Man skulle också kunna…

Sen bältrosen lugnat ner sig (men det känns fortfarande!) åkte vi till stugan i en dryg månad. Väl hemma igen låste vi upp dörren – och insåg omedelbart att kylen och frysen (båda helskåp) varit utan ström sen vi åkte. Strömbrytaren på grendosan var – borta. (Hur det gått till undrar vi också.) Som tur var hade lukten inte tagit sig ut i trapphuset – för min inre syn kunde jag se grannarna larma om lukten från lägenheten: ”Ingen öppnar och där bor ett gammalt par som inte synts till på minst en månad”…  😱

Det här gamla paret var emellertid i stånd att kavla upp ärmarna, tömma båda skåpen och försöka sanera dem. Kylen gick guschelov småningom att använda ett tag till, men i frysen fortsatte det att lukta skunk – efter att vi testat husmorsknepet ättika luktade det skunk med ättika. URRK! Sen kollade vi tester och köpte nytt för hemleverans, allt via nätet. Behändigt!

Och så kom vi på att vi kunde ha ett grunt väggskåp på väggen för glas och muggar, som det medfarna arvegodset vi använder i stugan. Så vi började botanisera på Blocket, som vanligt öppna för olika möjligheter: Om vi gillar ett högt skåp kanske man kan dela upp det? Kapa bakre delen av ett djupare? Det är i såna lägen jag alltid kommer  att tänka på Lorrysketchen där medarbetare försöker hitta på en riktigt fin present till direktören: “En fantasipresent kanske? Eller en jättebulle med inbakad tanks?”

Fullt så kreativa är inte vi, men vi har väldigt roligt när vi sitter bredvid varann och kollar: Ska vi ha nåt väldigt enkelt eller kanske lite galet udda? Vi är inte intresserade av dyrbara antikviteter, men de kan gärna få vara lite slitna – som vi själva.

Letandet på Blocket tar alltid lite tid, eftersom åtminstone jag ideligen spårar ur och börjar kolla in något (helt) annat – bara på kul: Ett gammal linneskåp verkar väldigt likt  mammas. Kan det ha varit i betsad björk? Jag minns det som mörkt flammigt och väldigt blankt. Vi  hittar skåp och förvaring av många olika slag, med olika lustiga lösningar och lönnfack. Gratisprylar blandat med dyrbar exklusiv design “producerad på snickeri i Frankrike”, Carl Malmsten, minnen från Indien, rester från ett gammalt apotek, återvunnet gammalt trä, sekretärer och riktigt gamla dokumentskåp med mässingsbeslag. Eller vad sägs om högblank byrå med eldflammor?  Och så massor av användbara möbler som kanske inte längre säljs – att komplettera med eller använda som reservdelar.

Och allt finns på samma ställe! Lite som det jag gillar med Nordiska museet: en udda blandning. Vi sparar och jämför alternativ, mäter och funderar. Det roligaste är att vi har precis samma smak och båda gillar att spåna kring hur man kanske skulle kunna göra, för att småningom i allmänhet landa i en realistisk lösning – fast kanske helt annorlunda än vad vi från början tänkt oss. Den här gången hittade vi för några hundralappar två fräscha vitrinskåp, lagom djupa för våra muggar och glas.

När vi åkte och hämtade dem fick vi som vanligt lite insyn i andras liv på köpet. Om man ville skriva böcker kunde man få mycket inspiration genom att köpa grejer på Blocket. Den här gången pratade vi om hur det såg ut förr i Täby-trakten, eftersom vi alla bott där vid olika tidpunkter. När vi köpt hus 1980 pratade jag med grannpensionären, som långt tidigare själv byggt sitt lilla hus. Han tittade neråt kyrkbyns centrum och pratade nostalgiskt om ängarna som förr bredde ut sig där. Nu pratar generationen efter min om vad som ändrats de senaste decennierna. Längs min gamla bussväg är en del fullständigt oförändrat, medan annat är helt annorlunda. Precis som jag själv, slår det mig.

För ett antal år sen fick vi för oss att vi skulle ha en 140 cm bred säng, så att det inte blev så trångt i sovrummet. Det visade sig inte vara så lätt att få tag i såna. Men på Blocket hittade vi en fin vit järnsäng med mässingsknoppar hos ett äldre par som nu satsade på en bredare (precis som vi, fast vi utgick från 90 cm).

Något senare letade vi efter ett skåp till stugan, för att ersätta det gamla inbyggda köksskåpet, som rasat ihop. Efter mycket Blocket-kollande hittade vi ett med exakt rätt mått – egentligen inget köksskåp, men roligt eftersom det var bemålat, lite medfaret och ungefärligen jämngammalt med stugan. Säljarna visade det gamla huset de höll på att tömma, ganska nedgånget men med en helt fantastisk sjöutsikt på tre sidor och badstrand intill. Skåpet hade ingått i en matsalsgrupp och flera i deras släkt hade likadana, alla utom detta numera vitmålade. De blev glada över att deras gamla skåp skulle få förbli precis som det var i sitt nya liv hos oss.

Och både som säljare och köpare kan vi dessutom känna oss lite lagom moraliska och miljömedvetna när saker som inte längre passar in i våra liv eller boenden ändå kan komma till användning.

Det måste vara det man kallar WIN-WIN! 😀

7 reaktioner på ”Man skulle också kunna…

  1. Huuuu, jag kan föreställa mig doften. Jag kom till en stuga där frysen gått sönder och där jag förvarande skaldjursskal för att göra fond av… Hur skulle jag veta att kylskåp/frysar slutade fungera om det är kallare än minus 10? När jag var liten hade vi en frys på balkongen. I Kalix!
    Tur att ingen trodde att ni dött iallafall 🙂

    Gilla

Kommentera

Logga in med någon av dessa metoder för att publicera din kommentar:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.