Ögonblick vi minns från tiden med Trump

Politico har jämfört Trumps presidenttid med TV-serien Veep om den komiska inkompetensen hos en kvinnlig vicepresident/president och hennes administration. Tidigare Trump-medarbetare känner igen den dagliga kampen för att försöka undvika katastrofer – och misslyckas. Seriens producent förklarar att man slutat sända Veep eftersom det blev för likt verkligheten: ”Det är roligt att skriva om en galen president, men inte att leva med en.”

I ett avsnitt försöker presidenten bli omvald med hjälp av juridiska processer. Hon kräver att även sena röster ska räknas – tills hon får reda på att de sena rösterna gått till den andra kandidaten. Omgiven av nickande ja-sägare får hon ett vredesutbrott: ”STOP THE RECOUNT!” – varpå kampanjens betalda demonstranter utanför domstolen måste instrueras att snabbt byta budskap från ”Räkna varje röst!” till ”Stoppa omräkningen!”. Det är svårt att tro att avsnittet är från 2016.

Trumps presidenttid började med invigningen den 21 januari 2017, där han hävdade att han hade ”fler åhörare än någon president någonsin haft”. Hans pressekreterare Spicer instämde ivrigt. Trots att det inte alls såg ut så på bilderna.

Bild nedan ur ABC News: Publiken väntar på invigningstalet kl 12, Obama 2009 till vänster, Trump 2017 till höger.

I Vita huset fick man omgående lära sig att den nye presidenten ville ha allt underlag i pappersform, kortfattat, gärna med bilder och diagram. Papperen rev han sen sönder, så eftersom lagen föreskriver att allt ska arkiveras tvingades en medarbetare varje dag sitta och tejpa ihop papper som ibland rivits till konfetti.

Från första stund var turbulensen stor i Vita huset. Några exempel:

I maj 2017 var FBI-chefen Comey på ett möte i Los Angeles när TVn visade texten ”Comey avgår”. Han kommenterade det som ett skämt och fortsatte mötet tills texten ändrades till ”Comey sparkad”. Samtidigt hamnade ett e-mejl med hans uppsägning i hans skräpkorg. När journalisterna samlades vid Vita huset för att ställa frågor om avskedet gömde sig pressekreteraren Sean Spicer i buskarna och vägrade komma fram innan journalisterna stängt av sina kameror.

Den 21 juli utsågs Anthony Scaramucci till kommunikationschef. Han skulle ha tillträtt posten formellt i augusti, men sparkades redan innan dess, den 31 juli, efter att bland annat ha talat om att han tänkte sparka hela kommunikationsavdelningen samt antytt att Steve Bannon, Trumps dåvarande chefsstrateg, ägnade dagarna åt att ”suga sin egen kuk”. (Varpå någon besökte Bannons kontor och kommenterade: ”Jag visste inte att du ägnade dig åt bikramyoga härinne”.)

Det sägs ha blivit ett talesätt att om man klarar 33 dagar i Vita huset har man tillryggalagt ”tre scaramucci” – vilket är att betrakta som lång och trogen tjänst i Trumps Washington.

Våren 2018 började Trump kolla möjligheten att köpa Grönland från Danmark, eftersom han ville komma åt naturtillgångarna. Grönland var inte positivt inställt och när Danmark slutligen avböjde ställde Trump in ett planerat statsbesök. Det danska hovet hade inga kommentarer.

I april stramade USA åt sin migrationspolitik och införde nolltolerans mot illegal invandring. Det innebar att de som olagligt passerade gränsen greps och fängslades i väntan på rättegång, medan deras barn placerades i förvar på annat håll. Under april och maj skiljdes på det sättet nästan 2000 barn från sina anhöriga, det yngsta 18 månader gammalt, och en het debatt uppstod.

I juni åkte Melania Trump på besök till barn som på det sättet hölls åtskilda från sina föräldrar. Det väckte många frågor att hon vid tillfället var iförd en grön jacka med texten: ”I REALLY DON’T CARE. DO U?” (”Jag bryr mig verkligen inte. Gör du?”)

I februari 2020 kom pandemin, som i USA blivit politisk: Demokraterna tar den på betydligt mer allvar än republikanerna.

Washington Post har räknat till 40 gånger som Trump under tiden från februari till november upprepade påståendet att smittan plötsligt kommer att försvinna ”som genom ett trollslag”, även utan vaccin: It’s going to disappear. One day — it’s like a miracle — it will disappear.” I slutet av oktober gjorde CNN en sammanställning av dessa försäkringar – och visar hur smittan under tiden ökade från 2 nya fall per dag i mars till drygt 80 000 i slutet av oktober, då över 220 000 personer dött. Nu är de 300 000.

I april 2020 föreslog Trump att man kunde försöka använda desinfektionsmedel mot covid 19. Eller vad var det han sa egentligen? TT/SvD rapporterade att man på Vita husets coronabriefing bland annat rapporterade att blekmedel kan döda viruset inom fem minuter, desinfektionsmedel ännu snabbare. Trump spann genast vidare:

”Desinfektionsmedlet slår ut viruset på en minut. En minut. Finns det ett sätt som vi kan göra något sådant, med injektion, invändigt, som en rengöring? Ni förstår, det tar sig in i lungorna och uträttar storverk på lungorna. Det skulle vara intressant att kolla upp. Jag är ju ingen läkare, men en person med bra…” (pekar mot huvudet).

