Om konspirationsteorier av mångahanda slag

Jag börjar se konspirationsteorier vart jag ser. (Det kan väl aldrig bero på mig? 😨) I pandemin är en del övertygade om att viruset (liksom mycket annat) orsakas av 5G medan somliga fransmän hävdar att det skapats av de rika för att utrota de fattiga i världen, och enligt Trump är det förstås Kina som anfaller. Och så har vi ju alla dessa världsomspännande nätverk av olika slag som styr oss utan att vi har en aning om det. (Om de är flera kanske de tar ut varann?)

I sista delen av programmet om Vaccinkrigarna intervjuas en känd ”antivaxxare”, som ofta föreläser i Sverige och har ett stort kontaktnät och många följare. När hon trodde att kameran var avstängd nämnde hon att hon också är förintelseförnekare. Hon hade nämligen sett en film och blivit övertygad om att allt vi lärt oss om Förintelsen är fel: Förintelsen och lägren har visserligen funnits (”det finns ju bildbevis”), men inte alls i den omfattning vi fått lära oss. Jag förstod inte riktigt hennes resonemang, men på något sätt verkade judarna ligga bakom(!), för ”Efter Förintelsen vågar ingen kritisera judar. Och det är ju judarna som är makteliten i världen.” Och då är vaccineringar förstås ett dolt redskap för att den hemliga judiska makteliten ska behålla sin världsdominans.

För några månader sen lyssnade jag på den starka berättelsen om Vipeholmsanstalten och dem som bodde där. Ekots grävande reporter Randi Mossige-Norheim hittade sin egen farbror på en förteckning över dem vars hjärnor skickats från anstalten till forskningen. Hon började kontakta fler anhöriga på listan och läsa journaler. Det blev en gripande dokumentär.

Vipeholm omnämns även i ”Ett sekel med psykiatrin”, så jag blev nyfiken och kollade recensioner och information om författaren. Det står att Anstrin i över 25 år varit verksam inom den internationella föreningen ”Citizens Commission on Human Rights” (Kommittén för mänskliga rättigheter), på vars hemsida rapporten ligger. Det låter som ett FN-organ, men grundades i själva verket av Scientologikyrkan, som ser psykiatri som ett brott mot mänskligheten, eftersom de anser att metoder som deras egen Dianetik är det enda som hjälper.

Dagens Medicin skriver om boken att den ger ett vederhäftigt intryck – men småningom förvandlas från ett kritiskt granskande av psykiatrins historia till en kampanj mot psykiatrin, med huvudbudskapet att jordens alla psykiatrer konspirerar för att ta över makten och störta människan i fördärvet. Och den avslutas mycket riktigt med löfte om en fortsättning, där psykiatrins olika behandlingsformer behandlas utförligt och ”i slutet kommer även deras planer för en framtida världsordning att avslöjas.”

Psykiatrins historia och metoder tål absolut att granskas – men att tro att de är ute efter världsherravälde är väl ändå att ta i? En konspirationsteori?

Vad är då en konspirationsteori? Det enkla svaret är att det är en obevisad teori om att det pågår en konspiration. Riktiga konspirationer finns det gott om (maffian, Watergate, IB-affären), men de är inte perfekta och avslöjas oftast i ett demokratiskt samhälle med fri press, eftersom nån begår misstag eller försäger sig.

En konspirationsteori är inte bevisad utan bygger helt på indicier. Ibland påstås att något är sant eftersom man inte kan bevisa motsatsen: ”Vetenskapen har aldrig bevisat att utomjordingar inte besöker jorden. Alltså lever de mitt ibland oss.” Eller, just nu aktuellt i amerikanska presidentvalet: ”Bevisa att omfattande fusk INTE har skett!” För vissa blir själva bristen på bevis ett tecken på att konspirationen faktiskt existerar och är mäktig: Det är förstås därför de har kunnat sopa undan alla bevis.

Superkonspirationerna går ut på att en enda grupp styr världen och allt som händer i samhället går att härleda till denna hemliga grupps agenda: Inget sker av en slump. Inget är vad det synes vara. Allt hänger ihop. Sveriges Radio hade ett intressant program om detta: ”Hur kan man tro på konspirationsteorier?”.

När jag förra gången skrev om konspirationsteorier kommenterade S:
”Jag själv skrattar åt tanken att mänskligheten skulle lyckas med alla dessa gigantiska konspirationer med tanke på hur skvallriga och långt ifrån ofelbara, ja just mänskliga, vi är.”

”Kraken”, havsmonstret som Powell lovade släppa loss för att ge Trump valsegern. Det gick så där…

Enligt QAnon styrs världen inte av judar eller psykiatriker utan av en satanistisk pedofilsekt som äter barn och styrs av Clintonfamiljen. De konspirerar även mot president Trump, som när räkenskapens dag är inne kommer att släppa loss ”stormen”: Införa krigslagar för att få alla satansdyrkarna ställda inför krigsrätt och avrättade.

