Omgiven av konspirationsteorier

Jag läste en artikel om konspirationsteorier – och började hitta dem överallt, kanske även i mitt eget huvud? 🤯 I det gamla Grekland och Rom handlade det mest om kejsarna: särskilt Nero sades ha levt länge efter sin död – ungefär som Elvis. I Sverige har vi ryktena om Karl XII: Blev han i själva verket mördad?

För en riktig konspiration behövs en grupp inflytelserika konspiratörer, en hemlig plan och ett illasinnat syfte. Konspirationsteoretikerna tror alltså inte på den verklighet vi (tror att vi) ser utan är övertygade om att det finns en bakomliggande sammansvärjning som styr vad som händer. De enda som genomskådar detta är just konspirationsteoretikerna, och de ser som sin uppgift att avslöja SANNINGEN för den ovetande allmänheten – under ständigt hot om att bli nedtystade på grund av sin kunskap.

Jag som gillar skrämmande berättelser om att verkligheten i själva verket är helt annorlunda än den ser ut 😱 (science fiction, ”Sjätte sinnet”) tycker förstås att tanken är spännande. Åtminstone som ämne för böcker och filmer. Och ibland kan det kanske kännas lite lockande att leva i konspirationsteoretikernas välordnade värld: Där finns en plan, allt har en enkel förklaring och inget av det slumpartade kaos och de klavertramp som präglar ”vår” verklighet existerar.

För att komplicera det hela avslöjas ju ibland existerande hemliga projekt och mörkläggningar. Watergateaffären, som ledde till president Nixons avgång 1974, visar samtidigt hur svårt det är (eller åtminstone var) att hemlighålla en stor komplott i länder med fri press och fri åsiktsbildning. Nyligen kom Muellerutredningen fram till att ryssarna faktiskt hade konspirerat för att påverka presidentvalet – även om man inte kunde bevisa Trumps skuld i just det. Men Trump hjälper ivrigt till att twittra konspirationsteorier och lär ha tagit med sig konspirationsteoretiker till Vita Huset. Det låter ju inte så bra.

Mässling sprider sig oroväckande . År 2000 räknades sjukdomen som nästan utrotad, tack vare att de flesta vaccinerade sig. I SvD läser jag att Världshälsoorganisationen WHO hittills i år noterat en global ökning på 300 procent mot förra året. Mässling ger hög feber och kan leda till lunginflammation och hjärnhinneinflammation. Den är dessutom oerhört smittsam: viruset kan ligga kvar i luften långt efter att den som är sjuk har gått därifrån. (Tänk tunnelbana!) Nio av tio ovaccinerade som utsätts för viruset blir smittade, och även vaccinerade löper risk, eftersom vaccin inte ger ett hundraprocentigt skydd.

Men riktigt farligt blir det för dem som redan är sjuka, gamla eller har nedsatt immunförsvar. En del kan av olika skäl inte vaccineras, men har tidigare skyddats av att ”alla andra” gjort det.

Nu verkar alltså många föräldrar ha kommit på att vaccin kan leda till autism, kroniska sjukdomar eller allergier. Och att medier och läkemedelsbolag har en hemlig uppgörelse om att tvinga på folk medicin. Antagligen är det den gamla Wakefield-studien från 1998 som spökar igen, trots att den dragits tillbaka och studiens huvudförfattare har bevisats sig vara jävig, ha manipulerat fakta och gjort sig skyldig till grovt tjänstefel. Ett tiotal studier har senare visat att sambandet saknas.

Det verkar inte hjälpa.

I SvDs artikel läser jag att anti-vaccinationsrörelsen har ett antal mycket förmögna anhängare som finansierar organisationer som effektivt ”informerar” om ”alternativa medicinska fakta”. (Vilket väl gör den till en typisk konspiration? 🤔 Eller konspirationsteoretiserar SvD? Lite yr blir man allt.)

Propagandan sprids i första hand till grupper som är isolerade från resten av samhället: religiösa samfund eller områden med hög invandring från en specifik plats. För när en hel grupp vägrar vaccination blir det ännu farligare.

