Så här ska man säga! Eller kanske inte…

Jag har roat mig med att samla en del av de tillintetförpliktande plattityder som jag fnissar åt i tidningarna. Varning; delvis blir det lite sjuk humor.

Först de vanligaste allmänna flosklerna, så vanliga att jag inte länkar till exempel – det är ingen sport.

 • Så ska det inte vara
 • Det är inte OK
 • Jag kan inte uttala mig i det enskilda fallet
 • Vi kommer att se över våra rutiner
  Detta påminner mig alltid om när Phoebe i ”Vänner” skulle sälja toner, fick en pärm med ”svar på alla möjliga invändningar”. En kund svarar: ”Nej, jag köper ingen toner för jag ska just hoppa ut genom fönstret och ta livet av mig.” Och Phoebe bläddrar frenetiskt i pärmen…
 • Vi har en rutin för sådana här fall, men den här gången har vi brustit i den rutinen
  Förskolan kommenterar att de inte reagerat på att den tvåårige pojken inte dök upp. Pojken avled i sin pappas bil under tisdagen efter att ha suttit instängd i åtta timmar. Pappan hade glömt att lämna honom på förskolan. (En variant på ovanstående rutin-replik.)
  Newsflash: Ibland RÄCKER det inte med rutiner. Otroligt men sant!

Några andra klassiker:

Sen höjer vi ribban och blir mer raffinerade.

Jag undrar om det hjälper stort att utbilda och följa rutiner. Ibland verkar det t o m bli sämre om vi strikt följer rutiner. Jag minns hur vaktpersonalen lät den hängde hänga kvar och låste dörren istället för att kolla om han kunde räddas (vilket han möjligen kunnat).

Det stod nämligen inte i instruktionen att man skulle ta ner kroppen.

Det måste vara nåt mer som ska till…