Vårt behov av Babuschkor

Med darrande ben kravlar jag l-å-n-g-s-a-m-t upp från en däckad vecka – till att börja med i sittande ställning – pust! Råkar hamna i ett program om T-banevakter och blir lite intresserad(!): En vinglig kille lämnar ifrån sig sin ölburk till vakterna. Full och dumförbannad är han, och backar bara ytterst långsamt undan, medan han svänger med armarna och brölar om hur tuff han är.

Själv är jag en gammal tant som lätt somnar efter några glas vin, så oaggressiv är jag. 😉  ÄNDÅ kan jag känna mig in i hur han försöker “behålla ansiktet” efter att ha tvingats lämna ifrån sig burken.

Och plötsligt minns jag när barnen var små och det var något de inte fick göra. Våra viljor korsades som blanka svärd (ungefär), tills de såg på mig att nu var det stopp. Och jag såg på dem att de såg det på mig. Klart! Sen var det oerhört viktigt att inte triumfera över den som varit tvungen att ge sig. Det behövdes ju inte heller, de fick blänga argt på mig och kanske göra det EN gång till för att markera att de inte bara vek ner sig hur som helst. De fick behålla ansiktet.

Och är det inte barnslig man blir som full? Själv blir jag alltså sömnig, andra blir stökiga, fernissan spricker. Den som är vuxen och nykter kan väl bjuda på det? Särskilt om såna situationer ingår i ens jobb.

Men det gjorde inte de här vakterna – åtminstone inte den yngre killen. Han käftade emot, de båda hannarna tävlade om att få sista ordet. Situationen förlängdes. Till slut tillkallades förstärkning, när tåget kom in stoppades det och killen tvingades tillbaka ut på perrongen.

Först begrep jag inte riktigt varför man tillkallade förstärkning – killen gick ju aldrig mot vakterna, han bara hojtade på avstånd. Fast när jag tänkte mig in i övriga trafikanters situation förstod jag – skulle inte heller vilja vara instängd i en T-banevagn med en aggressiv hanne… Ändå undrar jag fortfarande om inte situationen eskalerades onödigt av vaktens käftande.

Vilket bekräftar min tes att dörrvakter vid klubbar etc inte i första hand (åtminstone inte bara) borde vara muskeknuttar, utan ha mera Marit Paulsen-stuk: stabila lugna morsor. Inte får man respekt för att man slår ner en tant, inte heller är det nån att mäta pitt med. OK, det kan behövas back-up av nån bodyguard om nån får totalt spel, men i frontlinjen tror jag mer på babuschkan.

Av mina tyska släktingar hörde jag historier om de unga ryska bondpojkarna som stormade in  i Berlin som ockupationssoldater efter kriget – utan att nånsin ha varit i en stad eller sett en vattentoalett. I det totala kaoset kunde en del hus få vara i fred sas det, om en amper tysk mormor-oma-babuschka barskt satte sig i respekt och hutade åt de unga soldaterna.

Nedan: Babuschkor off duty

Sen hade jag ingen aaning om att man inte får uppehålla sig i T-banan om man är full – även om man är stillsam och varken spyr eller somnar. I samma program tvingades en synnerligen oaggressiv man att gå ut på gatan, utan att han begrep varför: “Jag vet att jag är full, jag vill bara åka hem”.” Du måste gå härifrån.” “Varför, jag vill ju åka hem?” “För att jag säger det.” “Men jag vill ju åka hem?”

Och jag kan förstå frågan. Tänk om jag skulle bli utkörd från T-banan mitt i natten? Jag bor vid T-banan, så det är den jag åker. Det går väl nån buss också, men var? när? nattetid? Full och sömnig dessutom. Undrar om jag själv inte blivit lite aggressiv i det läget…

7 reaktioner på ”Vårt behov av Babuschkor

 1. Jag minns mina nattkörningar på tunnelbanan, hur problem alltid eskalerade efter att vakterna tillkallats. Jag undvek det in i det längsta. Män har inte lika stort behov av att mäta sina krafter med en kvinna. Det mest kunde jag lösa själv.
  Och nej, man får faktiskt inte vara berusad i tunnelbanan fast hur tomma skulle inte nattågen vara på helgerna då? Det är skillnad på att vara berusad och redlös. Redlösa ska avvisas för att dom inte ska falla ner på spåret men berusade? Jesus.

  Gilla

  1. Intressant, du vet ju. Säkerhetsaspekten förstår jag ju, men den andre killen pratade och gick bättre än många andra man sett i T-banan, och var uppseendeväckande oaggressiv. (Tror faktiskt jag blivit argare än han.)

   Gilla

 2. Jag som jobbat på krogen länge känner att den sortens jobb (krogvakt) drog till sig en viss sorts människor, som inte kunde använda sig av psykologi. Numera upplever jag att den biten är bättre. Eller så är jag på krogen för sällan/går hem från för tidigt 😉

  Gilla

 3. Det ligger väl lite i att där spriten går in går vettet ut. Fast jag har även sett programmen om tull och där undrar jag ibland om inte vakterna brer på med mer än vad som behövs just för att det är medial bevakning på samma gång ..
  Intressant att man inte får vara berusad på perrongen .. finns det bussar då att ta eller hur fungerar det?

  Gilla

  1. Enligt vakten får man ta taxi eller buss istället. Eller gå till nästa station o försöka där(?).
   Det var där jag började identifiera mig: Vad skulle jag göra ensam på gatan mitt i natten? 😱 Bland alla (andra) fyllon?

   Gilla

Kommentera

Logga in med någon av dessa metoder för att publicera din kommentar:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.