Artikeln slutar:

”Det finns kanske inget mer symboliskt uttryck för en tid där var och en själv bestämmer vad som är fakta, vem som går att lita på, och om det verkligen finns ett ”ena sidan” och ett ”andra sidan” i alla situationer. Då går inte ens något som var utplånat – ett problem vi redan gjort oss av med – säkert från att ifrågasättas.”

Så var det 2017 i P1 , när en självlärd bloggare och en smittskyddsläkare pratade om mässlingsepidemin. Båda behandlades som experter och bloggaren fick i stort sett okommenterat sprida myter om mässling. Efter massiv kritik gjordes en rättelse, men då var informationen redan spridd. (Och rättelser blir väl en del av konspirationen?) 

Konspirationsteoretiker har alltså alltid funnits, men i ett samhälle där medier hade informationsmonopol blev deras insändare refuserade, och de fick aldrig vara med på teve. Nu kan de skapa sina egna medier och konferenser, sin egen vetenskap.

Ett exempel på det är ”flat-earthers” – de som tror att jorden är platt och som tydligen blir alltfler, åtminstone i USA. Nyligen hade de sin första stora konferens. Jag tittade på Netflix dokumentär ”Behind the Curve”.

Physical world map av Hellerick [CC BY-SA 4.0 ]
Bilden visar hur den platta jorden ser ut, omgiven av Antarktis som en mur av is. En del tror att den täcks av en kupol, och det finns säkert andra bilder, eftersom plattjordarna inte verkar helt eniga. En del tror exempelvis att andra plattjordare  är i CIAs tjänst  (speciellt hon som faktiskt heter PatriCIA!).

Jag väntade otåligt på att någon i dokumentären skulle bemöta plattjordarnas påståenden, för att se om det gick att ha ett samtal.

Småningom fick jag svar på den frågan: Inför konferensen gjorde de själva två experiment. I ett användes ett avancerat gyroskop som en medlem köpt för 20 000 dollar. Experimentet visade att jorden var rund. Kommentar: ”Vi kommer uppenbarligen inte att acceptera det. Så vi började leta efter sätt att motbevisa det. Om det fungerar visar jag det på konferensen.” Nästa försök visade samma sak. Experimentet verkar inte ha omnämnts på konferensen. Ett annat experiment jobbade man länge med, och genomförde slutligen i två olika varianter. Båda visade att jorden är rund. Kommentar: ”Intressant…intressant”. 

Fast på en av hemsidorna för Flat Earth Society (det verkar finnas flera?) står att dokumentärens fakta var ofullständiga. Och eftersom man alltid ska ifrågasätta letade jag fram en sida med ”5 handgripliga bevis för att jorden är rund”. Det första beviset är tvåtusen år gammalt. Då la Aristoteles märke till att jorden kastar en rund skugga på månen vid månförmörkelser.

Dokumentärens huvudperson åkte lång väg för att se en solförmörkelse, blev helt tagen av upplevelsen och tyckte det var ”värt det”. Men när han lugnat sig säger han: ”Det verkar som om solen är ”själv-förmörkande”. Inget tredimensionellt föremål rörde sig framför solen. Det är klart, så är det.

Den andra huvudpersonen tror bara på sig själv. Enda sättet att få henne att tro på att ett attentat ägt rum vore om hon var där och själv blev skadad. Då blir det förstås svårt att bevisa inte bara jordens form utan även exempelvis skolskjutningar, månlandning och att planen verkligen flög in i World Trade Center 2001. (Det trodde hon inte heller på.)

En lustig detalj var att dokumentärens huvudpersoner använde GPS i bilen, utan att verka reflektera över att det betyder ”Global Positioning System”.

