Att skrämmas i onödan – om missbildningar

Det är knepigt att presentera forskning för allmänheten – det vet jag, som jobbat på ett forskningsinstitut. Aldrig glömmer jag när vi skulle göra en liten broschyr i fickformat, med många vackra bilder om intresseväckande forskningsprojekt. Det fanns gott om lämpliga projekt, men när vi skulle få korta, klatschiga texter godkända av forskarna var totalkrocken nära: ALLT skulle med, särskilt alla förbehåll. Till slut tror jag vi fick till en fungerande kompromiss.

Den gången anlitade vi till och med proffsöversättare. Det gick så där. Vår forskning om  ytkarakterisering hade mycket att erbjuda förutom bilder på läckra ytor. Därför löd texten bredvid bilden: “Inte bara en vacker yta.” Den (kvinnliga) forskaren blev inte särskilt förtjust över den (idiomatiskt korrekta) översättningen: “Not just a pretty face.”

Hon övertog översättningen – med utmärkt resultat, flerspråkig som hon var. Den översättningen jag minns är dock den första, som vi fnittrade mycket åt en tid. 🙂

Fast skrämdes gjorde vi faktiskt aldrig i våra nyheter.

Om man verkligen vill göra sig hörd i dagens mediabrus behövs det kanske hårdare tag. För några år sen kollade jag sambandet mellan vällingmatade barn och övervikt – som inte verkade finnas, när man tittade närmare. Och antalet ungdomar med diabetes ökade – eller hur var det nu?

Nyligen slog Ekot larm: “En ny stor studie (1,2 milj kvinnor) visar att även lätt övervikt hos mamman kan ge allvarliga missbildningar hos barnet!” Det låter ju verkligen oroande, lätt övervikt verkar väl de flesta av oss ha nuförtiden (åtminstone om man får tro media). Inte blir det bättre när man hör att vanligast är hjärtmissbildningar, som “kan kräva kirurgi tidigt i livet.” 😱

Sen lyssnade jag på Medierna i P1. där en doktor i epidemiologi påpekar att studiens uppläggning gör det svårt att övertyga sig om att det verkligen är övervikten som är orsaken till missbildningarna, och inte bakomliggande samband. Det främsta problemet är dock att man uppmärksammar en riskökning som är “extremt liten i absoluta tal”.

Det visar sig nämligen att (den möjliga) riskökningen enligt studien är en promille: för en normalviktig mamma är missbildningsrisken 3,4 procent, för en med lätt övervikt 3,5. Men det sa man inte i Ekot.

Jag vet alltså av erfarenhet att forskningsresultat kan vara svåra att sammanfatta i  pressreleaser och broschyrer – eller nyhetsprogram. Men att presentera en nyhet och utesluta själva siffran? Sånt kan inte gärna bero på platsbrist.

Och många klick/stort intresse blev det, förstås. Senare under dagen la man till ett kompletterande stycke i webbnyheten, och samma eftermiddag kommenterade en annan forskare studien i ett annat program. Men då var den första nyheten redan spridd: via SVT, TT, lokaltidningar…

Minns ni Macchiarinis plaststrupar – de där som gav hans patienter en plågsam död? Häromdagen läste jag på en färsk nätsida om spännande, nydanande forskning, däribland just – Macchiarinis plaststrupar! När jag kollade närmare hade artikeln först publicerats på annat ställe 2014 (alltså före det spektakulära avslöjandet).

Men dessutom ligger hela den forskningsrapport där Macchiarini presenterade sin banbrytande operationsmetod fortfarande kvar på den ansedda vetenskapliga tidskriftens webbsida, trots att den fällts för forskningsfusk. Rapporten är visserligen försedd med diskret fotnot om att den i själva verket är tillbakadragen – men den ligger där. Och en kommentar påpekar att den även visas på webbtidningens förstasida under rubriken ”Rekommenderad”…

Det är bara att  hålla tummarna för att ingen försöker upprepa Macchiarinis “framgångsrika” operationsmetod. Likaså hoppas jag att Ekots larmrapport inte gör att unga mammor blir uppskrämda och börjar panikbanta – inte bra för varken barn eller mammor.

Vissa rykten är seglivade. 1998 påstods en studie visa att mässlingsvaccin orsakar autism. Det visade sig sedan att huvudförfattaren var jävig och hade manipulerat fakta, och ett tiotal studier har senare visat att det saknas samband mellan mässlingsvaccination och autism. Men då och då dyker uppgiften upp och skrämmer föräldrar. Nu senast i en förort nära oss.

På nätet är livet evigt.

6 reaktioner på ”Att skrämmas i onödan – om missbildningar

 1. Det där med vad media plockar ut av studier är ju intressant. Som härom året när det stod att fetma inte var farligt och alla kvällstidningar gjorde rubrik av det. I studien talade man om att det inte var så farligt om man hade ett BMI under 26 (tror jag) men det framkom ingenstans. Jag ligger på 26.
  Eller den amerikanska kvinna som på 70-talet skrev en bok om veganmat och skrev att man måste äta flera olika saker i en måltid för att få ett fullvärdigt protein (aminosyror) och det visade sig att det var en missuppfattning men än idag ser jag dietister som skriver att det är viktigt för veganer att kombinera måltiden rätt just därför. Det är den absolut vanligaste missuppfattningen som fortfarande lever kvar och som folk t.o.m utbildas till.

  Gilla

  1. Säljande budskap ska (tydligen) vara enkla o intresseväckande = antingen är något dåligt egentligen JÄTTEBRA (ex vis choklad, rödvin), eller något vanligt förekommande JÄTTEFARLIGT!
   Det värsta är just att infon ofta lever kvar, just för att den var så sensationell.
   Tacka vet jag ”mina” forskare, som var precis tvärtom! 🙂

   Gillad av 1 person

 2. Usch så mycket man ser av detta, i kvällspressen, sociala media o.s.v. Och allt ska vara extremt, frälsardieter eller skräckhistorier… När det gäller fallet övervikt-missbildningar så anser jag att det är rent oetiskt att rapportera det på det sätt som gjordes. Så många sätt det kan gå helt fel på.

  Råkade ha på TV4 morgon imorse (lite av en slump), först såg jag en käck ung äventyrsguide som stjärnögt propagerade för att vi alla borde våga ge oss ut, exempelvis vandra till Kebnekaise. Sedan i själva nyhetsdelen hade de ett inslag om hur många tillbud det hade varit på Kebnekaise på senare tid eftersom folk ger sig ut alldeles för oförberedda. 😛 Den ena handen vet inte vad den andra gör ens på samma redaktion.

  Gilla

Kommentera

Logga in med någon av dessa metoder för att publicera din kommentar:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.