Hjälp – Det är en evighetsmaskin!

Tänk er att det vi ser ovan är en skymt av en försvinnande liten del av det ENORMA material som tagits fram i Quick-ärendet. (Jag menar inte att antyda att det skulle vara oordentigt staplat, det är bara en symbolisk bild. 😉  )

Domstolarna har jobbat färdigt, domarna är fällda. Men efterspelet blir oerhört förvirrande för icke-jurister – åtminstone är det så för mig…

Speciellt då eftersom domarna som sagt redan är fällda…

Uppdatering: Nu har Dan Josefsson underlättat för den som själv vill kolla med underlagen.

Exempel: Claes Borgström skriver i DN-artikeln ”Dan Josefsson ljuger…” bland annat: “Ingen hovrättsdomare har uttalat att Bergwalls erkännanden ”saknade all trovärdighet”.

Då blir jag RIKTIGT förvirrad: ”MEH, jag har ju läst domarna!! Visst stod det så?” Kollar igen. MYCKET noggrant. AHA, Bergström menar nog att det inte var HOVRÄTTEN utan  TINGSRÄTTEN som bedömde trovärdigheten. Alltså (såvitt jag begriper) precis som det ska vara, enligt det kapitel i rättegångsbalken som Borgström själv citerar  i samma artikel: “Om resning beviljas ska rätten [hovrätten] samtidigt förordna att målet ska tas upp vid den domstol som sist dömt i målet. “ (Dvs tingsrätten.)

Och alla olika nedläggningsbeslut innehåller variationer av att: ”erkännande saknade all trovärdighet. Om [tings]rätten fått del av mängden varierande och motstridiga uppgifter hade detta varit uppenbart.”  (Citat ur nedläggningsbeslut ang. Gry Storvik och Trine Jensen).

Sen tycker väl åtminstone jag att det är liiite konstigt att Borgström i artikeln glömmer att nämna  att han är part i målet. Som Quicks före detta advokat har han fått mycken kritik för att så ivrigt ha hjälpt till att fälla sin klient. … Men det han skriver i artikeln låter förstås bättre: att han “i likhet med Göran Lambertz har ett ansvar för att beskriva hur rättsväsendet fungerar.”

Om man betänker mängden material man kan gå igenom på detta sätt inser man lätt:
Det är en evighetsmaskin… 😦

För den som vill gräva själv samlar Anders Josefsson både domar och annat material i sitt Quickarkiv. Där berättar han också på ett för oss icke-jurister begripligt sätt hur resningsprocessen går till.

Kommentera

Logga in med någon av dessa metoder för att publicera din kommentar:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.