Blondinbella och jag eniga om feminism – oväntat!

Upptäcker (till min förf..;). att jag håller med Blondinbella(!), åtminstone angående feminismen, och åtminstone som hon refereras i Aftonbladet.

Jag läser inte Blondinbella och ingår definitivt inte i hennes målgrupp. Men den här artikeln läste jag: Blondinbella vägrar kalla sig feminist

Citat:

Feminismen i dag står inte längre enbart för jämställdhet. Utan även för ett förakt mot män. Och det är jag emot
(….)  Att dra upp att hon blivit utsatt för sexuellt övergrepp, menar hon, är enbart ett exempel på manshat. Det är ingen offerroll som hon vill klä sig i.
– Det är sjuka människor som gör så (våldtar reds anm). Inte män i allmänhet. Och förresten, när det gäller hot online och stalkers kan jag säga att det är betydligt fler kvinnor jag anmält än män.

Och drevet går…

Mia på Grötö har jag ju redan tidigare känt frändskap med, det gäller även hennes fundersamma inlägg ”Jag är inte feminist på det sättet”. Just för att det var fundersamt.

Försöker begripa det här med ”feminism”, vad betyder det egentligen? Hittar många förklaringar på nätet, bl a i ””Pausblogg, som chockas just över Mia på Grötö och tålmodigt – återigen – försöker förklara för idioter som mig vad feminism är. (Som hon suckar, stackarn: ”Jag förklarar vad feminism är för mig. Tror det behövs en repris på den också. Även om jag önskar att jag slapp.”) 

Citat ur Paus-bloggs feminism-definition:

Jag är för jämlikhet mellan könen.

Man ska oavsett sin könstillhörighet ha samma rättighet, och samma skyldigheter i samhället. Varken män eller kvinnor ska särbehandlas på ett sånt sätt att de hindras i sin tillvaro.

Både män och kvinnor ska ha möjlighet att göra sina egna val, oavsett om de bryter mot könsrollsstereotyper, eller om de inte gör det. Det är möjligheten att få välja som är friheten, inte vilket valet är.

… och slutligen:

Ja, jag anser att det fortfarande är ojämlikt på många områden, och då främst till kvinnornas nackdel. Så länge det är så behövs det en feministisk diskussion.

Vilken idiot håller inte med om detta? Hade inte kunnat säga det bättre själv 🙂

Men VARFÖR kalla det ”feminism”? Det är där min idioti sätter in. Feminism kan väl rent språkligt bara handla om kvinnor? Inte minskar min förvirring av att ovanstående bloggare avslutar sin feminismdefinition med:

Vi kan kalla feminism för smultronkyssar eller humanism om det gör saker mindre laddade för dig, men i sak förstår jag inte vad problemet är med att instämma i ovanstående.

??? MEH – Där blir jag stående med gapande mun. 😮 Hur i all världen kan man först förklara ett begrepp (som man dessutom anser borde vara välkänt) och sen säga att det kan bytas ut mot valfritt annat? Om vi inte åtminstone strävar efter att vara överens om ords betydelse faller väl hela idén med att använda dem. Och hur ska vi då kunna kommunicera. ???  😮

Jag är en enkel själ och tycker att så länge det inte skadar någon annan ska ALLA få vara som de är, oavsett (exempelvis) könstillhörighet. Orättvisa löner ska motarbetas för att de är orättvisa, pojkar ska få gråta och dansa balett om de vill. Med mera med mera. Som jag ser det lider både män och kvinnor av att begränsas av låsta könsroller. Själv känner jag inte per automatik större samhörighet med en kvinna än en man, det beror på personen.

Människor är vi och vi ska försöka minska motsättningar, inte förstärka dem – med åtföljande risk för urspårningar, som jag INTE vill förknippas med (”Män är djur” etc).

Så tycker jag 🙂