorns” skriverier o tankar som du, men tänker t.ex på prostituerade, har själv svårt att tro att någon frivilligt o gärna skulle välja det yrket, ändå hör man sällan någon som idkar det (nåja, känner mig veterligen ingen, men sådant man läst / hört om, så andrahands information förstås), medge/säga att det är ett uselt yrke. I stället nog att de valt det av fri vilja, gillar det o förtjänar bra. Jag har svårt att tro på det, även om en del kanske gör det, tänker i stället att det är en själbevarelsedrift att omskriva det till något positivt o acceptabelt? Kanske dåligt exempel, men kom inte på bättre😏
    Sedan finns det ju folk utan samvete o moral, tänker bara på galningen i öst, men det är en helt annan historia det, men den gemensamma nämnaren är att man rättfärdigar det (dåliga) man gör med olika förklaringar (lögner)…

    Gilla

    1. Jo, det resonemanget begriper jag, man rationaliserar.
     Men det var just tanken att man trivs bättre med livet om man är otrogen lite då o då…??. 🤔 Jaja, ibland får man väl bara förstå att man inte förstår. För det ÄR ju ändå tur att vi alla är olika.

     Gillad av 1 person

Kommentera

Logga in med någon av dessa metoder för att publicera din kommentar:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.