Nu har QAnon blivit alltmer populärt, mycket på grund av Trumps flirt med dem och hans retweetande av deras påståenden – allt intensivare i takt med att Trumps kamp att få valet ogiltigförklarat misslyckas, och dagen närmar sig när han måste lämna Vita Huset: Den 20 januari flyttar den nye presidenten in.

I början hade Trump ett antal framstående jurister vid sin sida, men de har antingen fått sparken eller sagt upp sig när det visat sig omöjligt att få fram något enda bevis för ett omfattande valfusk, trots ett 50-tal domstolsförhandlingar, en intensiv kampanj och starka påtryckningar. Till och med av Trump själv utsedda domare avvisar stämningarna. Och det rör sig ju om MÅNGA röster, hundratusentals människor skulle behöva vara inblandade i tusentals konspirationer för att manipulera ”miljoners miljoner” röster. Utan att något går att bevisa. Imponerande.

Nu när advokaterna och andra som inser att slaget är förlorat försvunnit från Vita Huset blir Trump sittande med kärnan av lojala ja-sägare, varav åtminstone en del är fast förankrade i QAnon. En av dem är Michael Flynn, Trumps säkerhetspolitiska rådgivare som erkänt att han ljög för FBI under Rysslands-utredningen, just blivit benådad av Trump och nu föreslår att han ska införa krigslagar (alltså helt enligt QAnon). Trump lyssnar intresserat.

En annan med anknytning till QAnon är Sidney Powell, som tidigare slängdes ut från Trumps lag för att hennes konspirationsteorier var för vildvuxna även för dem – bland annat skulle hon ”släppa loss det legendariska havsmonstret Kraken för att återge Trump presidentskapet. Sen gjorde hon visst det, men det märktes inget. Hon har nu setts i Vita Huset tre gånger på en vecka, bland annat när Trump ville utse henne till säkerhetsklassad specialrådgivare i valfusk. Vid ett turbulent möte i Vita Huset protesterade dock bland annat hans personlige advokat Rudy Giuliani. Både han och Powell är bland dem som nu hotas av stämning av tillverkaren av rösträkningsutrustningen som de ihärdigt och utan bevis hävdat manipulerat valresultatet.

”Vem kunde tro att vi skulle lita till Rudy Giuliani för att det inte skulle spåra ur totalt?” suckade någon uppgivet.

Medan amerikanerna kämpar mot pandemi och arbetslöshet vägrade Trump plötsligt att godkänna statsbudget och krisstödspaket, vilket gör att 14 miljoner arbetslösa nu blivit av med sin ersättning och statsapparaten hotas av partiell nedstängning, mitt i en skenande pandemi.
UPPDATERING: Och en dag senare skrev han på – lika plötsligt. Utbetalningarna försenas ”bara”…

Sen åkte han till Florida för att spela golf över helgerna. Samt släppa loss störtskurar av tweets om att han VISST vunnit valet. Annars är det alla andras fel. Och så uppmanar han sina följare att ställa upp den 6 januari, när senatens ordförande officiellt ska tillkännage vem som blir den nye presidenten. Ordföranden heter Mike Pence, är Trumps vicepresident och just nu utsatt för enorma påtryckningar från en rasande Trump.

Vad fansen ska göra när kongressen träffas den 6 januari kan man ju bara undra, med viss bävan.

UPPDATERING: En bävan som var alldeles ovanligt motiverad: Kapitolium stormades.

22 reaktioner på ”Om konspirationsteorier av mångahanda slag

 1. Jag delar din spaning att det verkar drälla av konspirationsteorier just nu. Men när en viktig funktion hos dessa verkar vara att få något att hålla i handen när åskan går så är det kanske inte underligt. Funderade just lite när jag läste ett av alla dessa kommentarsfält där folk dividerar om vaccinationers vara eller icke vara – jag har fått uppskattningsvis 15 vaccinationer i mitt liv och har fortfarande bevisligen inte fallit död ner. Tyvärr räcker det troligtvis inte långt som argument. Om ens teorier inte behöver vara verklighetsbaserade är det bara att slänga ihop någon ”förklaring” som tillåter att man behåller sin konspiratoriska världsbild. Vi gör ju det alla lite till mans, försvarar vår invanda syn på världen, det gäller att genomskåda sig själv ibland när man spjärnar emot förändring. Mest är jag nog ändå faktiskt tacksam för att slippa slåss mot väderkvarnar i kommentarsfält. Det kan säkert ge en tillfällig känsla av att vara betydelsefull, men ack så pinsamt om man senare inser att man var helt ute och cyklade.

