Det är nog tur att vi inte är så rationella som vi inbillar oss.

Ibland kan man bli lite irriterad på hur dumt vi människor beter oss. Med alla våra yviga känslor och ologiska handlingar. Visst vore det bättre med mera av det berömda “sunda förnuftet”, rationella tänkandet? Det där som vi gärna inbillar oss att vi besitter.

Då kunde ju experter välja ut dem som var värdefulla för samhället – ingen överbefolkning, svält, krig, brott. Djur får inte pinas på samma sätt som döende människor, de avlivas smärtfritt. Och orsakar inga vidare kostnader, tvärtom kan man använda deras kvarlevor på ett rationellt sätt – kött, hud, ull, etc.  Njaa, riktigt så långt kanske man inte behöver gå med människor (även om det finns filmer MOHAHA! 😈   Nu pratar vi inte mer om det, tänkte försöka dämpa min morbida sida idag. Så titta INTE på trailern!)

Feltänk? Groda!

Och vi skulle slippa såna som Stephen Hawking. Hoppsan, det kanske varit lite trist  förstås…

Världen skulle befolkas av idel vackra, lyckade och lyckliga, engagerade, lagom kloka människor, med ypperliga arvsanlag och tydlig, användbar begåvningsinriktning. Alla parar sig med passande partners, äter och lever fullständigt nyttigt och förståndigt  i lagom stora boenden med lagom mycket ägodelar. När de blir gamla (eller åtminstone “äldre”) förblir de friska och pigga ända tills de helt logiskt räknar ut att de “gjort sitt”. Då får de hjälp att, efter ett stämningsfullt farväl, smärtfritt och vackert somna in på valfritt sätt.

(Så trodde man faktiskt att det var i filmen vi inte ska prata om mer. Ända tills….MOHAHA! )

Och vilken perfekt demokrati det skulle bli. Alla tänkte förnuftigt och därmed troligen ganska lika, och då får ju alla göra sin röst hörd.

Men varför kommer jag plötsligt att tänka på nazisternas propagandafilmer?  😕

Fast sånt skulle ju aldrig kunna hända i Sverige! Eller? Åtminstone skulle det aldrig ha hänt i det trygga svenska folkhemmet, det där som makarna Myrdal var med och skapade.  Med hjälp av den  rationella svenska sociala ingenjörskonsten skulle alla områden i samhället förbättras; bostadsfrågan, barnomsorgen, familjepolitiken och ekonomin.

Jag läser i Myrdals berömda rapport “Kris i befolkningsfrågan” (som finns på nätet) om steriliseringsfrågan (från sid 257). Bland annat genom tvångssterilisering ville man “höja kvaliteten hos folkmaterialet” och utrota ”sinnesslöhet och sinnessjukdom, kroppsliga sjukdomar och dåliga karaktärsanlag”.

Lagen godkändes av en i stort sett enig riksdag år 1934 och skärptes 1941 så att det blev lättare att sterilisera även dem som inte var “undervärdiga”, utan bara bedömdes leva i misär eller inte kunna ta hand om sig själv eller sina barn.

Sammanlagt tvångssteriliserades 63 000 människor, för lagen gällde  faktiskt ända fram till 1976.

Näää. Man kanske skulle ta ett steg till och låta det renaste förnuftet ta över: AI, Artifical Intelligence. Eller?

Saturday Morning Breakfast Cereal-tecknaren Zach Weiner verkar tveksam.

Serien från http://smbc-comics.com/index.php?id=3739

Eller bara fortsätta att göra så gott man kan – i all sin ofullkomlighet…

8 reaktioner på ”Det är nog tur att vi inte är så rationella som vi inbillar oss.

 1. Nu fick du igång tankarna på mig och det jag ser är inte ett dugg charmerande. En framtid med enbart förnuftiga människor blir så… grått!

  Gilla

  1. Den goda nyheten är att det inte verkar funka… Trots ihärdiga försök under många år verkar vi
   inte blivit ett dugg förnuftigare – som tur är. 🙂 När man tittar på intervjuer från 60-talet
   ser det betydligt gråare ut…

   Gilla

 2. Jo. Om vi bara rensar ut alla de där mindervärdiga delarna av samhällskroppen. Som den döve Beethoven. Den galne van Gogh. Den på alla upptänkliga sätt sjuklige Mozart. Det blir nog bra.

  Ett känt fall som beskrevs i boken ”Descartes’ Error” rörde en framgångsrik affärsman som fick en hjärntumör som skadade hans frontallob. Trots att han efter operationen fortfarande var ytterst intelligent i IQ mätt föll hans liv samman. Han hade inte längre kontakt med några känslor, vilket innebar att även små beslut som att välja färg på en penna blev mycket svåra. Läkaren beskrev honom som en ”åskådare i sitt eget liv”.
  http://intentionalworkplace.com/2012/03/15/how-emotion-shapes-decision-making/

  Som en vän av evolutionsteorin så tror jag att om våra känslor var helt onödiga så hade de nog i det mesta skalats bort vid det här laget, men det är bara vad jag tror.

  Gilla

  1. Tack för bra exempel och framför allt länk till jätteintressant artikel! Ska läsa mera där.

   När jag ska fatta större beslut samlar jag fakta, diskuterar o grunnar. Sen sover jag på saken – på morronen är beslutet klart, processat medan jag sov.

   Känns som – och är väl? – en sammansmältning av fakta o känslor.

   Gilla

    1. Ja, visst är det spännande! Förstod väl att jag var en klok mänska. Egentligen. 😉

     Ibland skulle jag vilja få unga mänskor att förstå det här med icke-svartvitt…
     Men sen minns jag att var o en måste lära sig själv.

     Gilla

Kommentera

Logga in med någon av dessa metoder för att publicera din kommentar:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.