Dokusåpor – släng er i väggen! Här ligger ni i lä.

I “Vita Huset” har detta hänt (bland annat): Fem dagar in på nya jobbet ringde Trumps nya kommunikationschef Scaramucci upp Lizza, en reporter som twittrat att Scaramucci ätit middag med presidentparet och några personer från Fox News. Nu krävde kommunikationschefen att få veta vem som ”läckt” den informationen. Hans samtal har beskrivits som något man möjligen ringer när man med buller och bång lämnar ett jobb, inte när man nyss tillträtt. Och det kan man hålla med om. (I citaten nedan har jag fetat alla fula ord.)

Men rolig TV, det bli det.

När reportern (förstås) vägrade att avslöja sin källa hotade Scaramucci omedelbart att ”eliminera” samtliga i Vita Husets kommunikationsstab (utom pressekreteraren, som redan slutat och dme som han hunnit sparka). Han passade på att “läcka” att även Trumps stabschef Priebus mycket snart skulle försvinna, den man han var övertygad om var den främste av alla dem som konspirerade mot honom, och han härmade: “Let me leak the fucking thing and see if I can cock-block these people the way I cock-blocked Scaramucci.” Priebus hade nämligen ända fram till nu lyckats förhindra Scaramuccis utnämning, trots Trumps löfte direkt efter valet.

För säkerhets skull påpekade Scaramucci också att han inte är intresserad av mediauppmärksamhet(!) – till skillnad från exempelvis Trumps chefsstrateg Bannon: “I’m not Steve Bannon, I’m not trying to suck my own cock,…I’m not trying to build my own brand off the fucking strength of the President. …What I want to do is I want to fucking kill all the leakers…

Så kommunicerar alltså presidentens kommunikationschef i ett land där alla svärord blir ”beepade” på TV. Många ”beep” blev det i nyhets- och satirprogrammen nästa dag… Fast de fula orden är enkla att gissa, till skillnad från i svenskan verkar det bara finnas två: f(uck) och c(ock). Reportern Lizz (och jag) skriver ut dem.

Särskilt rasande var Scaramucci över att en annan reporter skrivit om hans privatekonomi, vilket han betraktade som ett grovt brott (“felony”) och tänkte anmäla till både FBI och Justitiedepartementet. Han var helt övertygad om det var en hämnd från Priebus, som han kallade “a fucking paranoid schizophrenic, a paranoiac.” Han avslutade samtalet: “Yeah, let me go, though, because I’ve gotta start tweeting some shit to make this guy crazy.”

Och några minuter senare twittrade han mycket riktigt: “In light of the leak of my financial info which is a felony. I will be contacting @FBI and the @TheJusticeDept #swamp @Reince45.” (@Reince45 visar att det är Priebus det handlar om.)

Vad hände sen? Inom två timmar var detta tweet borttaget – liksom Scaramucci raderat alla sina tidigare, kritiska Trumptweets. När Lizza ytterligare några timmar senare satt i en diskussion på CNN ringde Scaramucci in till programmet och ändrade sin historia. Han trodde att journalisterna sa att det var Priebus han anklagde för att de visste att det VAR han som läckte. Inte för att Scaramucci sagt och twittrat det.

Det visade sig att uppgifterna om privatekonomin i själva verket var allmän handling, som reportern hade fått från Export-Import Bank – alldeles utan läckor. Snacka om antiklimax!

Dagen efter säger en rådgivare att Trump inte – som alla andra – reagerade mot kommunikationschefens agerande, utan mot att Priebus inte “besvarade elden”. Sen slutade stabschefen. Nu vill kommunikationschefens fru skiljas eftersom hon lär ha tröttnat på makens ”nakna politiska ambition”, åtminstone enligt media.

Och dokusåpornas dokusåpa går vidare. På en dryg vecka har alltså följande hänt (vad jag vet):

Stabschefen är borta efter att ha blivit offentligt förolämpad av kommunikationschefen (som är kvar). Presidenten försöker få justitieministern att avgå genom att mobba honom offentligt, och han vill även bli av med utredaren av Trumpkampanjen. Pressekreteraren har slutat, och det går rykten om att statssekreteraren eller den (andre) nationelle säkerhetsrådgivaren står på tur. Och kommunikationschefen fortsätter att våldsamt attackera sina medarbetare. En del kallar honom “Trump’s ‘Mini Me”.

Det som alltid verkar orsaka det värsta raseriet och panikreaktionerna (även hos Trump) är det stora antalet läckor i Vita Huset.

Så: ÄR det flera läckor än vanligt? Det verkar faktiskt så – och det är inte utan att man börjar ana varför. Nu har  jag hittat en artikel med den lovande rubriken:

Den verkliga anledningen till Trumpadministrationens många läckor.
– Det finns en lösning, men de kommer inte att gilla den.

Missa inte den spännande fortsättningen om artikeln…

3 reaktioner på ”Dokusåpor – släng er i väggen! Här ligger ni i lä.

  1. Oj! Min första tanke är -v ad är fel på karln? Har man ett sådant språk när man är i den positionen? Ska vi skicka en ordlista till honom så han får lite mer ord att välja bland. 🙂 Få se vad som sker härnäst.

    Gilla

Kommentera

Logga in med någon av dessa metoder för att publicera din kommentar:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.