Det hände inget särskilt den 4 mars – heller. Men Q-kulten verkar överleva.

Den 4 mars ställde USAs representanthus in sin session eftersom polisen varnat för att en högerextrem grupp planerade att storma kongressen (igen), i tron att Donald Trump skulle tillträda som USAs 19e president den dagen. Eftersom Biden den 20 januari blev den 46e presidenten (och Trump var den 45e) kan det verka lite svårt att förstå.

Men jag har läst på: Fram till 1933 svors nya presidenter in den 4 mars, men i det tjugonde tillägget till konstitutionen ändrades datum till den 20 januari. Nu tror en del konspirationsteoretiker att en lag 1871 (i hemlighet) gjort USA till ett företag. Därför är allt som hänt efter det årtalet illegitimt: Alla presidenter som valts och alla tillägg till konstitutionen.

Alltså skulle Trump den 4 mars bli USAs 19e president, den förste legitime sen Ulysses S. Grant (1869-1877).

När man läser konspirationsteorierna och ser stormningen av Kapitoleum den 6 januari blir ju intrycket att det rör sig om tokskallar.

Men hur kan de vara så många? Och hur började det?

Direkt efter den 6 januari började alltfler republikaner ta avstånd från Trump – men nu verkar de vara på väg tillbaka. Han har helt enkelt för många fans för att kunna ignoreras. Enligt uppgift är det omkring en tredjedel av amerikanerna som inte tror att Biden vann valet rättvist, och ungefär 10% tror på QAnon.

Så började Q: Signaturen ”Q”, som påstod sig vara en högt uppsatt militärofficer, var en av många konspirationsteoriker på internetforumet 4chan (senare 8chan). I november 2017 bestämde sig två moderatorer och en YouTubare att sprida signaturens meddelanden (”Qdrops”) till en vidare krets. Det gick bra: Youtubaren försörjer sig nu på donationer för sin ”Q-forskning”. 8chans ägare förundrade sig över hur många äldre, mindre internet-kunniga besökare som lockades av QAnon: ”Vi har skämtat om det i åratal, men nu är de här! Boomers!”

Qs konspirationsteori: I decennier har världen i hemlighet styrts av en elit som spritt sin propaganda via media. De är onda pedofiler som tillfångatar barn och dricker deras blod. Tack vare Q närmar vi oss nu det stora Uppvaknandet (Great Awakening) när alla hemligheter avslöjas och de skyldiga fängslas, en del arkebuseras. Trump har i hemlighet rekryterats av en del av militären (som på något sätt förblivit okorrumperad) för att upplösa denna onda internationella sammansvärjning.

Qs meddelanden (”Qdrops”) har alltid varit så kryptiska att massor av människor ständigt måst tolka dem. Nu har Q inte skrivit något sen början av december, men tolkningarna fortsätter, och ”konspirationen” växer. En del följare försäkrar att just Qs tystnad är det bästa beviset för att NÅNTING ÄR PÅ GÅNG – i lönndom!

Aftonbladet har berättat om en Q-anhängare: Valerie, 58, växte upp i mitt i New York, är utbildad på toppuniversitetet Harvard och har jobbat inom förlagsbranschen. I två val röstade hon på Obama, men 2020 blev det Trump. Nu tror hon att toppolitiker inom Demokraterna tillsammans med Hollywoodeliten styr ett satanistiskt pedofilnätverk. De våldtar barn och dricker deras blod – och bara Donald Trump kan rädda världen från dem. När Biden svors in var Valerie en av dem som trodde att militären under ceremonin skulle arrestera alla demokrater och att Trump skulle svepa in i sista stund för att fortsätta leda landet. Inget hände. Nu tror hon att arresteringarna äger rum bakom kulisserna, att Trump faktiskt vann valet och att det kommer bevisas att den nuvarande presidenten är en lurendrejare. ”Det är som ett pussel, eller ett mordmysterium som man försöker lösa. När man väl börjat se ledtrådarna kan man inte sluta.”

Det är många tidpunkter som passerat utan Uppvaknande: När Trump blir president. Valet är fejk, det kommer att avslöjas den 6 januari. Trump träder fram den 20 (se ovan). Och så nu senast den 4 mars. Men det är inget problem för Q när det som förutspåtts aldrig inträffar, eftersom ”desinformation är nödvändig”: Om man låter DE ANDRA veta vad som pågår får ju DE övertaget! Fast nu börjar många troende övergå till att inte ange några speciella datum – och de datum som ändå nämns är fejkade av DE ANDRA.

Bland dem som arresterades efter stormningen av Kapitolium finns advokater, VDar, studenter, poliser, fastighetsmäklare etc, och på ett stödforum för anhöriga till Q-troende finns många exempel på hur ”vanliga” människor har ”försvunnit ner i kaninhålet”, helt förändrat personlighet och brutit med släkt och vänner – allt för att följa Q. De anhöriga kämpar för att förstå och söker sätt att nå sina nära. Det verkar svårt.

