”Om personen du talar med inte tycks lyssna, var tålmodig. Det kan helt enkelt vara så att han har lite ludd i ena örat” /Nalle Puh

Med skräckblandad fascination följer jag i realtid en människas sönderfall. Det är precis som i en del av de psykologiska thrillers jag gillar att läsa.

Den 3 november var det presidentval i USA, republikanen Donald Trump förlorade klart mot demokraten Joe Biden, som fick 306 elektorsröster och 6-7 miljoner väljarröster än Trump. (I det ganska krångliga amerikanska valsystemet räcker det med 270 elektorsröster.)

Omedelbart efter valet brukar den avgående presidenten gratulera den blivande, varefter man samverkar för en smidig övergång fram till det officiella ”vaktombytet” den 20 januari. Så blev det inte denna gång: Hittills har 60 stämningar från Trump avfärdats av faktakontrollanter, val-säkerhetsexperter och domstolar.

Strax efter valet erkändeTrump privat att han förlorat, även om han officiellt ville visa att han fortfarande kämpade, eftersom han ville behålla sina fans medan han funderade på sin framtid: ställa upp i nästa presidentval? starta egen TV-kanal?

Men allteftersom tiden gått verkar Trump själv ha köpt historien om att valet var ”stulet”.

Småningom försvann hans juristteam, frivilligt eller efter att ha fått sparken, medarbetarna börjar gå till andra jobb eller distansera sig från Trump, ibland av rädsla för framtida utredningar av deras förbindelser med presidenten. Kvar finns de som håller med om vad han säger och matar honom med konspirationsteorier. Medan pandemin rasar utanför verkar han leva i en ekokammare, fördjupad i sociala media och de konservativa tv-kanaler som förstärker anklagelserna om valfusk. Vita huset har blivit en mörk plats, säger en källa.

Visst låter det som en skräckfilm?

Det märkliga telefonsamtalet: Den 2 januari, tre dagar före det viktiga senatsvalet i Georgia och fyra dagar innan kongressen officiellt certifierar den nye presidenten, ringde Trump till Brad Raffensperger, statssekreterare och ansvarig för Georgias valmyndighet, och bad honom att ”hitta” tillräckligt många röster för att vända valresultatet till en seger för Trump. Raffensperger (som är republikan och röstade på Trump) säger: ”Jag tyckte aldrig att det var lämpligt att tala med presidenten, men han och hans medarbetare tryckte på.” Efter 18(!) påstötningar från Vita huset tog Raffensperger slutligen samtalet, tillsammans med sin advokat. Trumps hade flera advokater med.

Trump har tidigare i samma ärende ringt till andra lagstiftare, advokater och guvernörer, men samtalen har inte offentliggjorts. Det tänkte inte Raffensperger heller göra – om inte Trump gick ut med felaktiga uppgifter. Men denne twittrade (förstås) omedelbart:

”Spoke to Secretary of State Brad Raffensperger yesterday about Fulton County and voter fraud in Georgia. He was unwilling, or unable, to answer questions such as the “ballots under table” scam, ballot destruction, out of state “voters”, dead voters, and more. He has no clue!”
Då svarade Raffensperger:
”Respectfully, President Trump: What you’re saying is not true. The truth will come out.”

Och så släpptes inspelningen, som väckt enorm uppmärksamhet. Experter diskuterar nu om det är straffbart. Blandningen av lätt beslöjade hot och smicker påminde någon om maffiasamtal han avlyssnat.

Wikipedia gjorde snabbt en sida om ”Raffenspergerskandalen”, med många länkar för mer information, och jag har lyssnat på det timslånga samtalet och läst en utskrift.

Trump håller en monolog, som inleds med: Vi vann mycket stort i Georgia. Det kan man även se på våra möten: vi samlade 25-30 000, motståndaren knappt 100… Vi vann med hundratusentals röster.

Sen upprepar han i en förvirrande ordström samma gamla motbevisade anklagelser, medan hans jurister ibland försöker lugna ner honom och få någon sorts samtal. Det går inget vidare. Efter samtalet lär Trump i ett raserianfall ha hotat att inte besöka Georgia vid det viktiga senatsvalet, men övertalats med att han kunde lägga fram sina fuskanklagelser där också. Och det gjorde han, inte mycket av vad han sa där handlade om senatskandidaterna.

