I Corona-tider är det dags att tänka själv – och hjälpas åt

Jag har inget specialkunnande om detta, men hjälper gärna till med att sprida lite informerande  länkar, samt den utmärkta graf, som visar hur vi alla kan hjälpa till att göra smittan blir hanterbar för sjukvården, så att de klarar att ta hand om de svårast sjuka. För närvarande gäller detta:

Nästan alla som insjuknar får lindriga symtom och tillfrisknar utan sjukvård. För att inte smitta andra ska man stanna hemma så fort man känner sig sjuk (även om det bara är lätta förkylningssymptom) och där stannar man minst två dygn efter att man blivit helt frisk.

Blir man riktigt dålig och behöver sjukhusvård kontaktar man Vårdguiden 1177. Vårdguiden är hårt belastad och måste kunna ta emot samtal från de riktigt sjuka, så dit ringer man INTE om man bara vill veta mera.

Aktuell, uppdaterad information om Corona finns på nätet, främst hos Folkhälsomyndigheten:

Man kan också ringa 113 13 för information, men även det telefonnumret är förstås extremt hårt belastat just nu.

Wikimedia, Amphis / CC0

Fast man får förstås flera klickar på spektakulära rubriker. Även respektabla ”gammelmedia” hjälper till med bilder på hur butikshyllorna gapar tomma, och Stockholms gator töms. I vår mataffär är det inte särskilt utplockat och på artikelbilden ser jag att hyllorna ovanför och nedanför den tomma verkar välfyllda. Bland kommentarerna finns de som just varit på de fotograferade gatorna och tyckte de såg ut ungefär som vanligt. Och: ”Vem brukar egentligen hänga på Farsta torg en torsdageftermiddag när det spöregnar?”

Å andra sidan visar man på TV hur människor trängs i kabinbanan, för de är på skidsemester (precis som i Italien, om ni minns?). På TV visar man också hur ett gäng pensionärer samlas kring ett bord för sin vanliga Bingo. Fast en överviktig dam oroade sig för sin astma. Det skulle jag också göra.

Och så hamstras det tydligen i alla(?) länder mängder av toapapper. Varför? Tvålen, som är det viktigaste smittskyddet, har inte tagit slut, men munskydden (som inte hjälper mot smittan) och handspriten (som mera är komplement till tvåltvättning) försökte man ju sälja till överpris på Blocket, innan det stoppades, Men toapapper?

Medierna (m fl) kräver istadigt tydliga svar. Och det vore ju trevligt att ha. Men det enda man riktigt säkert vet, och som är det skrämmande,  är väl att detta virus är helt nytt. Och då kan man ju inte ha några tydliga svar? Åtminstone inte än. Det man vet är:

 • att ingen enda är immun mot ett nytt virus och att ingen enda är vaccinerad
 • att man inte har facit för hur det kommer att utvecklas
  (vilket en del väljer att tolka som ”Okunniga, odugliga!”)
 • att man lär sig mer om det nya viruset allt eftersom
  (vilket en del väljer att tolka som: ”Nu säger de annorlunda än förut! Odugliga!”)

För mig är den som i det här läget kommer med tvärsäkra svar ytterligt oduglig – till och med farlig.

Den goda nyheten är att det intensiva internationella arbetet med att ta fram vaccin och antivirala läkemedel startade redan den 10 januari. Men det går inte att skynda på (inte ens i USA, även om Trump trodde det). Med ännu inte helt utprovade mediciner kan man ta en viss risk – om det handlar om väldigt sjuka patienter, som annars skulle dö. Vaccin däremot ger man till helt friska människor – och då kan man förstås inte ta några risker.

Trots att vi själva är i riskgruppen tycker vi att det känns mera naturligt att vi drabbas än unga och barn (som ex vis vid Spanska sjukan 1918 och Svininfluensan 2009, där tydligen vi som hade Asiaten 1957 fortfarande kunde vara immuna). På ett mera själviskt plan sköts hemleveranserna av mat och medicin oftast av unga människor, och de blir ju viktiga i det här läget.

Så vi i riskgruppen håller oss hemma, promenerar på gångvägarna i omgivningen och nöjer oss med telefonkontakt med barn och barnbarn.

Fast ofelbara är vi inte: Jag som av bekvämlighetsskäl brukar beställa apoteksvaror över nätet följde nyligen maken till apoteket för att snabbt fylla på Bricanyl-förrådet – om hostan skulle slå till. Dessutom gick jag, efter viss tvekan, till Vårdcentralen när jag plötsligt fick en tid för årskontroll.

Det var visserligen innan man uttryckligen varnat oss gamla för att gå till apotek och vårdcentral, men det känns ändå i efterhand lite sådär…

Hur tänkte jag då? 🤔

2 reaktioner på ”I Corona-tider är det dags att tänka själv – och hjälpas åt

 1. Jag tänker att även om man är ”gammal” så kanske man inte måste isolera sig hemma. Det viktiga är – håll avstånd, håll handhygienen och peta inte i ansiktet.
  Min moster tordes inte komma hem från stugan då dottern bor inneboende hos dem i stan när hon pluggar. Hon gör praktik på sjukhus men är inte sjuk på något sätt så då stod hon igårkväll utan bostad 365 mil från hennes hem och utan ekonomisk möjlighet att ta in på hotell i 2.5 veckor. Hon kanske inte kommer hem ändå för Spanien stängde gränserna. Hennes man har inget jobb just nu (han är pilot och de drog ner på flygningarna) och hans pappa ligger svårt sjuk i cancer i Danmark. Det påverkar våra liv det här.

  Gilla

  1. Nej, jag menar att man får göra en så välinformerad bedömning som möjligt. Vi är både gamla och har lite andra sjukdomsbilder att ta hänsyn till, alltså väljer vi att vara lite mindre sociala ett tag framöver. Om fler bodde i vår lägenhet vet vi ju som du skriver vad man ska tänka på. Det finns tom smittade som isolerats med sin familj, och inte smittat dem.

   Hoppas det löser sig för dottern, låter verkligen jobbigt. Detta påverkar verkligen våra liv, rädslan antagligen mer än smittan.

   Gillad av 1 person

Kommentera

Logga in med någon av dessa metoder för att publicera din kommentar:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.