Men det är inte svårt att förstå lockelsen. Talespersonerna har blivit berömda och beundras av sina anhängarna. Flera konferensdeltagare berättar om att de kände sig annorlunda och isolerade tills de ”gick med i klubben”, där man inte är ”ett litet dammkorn som flyger genom rymden i otrolig hastighet. Du är universums mittpunkt.” En del har offrat både familj och vänner för denna nya gemenskap, och när man frågar ledaren om han (rent teoretiskt) skulle kunna ändra sig och hoppa av svarar han att då skulle så många anhängare vilja stoppa honom, så ”även om jag skulle vilja skulle jag inte kunna.” 

En av de kommenterande vetenskapsmännen säger: Detta är möjliga vetenskapsmän, som hamnat fel. Deras naturliga nyfikenhet och förkastande av normer skulle annars kunna hjälpa till att föra vetenskapen framåt. Skillnaden mellan en skeptiker och en förnekare är dock att skeptikern är villig att testa sina hypoteser och antaganden, medan förnekaren bara vill bevisa att han har rätt. .

Men om man bara säger att de är dumma hamnar man i varsitt hörn och sitter där och pekar finger åt varann. Vi trycker ut dem mot samhällets utkant och samhället förlorar dem. Tänk om vi istället kunde säga: ”Låt oss utforska detta tillsammans.” 

Och hur är det med mig själv? Har jag sällat mig till konspirationsteoretikerna när det gäller Assange? Eller är jag skeptiker? Jag HADE ju faktiskt läst polisförhören innan jag började misstänka dolda motiv, helt enkelt för att jag inte hittade rimliga förklaringar. Och sen dess har det bara fortsatt att bli ÄNNU konstigare. Numera vet vi ju att Assange faktiskt omedelbart begärdes utlämnad till USA, något som så många kallade en ytterst osannolik konspirationsteori …

Den som lever får se hur det går. Och den som tror sig lätt kunna urskilja Sanningen med stort S, den tror jag inte på.

4 reaktioner på ”Omgiven av konspirationsteorier

 1. Jag tänkte på det när jag läste om antisemitism i veckan om att det verkar finnas en tro på en sionistisk konspiration i världen. Jag har inte ens tänkt på det så jag googlade (23 300 träffar) och blev förvånad ”sionism är en judisk konspiration som ämnar att manipulera västerländska samhällen till judars fördel” man häpnar. Tänk att jag helt missat det? Och varför skulle judar vilja manipulera samhällen? Jag måste nog kolla på Shtisel en gång till tror jag.
  Men jag tänker som så att hjärnan ser det den vill se oavsett vad det är och hur dumt det än är.

  Gilla

 2. Efter att ha haft med diverse konspirationsanhängare att göra skulle jag helt amatörmässigt säga att de verkar ha svårt för osäkerhet, att inte veta. Vilket svar som helst blir liksom bättre än att leva med frågetecken. Sedan kickar människans generella tendens till confirmation bias (man vill bara ta till sig sådan information som bekräftar det man redan tror) in och konspirationen byggs på. Fast om man ändå lämnar en viss konspirationsteori så verkar det ohyggligt lätt att uppslukas av något annat istället. Den utomjordiska hemliga invasionen blir den judiska komplotten blir vaccinvägran, vad som helst egentligen bara det inte är ”vanligt” eller att acceptera att man helt enkelt inte vet. Jag själv skrattar åt tanken att mänskligheten skulle lyckas med alla dessa gigantiska konspirationer med tanke på hur skvallriga och långt ifrån ofelbara, ja just mänskliga vi är. 😉

  Gilla

  1. De tvärsäkra svaren ser vi ju överallt omkring oss, och de lockar tydligen många till ex vis vissa politiska partier… Själv är jag mera: Det är nog inte riktigt så enkelt… 🤔 Men känner igen ex vis confirmation bias, o försöker brotta ner det.

   De i filmen har säkert flera teorier samtidigt, en kvinna sa i förbigående att hon inte trodde att det flugit in några plan i tvillingtornen heller. Det är en trygg och välfungerande värld konspirationsteoretikerna bygger. Tänk bara att (lamporna) solen och månen aldrig drabbas av oförutsedda strömavbrott. Impressing!

   Gilla

Kommentera

Logga in med någon av dessa metoder för att publicera din kommentar:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.