Om de sista (riktiga) abiturienterna och deras mössor

När jag plockade fram lite juldekorationer hittade jag en gammal låda, som bland annat innehöll min abiturientmössa, om än lite lortig och medfaren. Såna mössor hade vi den sista tiden före muntan i den gamla studentexamen, som försvann strax efter att jag ”tagit studenten” anno 1965. Det är alltså ett museiföremål jag här beskriver. Men vad betyder egentligen ”abiturient”? I Wikipedia läser jag:

Abiturient kallas den som kandiderar för studentexamen. I Sverige var det brukligt att, efter att de skriftliga proven var klara och betygsatta, göra sig en abiturientmössa med diverse attribut som utsmyckning, där olika detaljer bland annat signalerade provresultaten. Exempel på attribut för skrivningsbetyg:

Tofs på skaft: stora A
Tofs dikt mot mössan: lilla a
Rosett: AB
Säkerhetsnål: Ba
Trådrulle: B
Kork: BC

Sedan 1968 förekommer inga abiturienter i Sverige, eftersom studentexamen är avskaffad, men begreppet används fortfarande på vissa internatskolor, och Europaskolan i Strängnäs firar varje år den period där eleverna skulle kallat sig abiturienter genom inköp av en abiturientmössa, en middag, samt med en intern tappning på ett studentförhör.

Stackars jävlar, nu när de äntligen slipper muntan! tänker jag spontant. För den var INTE rolig – och absolut meningslös. Tycker jag i alla fall.

Själv var jag en av dem som bodde söder om Söder och gick i försöksskola/enhetsskola (som vi berättat om här), varpå en del av oss fortsatte till gammaldags studentexamen i det nya försökgsgymnasiet. Experimentbarn hela vägen, alltså! Och vi köpte våra smäckar på Buttericks.

Jag minns inte hur länge vi hade mössorna på oss, men vi hade i alla fall väldigt kul när vi träffades hemma hos en klassis och spånade idéer, sydde på grejor och broderade text. Fast var verkligen killarna med och broderade? Det gick ju dock några killar i vår klass, även om det var allmänna språkliga. Så här står det på min mössa:

M/S PARIDON (Så hette faktiskt vår klasslärare i förnamn.)
SOS (Så kändes det.)

Sen broderade vi mer eller mindre fyndiga formuleringar på alla språk vi hade pluggat.

NEVER RESIST A TEMPTATION (B Shaw)
”Motstå aldrig en frestelse” stod det nog på många mössor.

JE DOUTE, DONC JE SUIS (Desc)
”Jag tvivlar, alltså är jag” lät ju lite lärt. Tyckte många av oss.

THELIN, DU ÄR VÅR ÖGONSTEN
Det var väl en av klassens få killar, men varför just han? Vet ej.

EN PROPP ÅT ? (med fastsydd elpropp)
Antingen vågade jag inte skriva ut namnet på den jag ville ge en snyting, eller så fanns det flera.

EINE PILLE FÛR JANNE (med påsydd rund knapp)
Det var tyskläraren, fast varför han skulle få ett piller vet jag inte riktigt.

Högst upp på mössan sitter en nallebjörn med texten”!PUUUH!”
DET förstår jag ju vad det betyder! Och sen står det:

? 3 – 7 MAJ?
???
MUCK!

Exakt datum för den fruktade muntan hade vi ännu inte fått vid broderingstillfället, bara vilken vecka. Det blev slutligen den 5 maj 1965.

Sen sydde vi på symbolerna för betygen på studentskrivningarna. Jag hade:

 • Blågul rosett med blågula korslagda jättesäkerhetsnålar
  Rosett lär ju betyda AB och säkerhetsnålar Ba, kan det här vara uppsats och svensk litteratur? Fast hade vi studentskrivning i litteratur? I slutbetyg fick jag Ba i båda, och jag minns ju hur skrivlusten krympte i takt med allt tråkigare uppsatsämnen och striktare formella krav. (MYCKET roligare att blogga!)
 • En nedhängande JÄTTETOFS i engelska färgerna
  Kan jag verkligen ha haft A på skrivningen? Litet a känns troligare – men tofsen är så triumfatoriskt stor att den fyller upp hela mössan på bilden.
  UPPDATERING: Min klassis Marie minns (som vanligt 😉 ) bättre hur det var, åtminstone i vår klass: ”Tofs med ”långa trådar” har jag för mig var stort A medan tofs i form av en boll var litet a”. Det verkar mera rätt.
 • En rosett i de franska färgerna, med bjällra och broderi på de nedhängande banden: ”MOI VOICI! OHÉ LES HOMMES!” (som nog ska betyda: ”Yoho grabbar, här är jag!”. Jag fick slå upp ohé.)
 • En rosett i de tyska färgerna, med broderad text:
  ”ER WEIGERT SICH, HINUNTERZUGEHEN”… (Ingen aning om varifrån det kom: ”Han vägrar att gå ner”(?). Måste syfta på något jag totalt glömt.
 • Baktill hänger två smala band med broderierna:
  ”JAG TÄNKER MYCKET NÄR JAG TÄNKER, MEN JAG TÄNKER FÖR S A K T A.”

Den sista texten minns jag mycket väl, fast jag kanske inte visste visste att den handlade om Povel Ramels kommissarie Larsen med den stora mustaschen – han med ”Aha, jag tror jag förstår!”

På mitt nyligen upphittade studentbetyg står bara de utskrivna omdömena, men på baksidan finns översättning till dåtidens betygsskala (där bokstäverna kunde följas av lite modererande -/+/?).

A = Berömlig (Som såvitt jag minns utdelades till den som kunde ”mer än läraren”.)
a = Med utmärkt beröm godkänt
AB = Med beröm godkänt
Ba = Icke utan beröm godkänt
B = Godkänd
C = Icke godkänd

Därunder står, (”endast i ämne, i vilket elev icke åtnjutit undervisning i högsta årskursen”) :

BC = Icke fullt godkänd
C = Otillräcklig

I DN hittar jag ett helsidesreportage med bilder på abiturienter i sina hattar. Under rubriken ”Student 65 – fri från fördomar”, skriver man att abiturienterna aldrig varit så många som nu, och att de nästa vår skulle bli  ännu fler, ”men 1968 upphör studentexamen”. Och så intervjuar man några abiturienter. Jag läser, igenkännande och lite nostalgiskt – för det enda jag tycker var tydligt bättre förr var övertygelsen att det skulle bli allt bättre:

”Jag tror att vi alla är utvecklingsoptimister, i varje fall har jag inte mött några andra. Själv tror jag på en allmän nedrustning genom upplysning. I och med att vi fått en friare uppfostran har vi också fått en större personlig frihet, och den har danat en större ansvarskänsla.”

En reaktion på ”Om de sista (riktiga) abiturienterna och deras mössor

 1. Har inte mycket kunskap om detta, vilket kanske egentligen inte är så konstigt, ingen av mina föräldrar har studerat efter grundskolan och jag föddes -65. Trevlig läsning

  Gilla

Kommentera

Logga in med någon av dessa metoder för att publicera din kommentar:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.