Det skrämmande i den här skräckfilmen är inte att Trump inte kan ta ett nederlag – det var väntat. Men varför verkar så många tro honom, inte bara republikanska politiker som är rädda om karriären. Jag känner igen alla anklagelserna, och de har ju motbevisats. Har man inte förklarat det? Jag googlar och hittar många försök.

Några exempel från telefonsamtalet:

Trump om övervakningsvideon från en röstsammanräkning: Röstsedlar drogs in i rummet i resväskor och gömdes under ett bord med svart duk. Tidigt på morgonen drog de ut dem – och alla de 18000 rösterna gick till Biden… Och kvinnan som gjorde det är välkänd på Internet, där man tycker att hon borde buras in. Hon räknade varje röst tre gånger! (Just den uppgiften försökte Trumps egen advokat tona ner i samtalet.)

Raffensperger: Jag tycker att det är extremt olyckligt att Rudy Giuliani och hans folk klippte ihop den videon och tog den ur sitt sammanhang. Dagen efter tog vi in WSB-TV som visade oss hela filmen och där ser man att det inte alls gick till som du beskriver.

(avbryts av Trump): Men man säger att kontrollanterna gick ut. Sen tog de fram tusentals röster under bordet. Och den där kvinnan, hon är känd över hela Internet. Varför räknade de röster tre gånger?

Raffensperger försöker igen: Vi har granskat detta och det är helt klarlagt att rösterna inte räknades tre gånger. Vi kan skicka länken till hela filmen.

Trump: Jag vill inte ha länken, jag har en mycket bättre länk (alltså till den redigerade videon).

Ryan Germany (Rs advokat): Vi har utrett händelsen, och utredare från både FBI och GBI (Georgias FBI) har pratat med alla som var där.
Trump: Då är de antingen ohederliga eller inkompetenta.

Raffensperger: Mr President, problemet med sociala media är att där kan människor påstå vad som hänt.
Trump: Men det här är inte sociala media. Det är Trump-media.

Germany: Vi undersöker allt detta, med hjälp av våra utredare och GBIs utredare. De är skickliga, och ser inte alls det du beskriver.

Raffensperger: Mr President, ni har människor som informerar er och vi har människor som informerar oss. Vid behov går det till domstol, som fattar beslut. Vi står fast vid våra uppgifter.
Trump: Varför säger du så? Vi kan förstås spela spelet med domstolar, men varför säger du så?

Republikanen Gabriel Sterling, ansvarig för delstatens röstningssystem, har tillbringat mycket tid de två senaste månaderna med att dementera presidentens anklagelser på punkt efter punkt. Han gjorde det igen i måndags, trots att han erkände att han skrek högt när han hörde Trump ta upp samma saker igen.

Och han tillägger: ”Presidentens juridiska team hade hela bandet, de såg det och vilseledde alltså medvetet senaten, väljarna och folket i USA om detta. Det var avsiktligt. Det var uppenbart. Och vem som helst som tittar på bandet vet det.”

Här är ett av försöken att bemöta video-anklagelsen:

I telefonsamtalet tog Trump också upp rösträkningsmaskinerna (som påstods ha förvanskat valet, oklart hur): Imorse fick vi reda på att de håller på att föra bort maskinerna just nu, för att dölja fusket!

Germany: Nej, inga maskiner har flyttats.
Trump: Men har de bytt ut maskinernas innanmäte?
Germany: Nej.
Trump: Är du säker?
Germany: Jag är säker, Mr. President.
Raffensperger: Och vi har räknat om alla rösterna flera gånger, även för hand, och jämfört med vad rösträkningsmaskinerna visade och resultaten stämde överens.

Man kan sammanfatta Trumps egentliga ärende, ständigt upprepat:

Jag behöver ju bara hitta 11.780 röster! (dvs en röst mer än Biden). För vi har ju vunnit! Fellas, give me a break!

Raffensperger: Well Mr. President, the challenge that you have is, the data you have is wrong.


Och just när jag hade skrivit det här exploderade galenskapen i Washington. Den 6 november stormade Trumpanhängare Kapitolium för att hindra kongressen att bekräfta Biden vinst i presidentvalet. De var övertygade om att de gjorde det på uppmaning av sin president. Här skrev jag mer om stormningen och Qanon.

Man har skapat ett monster som man nu inte kan styra, sa en kommentator.

“These are the things and events that happen when a sacred landslide election victory is so unceremoniously & viciously stripped away,” skrev Trump innan Twitter stängde hans konto.

Kommentera

Logga in med någon av dessa metoder för att publicera din kommentar:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.