Några smakprov:

 • ”De flesta människor hemifrån går inte längre att prata med – om man försiktigt ifrågasätter något de säger bryter de samman.”
 • ”Min 81-åriga mamma säger att John F Kennedy Jr (död i en flygolycka 1999) lever: Hilary Clinton lät placera en bomb i hans plan för att bli av med en politisk konkurrent. Men han räddades och har hållits gömd sen dess för att nu slå sig ihop med sin gode vän Trump och avslöja alla pedofilerna. Till och med om man försöker prata om vädret påpekar mamma att det förstås kontrolleras av de onda pedofilerna.”
 • ”Melania Trump är egentligen prinsessan Diana, som alltså är mamma till Trumps yngste son Barron.”
 • ”Vaccinet innehåller AIDS-virus.” Eller microchips, eller gift eller…
 • ”Snön som orsakade kaos i Texas är fejkad, spridd av ”eliten” just för att skapa kaos.”
 • Någons mamma kommer från Toronto, är ”autistisk, transsexuell och jude, alltså ett hatobjekt för Q. Ändå tror hon numera blint. Förr var hon läkare med egen praktik, nu hävdar hon att Covid är en bluff.”
 • En annan mamma säger att Obama är Hitlers barnbarn och att barn sitter fängslade under Vita huset.
 • En mamma hade visserligen tidigare rekommenderat kristaller vid feber – men om det inte hjälpt gick man till doktorn. Nu är hon helt insnöad på Q.

Q finns även i andra länder, en anhörig från Finland berättar att där är konspirationsteorierna anti-amerikanska: ”Regeringen är full av amerikanska spioner, men Putin försöker rädda oss.”

Efter Bidens seger och invigning uppstod viss förvirring: ”Kan det hela ha varit en bluff?” Men sen dök det upp många möjliga förklaringar:

 • Trump är fortfarande president och den som fattar alla beslut, bakom kulisserna.
 • Trump är fortfarande president, fast i Bidens kropp.
 • Planen var hela tiden att Biden först skulle bli president för att Trump skulle kunna förgöra honom senare.

En av människans styrkor är att kunna hitta meningsfulla mönster i världen omkring oss och dra slutsatser. Det gör att vi ibland kan se mönster och samband trots att inga finns – speciellt när vi känner att vi inte har kontroll över vad som sker. En Q-anhörig skriver:

”Jag frågade ofta mitt Qex om han inte hellre skulle vilja vara med någon som trodde likadant. Men han verkade gilla känslan av att känna sig överlägsen mig – jag tror att mitt förnekande fick honom att känna sig extra utvald att ha fått tillgång till en exklusiv och speciell kunskap.”

PS: Efter den 4 mars har Q-anhöriga fått veta att:

Det finns inget speciellt datum för Uppvaknandet, och när det händer kanske ingen kommer att märka något eftersom allt sker bakom kulisserna. Där Trump i hemlighet styr.

Den goda nyheten är att det i alla fall låter oblodigt.

PS 2:
Ny teori: Biden är Trump iförd Biden-mask. Det är för att man inte riktigt lyckats dölja Trump-munnen som ”Biden” alltid har munskydd.
(Oseriösa) kommentarer av Qanhöriga: Vilken diet gick han på? Och: Vem var det då som talade på CPAC-konferensen nyligen? Svar: Det var Trump, med Trump-mask ovanpå Biden-masken.

Bilden ovan: QAnon,
RootOfAllLight, CC0, via Wikimedia Commons

6 reaktioner på ”Det hände inget särskilt den 4 mars – heller. Men Q-kulten verkar överleva.

  1. Nu ser jag att man kan försörja sig på ex vis Illuminati stories!
   ”My Q-Influencer Cousin’s Co-Host has invented a past as a child victim of the Illuminati. She claims she was chosen by Satan himself to be the next Mother of Darkeness. She grew up in the system, saw baby-eating, breeding programs, the whole Pizzagate thing. She has a Patreon account and always has gofundme pages set up for fake charitable scams.”

   Gillad av 1 person

 1. Intressant läsning om totalgalningar…. Paranoia kallades fenomenet förr och obildning, men att det tydligen finns så många som går på det är sorgligt😢och farligt har ju historien bevisat (Adolf). Tur att jag känner amerikaner, som är normala, ingen av dem tror på tramset, är heller inte Trump-anhängare, annars kunde man ju tro att de alla är sprittsprångande galningar over there. Men som så ofta: det är rötäggen som syns o hörs😕 Det där med konspirationsteorierna i andra länder stämmer säkert, men att ngn i Finland tror att: ”Regeringen är full av amerikanska spioner, men Putin försöker rädda oss.” låter nog som trollen i öst fabricerat… Vladimir Kalsongförgiftaren, som ett av hans offer (Navalnyj) döpt honom till, försöker nog inte rädda någon annan än sig själv, liksom inte Trumpen heller bryr sig om andra än sig själv. Men skillnaden mellan dessa maktgiriga herrar är att den ena är enfaldig och den andre slug! Fint research hade du gjort och trevligt att få ta del av😊

  Gilla

  1. Det har ju alltid funnits udda personer o sekter. Men så MÅNGA! och (en del) så väletablerade, välutbildade, som nu i USA! (Tyvärr har jag själv stött på några exempel här hemma.) O så gårdagens marsch i Stockholm, där flera hundra personer trängdes med budskapet att pandemin är påhittad… Kul att hör för efterlevande till dem som inbillat sig att de dött… JISSES!

   Gillad av 1 person

Kommentera

Logga in med någon av dessa metoder för att publicera din kommentar:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.