Berlin 2013 – ankomst

6 juni landade vi i Berliner Schönefeld vid niotiden på kvällen. Hade noggrant läst in oss på nätet hur vi skulle ta oss in till stan: med Airport Express raka spåret till station Zoologischer Garten, som var på gångavstånd från vårt hotell – lätt som en plätt!

ELLER? Nedan finns informationen vi skulle ha behövt.

Återstod bara att skaffa biljett. För säkerhets skull växlade vi in lite pengar på flygplatsen (det visade sig vara tur!) och lyckades hitta tågstationen. Så långt allt väl…

Men där sprack det. 😦

Ingen att fråga. Inga spärrvakter eller biljettluckor, bara automater. Med MYCKET långa köer av andra vilsna turister. Vi hade ju läst på och visste att vi skulle åka med ”RB” eller ”RE”. Jag kände sen tidigare till U-bahn och S-bahn (Berlins T-bana och pendeltåg), och begrep att ”DB” kunde betyda Deutsche Bahn. Men på automaterna dök ”BVG” och ”VBB” upp??? Och: Fanns det olika sorters biljettautomater (motsvarande SJ och SL)? För det gick flera S-bahnlinjer från samma station. Och vi ville inte gärna ställa oss i fel L-Å-N-G-A kö.

Vi frågade en, vi frågade två, vi frågade tre anställda (varav en städare), fick olika besked, (som vi uppfattade det i alla fall). Vi såg ett rött tåg som vi tyckte oss känna igen från en bild på nätet som Airport Express, men det sa man att vi INTE kunde ta, då måste vi byta mellan olika S-bahn-linjer (oklart vilka), beroende på linje. Alltmer desperata rusade vi upp på perrongen för att försöka köpa nån biljett, vilken som helst, och åtminstone komma närmare stan. Det visade sig att det inte gick att betala med Visakortet och inte lyckades vi med vår sedel heller…

dök en uniformerad kvinna upp, i spetsen för en flock andra svettiga och förvirrade turister. Hon guidade oss snabbt och vänligt genom biljettautomatdjungeln, lyckades även få sedeln att fungera(! kan det ha varit vår nervösa handsvett?) och påminde oss om att stämpla biljetten i den anonyma röda burken bredvid. Sen talade hon om att vi skulle ta det röda tåget (Ja, det VAR rätt!) – som stod vid en mycket avlägsen perrong. Ner i tunneln igen. Tyvärr var inte uppgångarna skyltade… en stampede utbröt av skenande turister, uppför en trappa, fel perrong, ner igen, uppför nästa – YESS! Vi förspringare kunde vinka upp våra väskbärare (givetvis fanns ingen rulltrappa) och sjunka ner på en sittplats medan hjärtat saktade in. Sen gick det som på räls, småningom återgick även blodtrycket till det normala. Till vår oerhörda förvåning  hade vi t o m hunnit med det tåg vi planerat hemma i soffan 🙂

VBB” visade sig betyda Verkehrsverbund Berlin-Brandenburg, ”BVG” = Berliner Verkehrsbetriebe. Automaterna/biljetterna var desamma för tåg, S-bahn o U-bahn. Med andra ord: EGENTLIGEN mycket enkelt. När man väl ”knew how”…

Och om man vill vara välvillig kan den dåliga/obefintliga skyltningen MÖJLIGEN bero på att man väntade på att Berlins nya storflygplats Berlin Brandenburg äntligen skulle öppna, förhoppningsvis 2014.  Nuvarande Schönefeld kommer att utgöra en del av den.

Vi hade velat ha:

  • I förväg: tydliga instruktioner på nätet om hur biljettautomaterna ser ut.
  • På flygplatsen: tydlig skyltning till stationen ”Airport Express”
  • Vid biljettautomaterna på stationen: Skylt ”Airport Express: ABC”
  • Nedanför trappan till perrongen: Skylt ”Airport Express”
    (allra helst förstås elektronisk skylt med avgångstid)

Därför har vi här samlat bilder:

Den första bilden visar hur biljettautomaterna ser ut. Vänsterdelen innehåller display (närbild nedan),  högerdelen betalningsknappar. Man kan betala med (Euro)sedel eller en del kort. Dock INTE Visa…=(

Biljettautomat

På nästa bild ser man automaten plus den lilla burken (”Entwerter”, ibland gul ibland röd) där man  stämplar biljetten innan man börjar använda den.

OBS: Missa inte att stämpla biljetten  – annars har man ingen giltig biljett och riskerar 40 Euro i böter. Enligt uppgift är kontrollörerna civilklädda och tuffa och ger ingen pardon ens för förvirrade utlänningar med biljett utan stämpel …

Biljettautomat plus ”Entwerter”

På displayen (nedan) väljer man zonerna ABC om man vill täcka in både Berlin, Potsdam och Schönefeld flygplats (inklusive Sachsenhausen KZ-museum norr om Berlin.)

(För enkelresa från Schönefeld flygplats till centrum väljer man ”ABC Einzelfahrschein”.)

Display