Hur ska vi göra med sverigedemokraterna?

UPPDATERING efter valet: Missa inte Aftonbladets reportageserie ”På min hemmaplan”, där journalister återvänder hem för att få svar på frågan ”Hur kommer det sig att Sverigedemokraterna mer än fördubblade sitt valresultat?”

Hanne Kjöller i DN tänker som (bl a) jag om hur man bemöter SDs demonstrationer utan att med våld försöka stoppa eller överrösta dem: Vänd ryggen mot Åkesson.

Då är man tydlig, men kan fortfarande bemöta talet, för ”Ju mer hårresande åsikter, desto lättare är det att argumentera emot dem.”

I artikeln Sluta odla Åkessons martyrskap är slutklämmen

Jimmie Åkesson kan genom dessa mötesstörningar odla sitt martyrskap. Och de ljusskygga män med konstiga mejladresser som jag hittar i min inbox kan fortsätta att frossa i sina konspirationsteorier om hur ”etablissemanget” censurerar obehagliga ”sanningar”.

Hur ska man reagera på slappa rasistiska kommentarer privat? Det händer mig oerhört sällan, och då ignorerar jag oftast, för att när det blir för läskigt och aggressivt bli rasande (mina två lägen…). Och då blir det VÄLDIGT otrevligt runt middagsbordet, vilket känns särskilt trist när man själv är gäst 😦

Jag är ingen argumentladdad debattör, dessutom rör det sig bara om slappa kommentarer, så det skulle kännas ganska överambitiöst att börja rabbla statistik etc. Funderar på möjliga formuleringar.

Som du vet tycker jag PRECIS tvärtom mot vad du tycker. Så jag behöver inte säga mer. Bra va! 🙂
Tänk vilken tur att vi tänker så TOTALT OLIKA! Det är jag tacksam för varje dag.

Men jag har ju markerat, så kanske jag slipper nu…

Tänk om man kunde formulera sig som Mark Levengood… får trösta mig med att det finns såna också. Vilkas vapen är humor: skarpa, vassa och skitroliga, men även fyllda av förståelse och medkänsla. Hur kan han förbli en fridens man – fullständigt oaggressiv trots all skit han utsätts för?

Och just nu ser jag i ETC (apropå Åkessons väg till SD) att SD-bulletinen som skickades ut till alla medlemmar 1995. förutom rasistisk retorik och reklam för nazistisk musik även innehåller grov homofobi: Den ”Perversa bögen Mark Levengood” är ett tecken på att ”Sverige är på väg ner i avgrunden”.

Den avgrunden kommer jag att trivas i 🙂

Hur är det egentligen med rasismen? Intressant artikel i Aftonbladet juni 2014: Myten om det rasistiska Sverige
ger ett antal fakta om alla undersökningar som visar att främlingsfientligheten minskar i Sverige och fortsätter:

Ändå speglas inte detta i den allmänna verklighetsuppfattningen. En möjlig förklaring är att vår tolerans mot främlingsfientlighet har minskat precis som den har gjort för våld. Det spelar ingen roll att våldet har minskat över tid. Vår upplevelse är den motsatta eftersom till och med public service numera rapporterar utförligt om de fasansfulla dåd som trots allt begås.

(Min tanke: Gäller detsamma även pedofiler?)

Den svenska debatten skulle må bra av att skilja på migrationsfrågan och rasismfrågan. Man kan ha olika syn på hur stor invandringen bör vara, utan att för den skull ha problem med mångfald.

Ögonblicksbild: Inför valet 2014 intervjuas ”mannen o kvinnan på gatan” om vilket område som är viktigast.

Flera (medelålders upp till nypensionerade) svarar: miljön, vården, speciellt äldrevården, som försämrats på senare tid. Några har jobbat inom vården, andra närmar sig pensionering,

Slutligen tillfrågas en mycket gammal dam sittande vid sin rollator. Svar: ”Det viktigaste är att sverigedemokraterna går framåt”. Men vilket område är viktigast? ”Att begränsa invandringen och förbjuda tiggeriet.” På vilket sätt märker du av problemet? ”Ja, de är ju för många.”

Jag fnissar lite: Vad paff tanten skulle bli om man magiskt avlägsnade alla ”invandrare” och hon sen uppsökte vårdcentralen, väntade på hemhjälpen eller åkte tillbaks till sitt äldreboende.

Och nästan ingen var hemma…  😕  (Tänkte inte på det?)