  (Apropå Scientologikyrkan så finns det ytterligare ett lager i deras psykiatri-konspiration. Denna begränsar sig inte till vår jord utan utspelar sig i stora delar av universum, men talas tyst om när scientologer kommunicerar med utomstående. Våra psykiatriker härstammar alla som själar från en viss planet bortom solsystemet, tyvärr har jag glömt namnet nu. Bland annat var det psykiatriker inblandade som hantlangare när en ond rymdhärskare deporterade upproriska personer från en annan planet till jorden. Som sagt, been there, done that, nu klädsamt generad.)

  Gillad av 1 person

  1. Som jag har förstått det krävs det att man är högt uppe på stegen (år av kurser och arbete) hos Scientologerna innan man får kunskap (når nivån) om kopplingen med rymden. Läste just Jenna Miscaviges bok om detta

   Gillad av 1 person

   1. Jag blir alltid stillsamt förbluffad när f.d. eller nuvarande scientologer hävdar okunskap om de (vitala) delar av läran som handlar om tidigare liv i rymden. De måste vara ovanligt icke-nyfikna. Allt är inte tillgängligt för en nybörjare, men jag hade inga svårigheter att få ta del av böcker, skrifter och bandade föreläsningar med tidigare liv och rymdäventyr som tema ganska snart efter att jag gått med. För mig var det egentligen inte konstigare än allmängods jag tidigare stött på i ”vanliga livet” som astrologi och spökhistorier. Sedan är en annan sak att du som scientolog förväntas att inte tala om sådana saker med oinvigda som kan bli chockade. Det kan också vara så att man numera är mer noga med att hålla nybörjare borta från dessa material än man var för 20-30 år sedan, jag vet inte.

    Gilla

    1. Själv vet jag inte men författaren som är brorsdotter till högste ledaren var övertygad om att de som läste information ovanför deras godkända nivå skulle få svåra sjukdomar. Men hon växte upp i sekten, umgicks aldrig med folk utanför, gick i sektens skolor, arbetade inom sekten och kallar sig hjärntvättad. Hon skrev att hon skämdes oerhört mycket över sin egen naivitet när hon efter att ha lämnat insåg vad sciontologin byggde på.

     Gilla

     1. Jag har inte läst den boken men jag vet vem författaren är. Det är lite extra sorgligt i mina ögon när de som föddes in i sekten eller blev indragna som mycket unga känner skamkänslor efteråt – de hade ofta inte så mycket till val, och som barn ser man förstås världen som den presenteras för en av de personer man har runtomkring sig. Hoppas hon har det bra idag.

      Gillad av 1 person

  2. Ja, tvärsäkerhet ger trygghet, särskilt när man är rädd. Och som flockdjur känner man ju hur man dras till lik-tänkande, det gäller att trots det försöka hålla kollen. Det roliga är när ex vis vaccinkrigaren säger att hon är källkritisk – gentemot den etablerade forskningen, inte ex vis en förintelseförnekande film – den köper hon direkt… Intressant.

   Gilla

   1. Källkritik kräver ett bortkopplande av känslor (som förtjusning och avsmak) och ett påkopplande av logik som även jag tycker är krävande. Jag måste bita mig i läppen för att verkligen lyssna till Trumps senaste tweet och inte omedelbart avskriva det som galenskap. Det är jobbigt och jag tror att många helt enkelt inte orkar med…

    Gilla

 2. Jag är sjukt intresserad av alla konspirationsteorier. Noterar att dom dyker upp lite varstans tex i gruppen som vill bojkotta kontanter… det intressanta är även den självutnämnda Folktribunalen som hänvisar till Romstadgan. Söker man på den Tribunalen så hamnar man enbart på deras egna länkar.
  Den kända antivaxx kvinnan i intervjun har koppling dit https://newsvoice.se/2020/12/folktribunal-varldsledare-brott-mot-manskligheten/ hon sitter även i styrelsen för vetenskap 2000, en grupp som har egna källor

  Gillad av 1 person

   1. Förra året så fastställde ”Tribunalen” långa straff för Tom Hanks, Ophera Winfrey och Hillary Clinton för att ta noga exempel. Det kan jag inte hitta några länkar om längre… kanske för att det är en lite klubb som bara andra vilseledda tror på? En sydafrikansk (?) faktagranskarsida är de enda jag hittat som skrivit om Tribunalen dvs att dom är FAKE! Men galet många tror att de har någon form av rätt eftersom Romstadgan faktiskt finns. Och jag tror att en del av deras anhängare blandat ihop dem med International Court of Justice, ICJ i Haag…

    Gilla

Kommentera

Logga in med någon av dessa metoder för att publicera din kommentar:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.