Dagens citat

Jag läser ofta Agnes Wolds svar på läsarfrågor om pandemin. Hon får tydligen några tusen frågor varje gång och väljer ut ett antal som hon sen tillbringar sex timmar(!) med att besvara, från klockan 18 till midnatt. Hon har inte alltid rätt, men när hon haft fel brukar hon tala om det och förklara varför, liksom när hon inte kan svara på en fråga, eller när hon inte är säker. Och man kan inte påstå att hon bara väljer ut ”bekväma” frågor. Exempel (min fetning):

”Jag provar igen….. Hur kan det komma sig att det är större risk för exempelvis kvinnor under 60 år att drabbas av allvarliga biverkningar (som leder till död eller sjukhusvård) av coronavaccin än att hamna på iva för allvarlig Corona? (Inget jag hittar på, det är bara kolla på sidor som redovisar detta) varför blir vi inte upplysta om detta och varför skriver inte media om det heller? /ej antivaxxare”

Svar:
”Va??? Vad har du nu lyssnat på för anti-vaxx-smörja?”
Sen svarar Wold med statistik, bl a:
”Det har legat 1464 kvinnor under 60 år på IVA med covid, 660 har dött av/med covid. Vad jag känner till har två personer dött av vaccinet i Sverige, båda fick Astra. Jag har inte hört att någon skulle lagts in på IVA på grund av någon läkemedelsbiverkan.”

Det jag fastnar för är frågarens formulering:

Inget jag hittar på, det är bara kolla på sidor som redovisar detta.

AHA❗ Det är förstås SÅ man ska göra ”sin research”!

Jag testar metoden, och det funkar lika bra för ”flat earthers”. De som tror att jorden är platt hade när jag sist kollade flera hemsidor (som jag inte tänker länka till), med massor av material att fördjupa sig i ”som redovisar just detta” – nämligen att jorden är platt. Och dessutom finns det föreningar, konferenser, youtube-filmer med ännu mera ”research”-material. Så varför skriver inte media om att jorden är platt, tro?

Jag ser att jag faktiskt fascinerades av konspirationsteorier redan våren 2019,
alltså året innan vi kände till nån pandemi.

Physical world map av Hellerick [CC BY-SA 4.0 ] via Wikimedia

Det var då jag även kollade plattjordingarnas hemsidor och såg en Netflix-dokumentär om dem: ”Behind the Curve” (”Platt jord”). Men blev ändå inte troende. Kan det vara en tidig vaccinbiverkning?

Bilden visar hur den platta jorden ser ut, omgiven av Antarktis som en mur av is. Fast en del tror att den täcks av en kupol, och att andra plattjordare är i CIAs tjänst (speciellt en kvinna i dokumentären som faktiskt heter PatriCIA!).

Den som vill kan fortfarande se filmen ”Varför tror så många på konspirationsteorier?” på Youtube. (OBS: nästan två timmar lång!)


Flera citat från Agnes Wolds chat:

Fråga(?):
”Vilka otrevliga och dryga svar du ger och du ändrar åsikt som en kameleont byter färg.”
Svar:
”Men varför hänger du här då? Gå och titta på en trevlig film i stället.”

Fråga:
”Om tre sprutor inom ett år inte skyddar en från att få Covid varför ska man då ta injektioner?”
Svar:
”FÖR ATT SKYDDA MOT ATT BLI SVÅRT SJUK OCH DÖ, FÖRSTÅS! Vilken sten har du bott under som missat denna grundläggande information?”
…o så drar hon informationen. Igen…

Som synes ilsknar Wold till ibland, men fortsätter ändå att med beundransvärt tålamod svara på liknande frågor. De flesta är ju seriösa, ibland intressanta och svåra, och jag antar att det är ett led i upplysningsverksamheten att besvara även de konspiratoriska – kanske kan någon tvekande påverkas, även om det knappast blir den som ställde frågan.

Wold sammanfattar:

Att någon lyckats lura i dig och många andra att vaccinet är FARLIGT och covid OFARLIGT kommer jag aldrig att begripa. Det är lika obegripligt som att sektledare får sektmedlemmar att trä plastpåsar över huvudet och tro de ska hämtas av ett rymdskepp.

Det blir ju otroligt intressant när man börjar forska i rötterna till anti-vaxx-desinformationen – och vad det ledde till. ”

3 reaktioner på ”Dagens citat

 1. Ibland kan jag störa mig på hennes något tvärsäkra uttalanden om saker som verkar helt knasiga men det är lite hennes grej. Hade hon varit vanligt beige hade vi aldrig sett eller hört henne. Det är lite skönt med någon som inte kammar medhårs hela tiden även om jag inte alltid håller med henne

  Gilla

  1. Förstår vad du menar. Hon har inte det minsta emot att provocera, möjligen tvärtom… 😉
   Jag brukar reagera allergiskt mot tvärsäkerhet, men sällan på hennes, lustigt nog.

   Gilla

 2. Jag har inte följt henne och kan inte säga vad jag tycker egentligen om henne men ibland verkar det som att det sunda förnuftet försvinner på folk som frågar och det finns egentligen inga dumma frågor men ibland undrar jag ju förstås när man läser och hör vad folk frågar om och förväntas få besvarade. Trevlig onsdag 🙂

  Gillad av 1 person

Kommentera

Logga in med någon av dessa metoder för att publicera din kommentar:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.