Näthat – krypskytte istället för konfliktlösning

Denna ilska som bubblar upp i kommentarer,  är det rädsla? Jag får en känsla av att man i det längsta tassar försiktigt inom det passandes snäva gränser.  Ända tills det plötsligt bara BRISTER. Det blir ”först kränkt vinner” kontra brev med avföring…

Å ena sidan tål man absolut ingenting. Det ”rasas” ideligen … åtminstone i rubriker… Orden ”håna” och ”kränka” har tappat sin betydelse. Mera gnäll om ”håna” och andra missbrukade ord: Om missbrukade ord.

Å andra sidan gödslas det med verkligt kränkande tillmälen i någon sorts fradgatuggande ilska (eller rädsla?). Näthat, som ibland växer till IRL-hat.

Utdrag ur Blondinbellas blogg efter Uppdrag Granskning:

En kväll efter att jag hade medverkat i Förkväll så ringer en man och säger att han ska döda mig, han uppger min adress. En annan kväll så står en kvinna och bankar på dörren och skriker genom brevinkastet att hon ska klippa av mina fingrar och posta dom till mig. Hon var arg något jag hade skrivit.

Uppdrag Granskning hade rubriken Män som näthatar kvinnor och i debatten efter programmet gjordes detta åtminstone delvis till en fråga om kvinnokränkning och härskarteknik hos män. Själv tycker jag att det är onödigt att införa en begränsning. Och att göra det lite väl enkelt för sig. (Förenkling – igen!) För det är ju inte bara kvinnor som näthatas och inte bara män som näthatar.

Programmet är intressant, läs gärna mera om Hotade kvinnor berättar: Så har näthatet påverkat oss.

Och reportrarna svarar på kritiken: Att reportaget heter Män som näthatar kvinnor har provocerat många, inte bara män, men nästan.

Men det är det här med förenklingen som ställer till det för mig. Liksom feminismen, med dess definition.

Jonas Thente har en teori om näthatarna: Näthatarna ger uttryck för de bortsorterades röst.

PS om näthat: När f-n blir gammal blir han visst religiös??

Rätta mig om jag har fel, men var det inte Alex S och hans exhustru som åtminstone hjälpte till att få fart på den hätska, humorfria bajskastningen på nätet? Och blev kändisar på köpet…

Har han nu uppfångat en ny strömning att hänga på? Eller helt enkelt blivit klokare? Aftonbladet maj 2014:

Det är nåt med tiden vi lever i som äcklar mig. Sättet på vilket felande människor fördöms. Kravet på alla människors fullständiga felfrihet. Steningen av dem som inte är det.