När uttalandet väckte uppståndelse sa Trump att han inte alls menat så, utan bara sagt det ”för att se vad som skulle hända”. Läkare och andra experter reagerade dock med bestörtning och dagen efter gick minst två tillverkare av rengöringsmedel ut med varningar: ”Under inga omständigheter ska våra desinfektionsmedel föras in i den mänskliga kroppen genom injektion, intag eller på annan väg.”

Den 1 oktober smittades Trump med Covid-19, följd av alltflera i hans omgivning. Medan Trump på sjukhuset fick både etablerade och experimentella behandlingar, spreds motstridiga besked om hans tillstånd och hans stabschef Walter Reed berättade ”off the record” för några av journalisterna att han egentligen mått sämre än läkarna sagt offentligt. Efter några dagar skrevs presidenten ut och meddelade världen att man inte behöver vara rädd för viruset.

Under tiden på sjukhuset hade han hunnit ta en kort biltur för att vinka åt sina fans, omgiven av säkerhetsvakter. Bilen är inte bara är skottsäker, utan också hermetiskt tillsluten mot gasangrepp, och James Philips, chef för katastrofmedicin vid universitetet George Washington, konstaterade: ”Risken för covid-19-överföring är så hög den kan bli utanför medicinska procedurer. Ansvarslösheten är förvånande.”
Efter åkturen sattes livvakterna i karantän.

Den 3 november valde USA president. Biden vann med 306 elektorsröster över Trumps 232. Dessutom fick Biden 7 miljoner fler väljarröster än Trump. Det låter ju som ett tydligt resultat, men Trump hade redan i förväg sagt att han bara accepterade en seger.

Redan den 7 november hölls den berömda presskonferensen vid “Four Seasons i Philadelphia”. Vilket visade sig inte vara lyxhotellet, utan en ”landscaping business” med samma namn, belägen mellan en porrbutik och ett krematorium. Man fick hålla till på parkeringsplatsen, företaget blev i ett slag berömt och har nu börjat sälja T-tröjor med påskriften “Lawn and Order” och “Make America Rake Again.”

Och mitt under presskonferensen meddelade nyhetsbyråerna att Biden vunnit.

De anklagelser om valfusk som presenterats den 7 november och senare har av (hittills) 58 domstolar avvisats på grund av att man inte lagt fram några bevis, bara rykten.

Omedelbart före elektorsvalet var det så dags för vad Trump kallade ”THE BIG ONE!” Texas justitieminister Paxton ville att Högsta Domstolen skulle ogiltigförklara samtliga (20 miljoner!) röster i Georgia, Michigan, Pennsylvania och Wisconsin, eftersom möjligheten att poströsta utökats, på grund av pandemin . Flera andra delstater hade gjort likadant – bland dem faktiskt Texas! – men där Trump vunnit såg Paxton inga problem med regeländringen.

Paxton är under utredning för mutbrott och maktmissbruk och hoppas möjligen bli benådad av Trump. Svårare att förstå är att han fick stöd av inte mindre än 126 republikanska kongressledamöter och 17 republikanska justitieministrar i andra delstater – samt två icke-existerande delstater: New California State och New Nevada State.

Sista vardagen före elektorsvalet beslöt Högsta domstolen att inte ta upp stämningsansökan, eftersom Texas ”inte har visat något juridiskt godtagbart skäl att ha åsikter om hur andra delstater genomför sina val”. Ingen av de tre HD-domare som tillsatts av Donald Trump röstade i hans favör, inte heller den han utsåg i sista stund, just för att han behövde stöd ”om valet skulle avgöras i HD” (dvs om han skulle förlora).

Den 14 december röstade delstaternas elektorer fram president och vicepresident. De röstar på papper, med fem kopior. Originalet går till kongressen i Washington DC, som formellt ska utse segrare. För att omöjliggöra allt fusk går kopior till de nationella arkiven, statstjänstemän och domstolar.

Elektorssystemet är omdebatterat, eftersom den kandidat som får flest väljarröster inte alltid vinner – så var det exempelvis vid det förra valet. Försvararna menar att systemet garanterar att även mindre och glest befolkade delstater får inflytande. Från början var det en kompromiss, eftersom en del av landets grundare ansåg att presidenten skulle utses av kongressen medan andra ville ha direkta val.

Det händer att ett fåtal ”trolösa” elektorer röstar på någon annan än delstatens väljare. Om 37 Biden-elektorer gått över till Trump (och ingen åt det andra hållet) hade årets resultat kunnat ändras. Men under historiens alla 58 presidentval har hittills bara totalt 90 personer varit trolösa, inte sen 1796 har någon gått över till motkandidaten, och de har aldrig någonsin ändrat valresultatet. Förra gången var de hela 10 stycken: 3 ogiltigförklarades och de övriga röstade på andra än de två huvudkandidaterna.

I år fanns inga ”trolösa” elektorer, utan Biden vann med 306 elektorsröster, medan Trump förra året fick ”bara” 304, eftersom två var ”trolösa”.

Samma dag som delstaternas elektorer röstade utsåg Trumpanhängare alternativa elektorer som skickade sina röster på Trump till kongressen. Om utifall att…

Den 6 januari bekräftar kongressen formellt valresultatet. Det är inte många som tror att Trump kommer att acceptera det.

3 reaktioner på ”Ögonblick vi minns från tiden med Trump

  1. Jag vet inte jag… jag tycker inte att svenska politiker gör ngt större intryck heller även om de är mer beige i sättet att vara

    Gilla

Kommentera

Logga in med någon av dessa metoder för att publicera din kommentar:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.